Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Úszópelenkák, amiket mi is kipróbáltunk - 2. rész

Pelenkázási mániámnak köszönhetően még vannak olyan úszópelenkák amiket kipróbáltam.

A pelenkák neve után itt is, a korábbi bejegyzéshez hasonlóan, zárójelben osztályozom az adott úszópelenkát, az adott kategóriában a legjobban teljesitő 5-st kaphat, a legrosszabb 1-est. A következő kategóriákat osztályoztam: csinosság, méretezés, balestek kezelése, anyag minőség, száradás, árfekvés.

 

Bambinex úszópelenka (4, 5, 5, 5, 2, 5 - 4,4-es átlag)

A kedvencem volt. Csini, nem buggyos, nem trottyos. Sajnos nem nagyon vannak csajos szinek. Inkább mindhárom kapható szin unisex.

Mióta a korábbi 2 méret (S, M) mellé behozták a 3. L-es méretet, azóta tökéletesen lefedi a babás időszakot. A legkisebb méret már egésze pici babákon is csinos, és jól illeszkedik. Dereka plusz zsinórral behúzható a vékonyabb babák pocakjához.

Gumirozása és az állítható dereka miatt a balesetek száma szinte elenyésző. Nekünk sosem volt ebből problémánk.

Az anyaga nagyon kellemes. A TotsBotshoz hasonlóan 2 réteg, kivül puha múszálas jersey, belül pedig pamut bébiplüss. Nagyon finom puha, a babának rendkivül kellemes érzés.

Az anyagának köszönhetően a leglassabban száradó pelenkák egyike. De a sok egyéb jó tulajdonsága mellett ez nem akkora probléma, hiszen minimum 2 db úszópelenkára mindenképpen szükség van egy babának, hogy legyen váltóbugyija.

A piacon, a minőségi úszópelenkák között a legjobb árral rendelkezik, jelentősen olcsóbb a már korábban jellemzett úszópelenkáknál.

Összességében nagyon jó osztályzatot kapott.

 

Bambino Mio úszópelenka (3, 5, 4, 3, 1, 3 - 3,2-es átlag)

Nem szerettem, kicsit trottyos volt, nem volt csinos az én lányomon. Bár sokféle mintával gyártják, valahogy a minták sem voltak a szivem csücskei, ellentétben pl az ImseVimse úszópelenkáival.

Méretezése teljesen OK, hasonló a Bambinexhez, az XL-es méretet szerintem már nemigen használja senki, olyan nagy. De a kisebb méretek jól be vannak lőve.

Mivel nem volt igazán csinos, nem feküdt ki rendesen a gyereken, a combnál is laza volt, igy a balesetek előfordulhatnak. igaz nekem ennél a pelenkánál éppen nem volt semmi probléma, de kaki sem került a pelenkába. Igy érdemlegesen nem tudtuk ezt a részét tesztelni.

Kivül 18% Lycra, műszálas fürdőruhaanyag, belül vékony pamut anyag (mint a vékony pamut pólók, de legalább természetes anyag érintkezik a baba bőrével), középen egy vizzáró réteg. Ez utóbbi célja, hogy ne engedje ki a nedvességet, de mint tudjuk a folyadék igy megállithatatlan. Azaz ez a réteg igazából fölösleges, és csak a pelenka vastagságát növeli. Nekem a belső pólóanyag nem jött be, gagyi érzésem volt.

A sok réteg miatt (amiben pamut is van) nagyon nagyon lassan szárad. Na ennek a száradási idejét csak nagyon ráérős anyukák tudják kivárni. Nekem sok volt. csak úgy tudtam értelmesen használni, hogy mellette még 1-2 úszópelenkát is hazsnáltam párhuzamosan a száradás idejére.

Az ára átlagos, éppen a legdrágább és a legolcsóbb (általam tesztelt) úszópelenkák között van. A minőségéhez, használhatóságához képest drágálltam.

A teljes nagy összesitésben ez a pelenka szerepelt a leggyengébben. :(((

Úszópelenkák, amiket mi is kipróbáltunk - 1. rész

Korábbi bejegyzésben arról irtam, mi is a célja az úszópelenkáknak , és milyen fő tipusai kaphatók.

Most szeretném részletesen is leirni, hogy nekünk a különféle márkákkal milyen tapasztalataink voltak.

A pelenkák neve után zárójelben osztályozom az adott úszópelenkát, az adott kategóriában a legjobban teljesitő 5-st kaphat, a legrosszabb 1-est. A következő kategóriákat osztályoztam: csinosság, méretezés, balestek kezelése, anyag minőség, száradás, árfekvés.


ImseVimse úszópelenka (5, 2, 5, 3, 5, 1 - 3,5-ös átlag):


Rendkivül csinos bugyika, nagyon helyes mintákkal, fodrokkal, nagyon nagy választék kapható a piacon a minták terén.

