Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Eldobható pelenkabetétek, amelyek megkönnyítik életünket!

Pár héttel ezelőtt készítettem egy kérdőívet az eldobható pelenka betétekről, és anyukákat kértem meg töltsék ki, ezzel segítsék a „munkámat”. Ugyanis szerettem volna egy összefoglalót készíteni ezekről a nagyon okos pelenkázási kiegészítőkről. Sajnos csak most jutott időm rá, hogy a kérdőíveket feldolgozzam, és egy összefoglalót készítsek az eldobható pelenka betétekről.

De kezdjük az elején!

Mi is tulajdonképpen ez az eldobható pelenkabetét, vagy ahogy sokan hívják, papírbetétek (ez a megfogalmazás nem fedi teljesen a valóságot, de erről még később esik szó), mire való, miért jó dolog?

Az eldobható pelenkabetét egy olyan vékony, általában téglalap alakú betét, amelyet a pelenkába helyezve felfogja a széklet nagy részét, ezáltal jelentősen megkönnyíti a textilpelenka tisztítását. Használat után a szennyezett betét a wc-be dobható (a vastagabb, erősebb betétek lassabban bomlanak le, ezért a gyártók nem javasolják, hogy egyszerre egynél több betétet dobjunk a wc-be, mert dugulást okozhat).

Ez a betét egyébként nem új találmány, úgy ahogyan maga a mosható pelenka léte sem. Amikor még minket a jól ismert Tetra (mull) pelenkába pelenkáztak a szüleink, akkor is használtak már ilyen (vagy ehhez hasonló) betétet: Magyarországon ez az Ágnes pelenka betét. Sajnos nem találtam információt arra vonatkozóan, hogy mi lett ezzel a betéttel, de ma a Baby Bruin márkából lehet kapni szinte ugyanolyat, mint a régi Ágnes.

A ma kapható eldobható pelenka betétek legfőbb jellegzetessége, hogy komposztálható, biológiailag lebomló, csatornába (wc-be) dobható. Mivel viszonylag vastagok, ezért nem várható tőlük, hogy olyan gyorsan szétmálljanak, mint egy wc papír, de még mindig jobban kíméljük ezek használatával a környezetet, mint az eldobható pelenkákkal, amik mai ismereteink, szerint várhatóan kb. 150 év alatt bomlanak le.

Az eldobható pelenkabetétek használata rendkívül egyszerű:

A textilpelenka belsejébe helyezhető, ha a baba belekakil, akkor ezt a betétet a széklettel együtt a wc-be kell dobni.

Sok pelenkabetét bírja pár alkalommal a mosógépes mosást is, így a pisis betéteket érdemes újrahasznosítani addig, amíg az anyag ezt megengedi.

A kérdőív válaszait tekintve az anyukák többsége erre a tulajdonságra igényt is tart. Azokat a márkákat részesítik előnyben, amelyik a mosást is bírja. A kérdőívre adott válaszok alapján ezek a márkák általában webáruházakban kaphatóak: Popolini anyatejes betét, Bambinex pelenka betét és a Disana pelenka betét. Jó helyezést kapott még a Müllerben (sajnos nem mindenhol) kapható Windelnvliese-Einlage pelenka betét is, az ára a Popoliniéval vetekszik, tehát nem tartozik az olcsóbbak közé.

(A mosást a saját tapasztalatok alapján nagyon jól bírja a Bambinex betétje. (Forrás: Kendli Szilvia, saját használatból))

A következő pár képen olyan papír betéteket láthattok, amelyek kevésbé bírták a mosógépes mosást:

(a fotók 1-2 mosás után készültek, forrás: http://tarkabarkasagok.blogspot.hu/, http://change-diapers.com/, http://bowerfamilyhappenings.blogspot.hu/)

Az eldobható pelenka betét vastagsága erősen meghatározza, hogy anyatejes babáknál mennyire eredményesen lehet használni. Itt is az a cél, hogy minél jobban felfogja a székletet. Az anyatejes kaki azonban folyékony. Ha a pelenka betét nem elég sűrű, vastag, akkor könnyen elázik, átázik, így a funkcióját nem igazán tölti be, és csak bosszúságot okozhat az anyukáknak. Ezzel el is vesztheti a kedvét a mosható pelenka használattól. A problémát teljesen át tudom érezni: egy újszülött baba mellett nem vágyunk arra, hogy az anyatejes kakival hosszasan maszatoljunk. Ezért, a saját érdekünkben, érdemes olyan eldobható pelenka betétet használnunk, ami elég vastag, erős anyagú. A kérdőív alapján itt is az előző 3 pelenkabetét nyert: Popolini anyatejes, Bambinex és a Disana.

A pelenka betétek árait tekintve a legdrágábbak a Mülleres (17,9Ft/db), és a Disana (15,9Ft/db), majd egyforma áron a Popolini anyatejes és a Bambinex betét következik (15,6 Ft/ db). Tehát ár-érték arányban a Bambinex és a Popolini betétek a nyerők.