A méretezése szintén nagyon jó. Az úszópelenkák célja, hogy tökéletesen illeszkedjen a babán, ezáltal biztosan minden nem a medencébe való "dolog" az úszópelusban marad. Ennek hátránya viszont az, hogy a nagyon sok méret miatt nagyon gyorsan kinövik az adott méretet a babák. Elég gyakran kell méretet váltanmi a baba növekedésével.

Saját tapasztalatból tudom, hogy egy jól kiválasztott mérettel akár a hasmenés is nyomtalanul bentmarad a pelusban. A meglepetés csak akkor ért amikor a parton a lányomról levettem a vizes (ja és persze hasmenéses) úszópelenkát, amiből, mint egy zuhatag, kiömlött a hasmenéses széklet.

Az anyaga egyszerű fürdőruha anyagból van, vagyis annál kicsit erősebb, vastagabb és kevésbé rugalmatlan műszálas anyagból. Egyik oldalán patentokkal szét lehet nyitni a bugyit, igy a pici babákra sem nehéz ráadni.

Mivel olyan fürdőruha anyag szerűségből készült, nagy előnye hogy gyorsan szárad. Akár 15 perc alatt is már kényelmesen ráadható ismét a babára.

A sok előny és hátrány mellett a svédek hozták a formájukat, és egy igazán jó minőséget képviselő árat párositottak emellé az úszópelenka mellé. Összevetve az imseVimse úszópelenkája tényleg igazán jó minőségű, de használatban több negativ tulajdonsága miatt szerintem nem a legjobb pelenka.

 

TotsBots úszópelenka (3, 5, 4, 4, 4, 2 - 3,7-es átlag)


Csinosnak éppen nem mondanám, magas derék, picit trottyos popsi. Nincs túl nagy szinválaszték: pink, kék és gyümölcsös mintás. Nem bugyi formájú, hanem pelenka formájú, tépőzáras zárással. Emiatt a derekát tökéletesen méretre lehet állitani, a combija viszont sokszor túl bő lehet a naygon vékony combú babáknál.

A méretezésével minden rendben van, a legkisebb elég pici az egészen pici úszóknak is, a legnagyobb elég nagy ahhoz a sajnos nem ritka elvásárhoz, hogy az eldobható úszópelenka fölé még egy mosható úszópelenkát is a babára kell adni a szülőknek. Összesen 4 méretéből, a legnagyobbat tényleg csak az ilyen speciális esetekben lehet használni, a 3 kisebb mérettel viszont kényelmesen végig lehet csinálni a babaúszást.

Mivel vékonyabb combú babáknál a combrész kicsit laza, bő lehet, igy előfordulhat kaki baleset akár a vizben is.

Az úszópelenka anyaga 2 rétegű. Kivül egy vékony műszálas jersey anyag van, belül pedig egy szintén elég vékony apró hurkú pamut frottir. Ez mindenképpen előnyös a műszálra érzékeny bőrű babák esetében.

Az anyaga révén lassabban szárad mint a hagyományos fürdőruhák, de még nem okoz gondot ennek a kivárása.

Az ára a svéd úszópelenkáéhoz hasonlóan elég drága, ez a legdrágább pelenka, de mivel nincs annyi mérete, igy összességében még mindig gazdaságosabb mint az ImseVimse úszópelenka.

Összesitésem után egy fokkal jobb eredményt ért el mint a svéd úszópelenka.

Közeleg a nyár! Lássuk mit tudnak az úszópelenkák!

Mivel lassan egyre többen szervezik a nyaralásukat, arra gondoltunk, hogy az általunk ismert és használt úszópelenkákról, és általában a mosható úszópelenkákról írunk egy rövid ismertetőt, összefoglalót.

Mindenekelőtt egy kis fizika...

A vizelet folyadék, ahogy a neve is mutatja folyik. Megállítani csak valamilyen teljesen vízzáró anyaggal lehet. Azaz ha a medence vizében megmártózunk, akkor a fürdőruhánk vizes lesz. A baba úszópelenkája is vizes lesz, kívül és belül egyaránt. A vizet nem lehet megakadályozni abban, hogy a pelenkába befolyjon és a baba pisijét sem lehet benttartani egy úszópelenkában a medencében. Ráadásul az eldobható úszópelenkák - legyenek akármilyen vékonyak is - mindig megszívják magukat valamennyire vízzel, ezáltal "szép kis" csomagot képeznek a baba lábai között. Ennek a csomagnak a súlya sem elhanyagolható, csoda hogy nem süllyednek el a babák egy pillanat alatt a vízben.

Szóval egy tévhitet szeretnék eloszlatni: az eldobható úszópelenkák is kiengedik a medencében a vizeletet, és beengedik a pelenkába a medence vizét.

Az úszópelenka egyetlen célja, hogy az esetleges nagy baleseteknél zárjon tökéletesen. Azaz a székletet semmilyen formában és helyzetben ne engedje ki az úszópelenkából.

Sajnálatos módon a fenti fizikával sok babaúszás oktatás nincs tisztában, és számomra érthetetlen okokból kötelezővé teszik az eldobható és a mosható úszópelenka egyidejű használatát. Igaz a széklet így már 100%-osan nem fog kijönni az úszópelusból, de a folyadék továbbra is oda-vissza áramlik majd, egy még nagyobb csomagon keresztül.

Felmerül a kérdés, hogy az eldobható úszót vagy a moshatót használjuk-e.

Én, mint környezettudatos szülő egyértelműen a mosható mellett teszem le a voksom.

De próbálok elfogulatlan lenni, és készítettem egy összehasonlító táblázatot az eldobható és a mosható úszópelenkák előnyeiről és hátrányairól.

Mosható úszópelenkák előnyei:

 • sokszor használható, hiszen csak ki kell mosni, mint bármilyen más fürdőruhát.
 • a testvérek megörökölhetik (anyagilag fontos szempont lehet)
 • elég egy méretből max 2 db (a váltás miatt)
 • a megfelelő méretet használva, tökéletesen illeszkedik a derékra és a combokra, így biztosan nem fog a kaki a medencébe távozni.
 • környezettudatos választás, nincs veszélyes hulladék
 • csinosak, színesek, vidámak

Mosható pelenkák hátrányai:

 • ki kell mosni (pont mint bármilyen más ruhadarabot)
 • kb 3000Ft-os darabára van márkától függően
 • a baba növekedésével mindig nagyobb méretre kell váltani

Eldobható úszópelenka előnyei:

 • Nem kell mosni
 • Darabára olcsó, kb 200Ft átlagosan (de hosszú távon már nem éri meg)

Eldobható úszópelenka hátrányai:

 • Anyaga környezetszennyező
 • Minden egyes- akár pár perces - vízbemenetel után ki kell dobni
 • Megszívja magát vízzel, és jó nagy bugyor lesz a baba lábai között
 • Sok esetben a székletet is kiengedi, mivel ahogy megtelik vízzel a pelenka, és a súlya lehúzza a csomagot akár egészen a térdéig is, a baba lába között jó nagy rés keletkezik. Na ott minden kijön, aminek nem szabadna.
 • Hosszú távon drága.

A fentieket fényében mindenki magának eldöntheti, hogy milyen típusú úszópelenkát használna szívesebben, összevetve az anyagi és a környezeti szempontokat.

Itt a nyár! - pelenkás baba a strandon?

A pelenkás korú babákra több szempont miatt is érdemes úszópelenkát adni a strandolás (a baba úszásokon kötelező is) alatt:

 • Természetes vizek esetében a baba popsija, nemi szerve ne érintkezzen a homokos / kavicsos vízparttal, mert különféle fertőzéseket szedhet össze.
 • Épített strandokon, medencékben és uszodákban a medence vizének tisztán tartása miatt általában mindenhol kötelező az úszópelenka használata. Tévhit, hogy az úszópelenka megakadályozza a vizelet kiáramlását az úszópelenkából. Sem a vizelet kiáramlását, sem pedig a medence vizének beáramlását nem akadályozza meg semmilyen úszópelenka. De nem is ez a célja. Az úszópelenka célja, hogy az esetlegesen előforduló széklet ne kerüljön a medencékbe, hiszen ez komoly egészségügyi és anyagi következményekkel járhat mind a strand üzemeltetőjének, mind pedig a pelenka nélküli baba szüleinek.

Az úszópelenkáknak több formája is létezik:

 • Az egyik talán legismertebb az eldobható úszópelenkák. Sajnos azonban ezek csak egyszer használatosak, ebből következően rettenetesen drágák (átlagosan 200Ft/darab). Ha a baba csak 2 percre is bemegy a vízbe, ezek az eldobható úszópelenkák pillanatok alatt magukba szívják a vizet, amit a szülők kénytelenek a 2 perces fürdőzés után is már kidobni. Hiszen ilyen állapotban nem lehet ismét ráadni a babára.
 • A másik, még kevésbé ismert, de egyre nagyobb teret kapó mosható úszópelenkák . Pont úgy mint egy felnőtt/ gyerek fürdőruha. Általában nagyon hasonlítanak egy hagyományos gyerek fürdőnadrágra. A különbség a szabásban és az anyagban van. A mosható úszópelenkák általában vastagabb, több réteg (legtöbbször 2 réteg) textilből készülnek. A belső rész általában puha pamut, a külső pedig valamilyen gyorsan száradó (akár fürdőruha) anyag. Ha mosható úszópelenkát szándékozunk vásárolni, legfontosabb a megfelelő méret kiválasztása. A székletet akkor képesek ezek a mosható úszópelenkák benntartani, ha az úszópelenka tökéletesen illeszkedik a babára: nem szoros (ez a babának rossz) és nem is laza, bő (ilyenkor a széklet nem marad a pelenkában). Áraikat tekintve általában egy csomag eldobható úszópelenka árával egyeznek meg (3-4000Ft).