Az anyagra is rákérdeztünk a kérdőívben, kinek mi a véleménye a pelenka betétek anyagáról. Azokat szeretik az anyukák leginkább, amelyik tapintása puha, pamutszerű, és nem papíros. Magyarországon kapható eldobható papírbetétek anyagai többnyire kedveltek, 1-2 márka anyagával azonban egyáltalán nem voltak megelégedve, főleg a csörgős, durva tapintásuk miatt (Real Nappy, Bambino Mio). Az eddigi négy kedvenc közül az anyag tapintását illetően a Disana végzett az utolsó helyen: az anyukák szerint ennek a tapintása inkább papírszerű, nem annyira puha, mint a másik három nagy kedvencnek (Popolini anyatejes, Bambinex és Müller Windelvlies).

A felmérésből kiderült még az is, hogy az anyukák elsősorban az országunkon belül beszerezhető betéteket használják, ami teljesen érthető, hiszen egy viszonylag olcsó termék kiszállítása országon belüli postázásnál a legolcsóbb.

Cikkem elején említettem, hogy az eldobható pelenka betétet sokan papírbetétnek hívják. Érdemes pár gondolatot szánni ezeknek a pelenka betéteknek az anyagösszetételére (a listában olyan márkákat is feltüntettem, amelyeket jelenelg Magyarországon nem lehet kapni). Íme:

 1. Baby Bruin – 76% viszkóz, 24% kötőanyag
 2. TotsBots – 100% cellulóz (viszkóz és tencel)
 3. Bambinex - 100% cellulóz
 4. Popolini anyatejes betét - 100% cellulóz
 5. Popli - 100% cellulóz
 6. Disana - 100% cellulóz
 7. Bambino Mio – 100% kukorica keményítő (kukorica alapú cellulóz)
 8. Real Nappy – fejlesztett Ingeo anyag
 9. Monapel - 76% viszkóz, 24% kötőanyag
 10. Pop-in - 100% kukorica keményítő
 11. ImseVimse – 98% papír, 2% viszkóz
 12. Lollipop - 100% kukorica keményítő
 13. Bummis – 100% viszkóz selyem
 14. Peapods – 100% bambusz viszkóz
 15. Eenee - 100% cellulóz
 16. Kushies - 100% cellulóz

Mindenképpen említést érdemelnek az alternatív székletfogó anyagok, megoldások is. Léteznek gyárilag készített olyan vékony pelenka betétek (liners), amelyek az eldobható betétek kiváltására szolgálnak: anyaguknak köszönhetően (fleece, staydry, coolmax) szárazon tartják a baba bőrét, felfogják a székletet, könynen moshatóak, újrahasználhatóak, gyorsan száradnak. Hátrányuk: mosni kell őket, pont mint a pelenkákat. Ez esetleg az anyatejes babák esetében nehézkesebb, de a későbbiekben tényleg jó megoldást nyújthat.

A kreatív anyukáknak köszönhetően léteznek házilag elkészített székletfogó betétek is, ezek funkcionálisan ugyanolyan tökéletesen használhatóak, mint a gyári változatuk.

Kis szótár az eldobható pelenkabetétekhez:

A cellulóz egy összetett szénhidrát. A cellulóz a földön előforduló leggyakoribb szerves anyag, mert a növények vázanyagának nagy része cellulóz. A papír általában teljes egészében cellulózból áll.

Cool-max: olyan vékony, műszálas textil, amely anyagának köszönhetően szárazon tartja a baba bőrét a pelenkában. A polar fleece-hez képest jelentősen vékonyabb és ezáltal gyorsabban szárad.

Ingeo: természetes növényi alapú biopolimer. A biopolimer egy 100%-ban növényi hulladékból, elsősorban kukoricából kémiai úton előállított műanyag (mint például a bevásárlóközpontok „zöld” neylonszatyrai).

Kötőanyag: rejtély maradt számomra, hogy ez mit takarhat. Ha esetleg valaki tudja, akkor írja meg nekem. Köszönöm :)

Liners: vékony mosható vagy eldobható pelenka betétek, amelyek a széklet felfogására, a baba bőrének szárazon tartására, esetleg a piros babapopsi természetes gyógyítására, kezelésére (bourette-selyem betét) szolgálnak.

Polar Fleece: általában műszálas textil, a nedvességet elvezeti, ezáltal szárazon tartja a baba bőrét. Ideális anyag pelenka betét készítésére.

A tencel cellulózból nyert szál. Erősen nedvszívó, strapabíró és selymesen puha. A viszkóz, illetve tencel® legújabb generációját egy zárt gyártási eljárás során állítják elő, vegyszerek hozzáadása nélkül és nagyon kevés víz felhasználásával (kb 90%-kal kevesebb vízfelhasználás, mint a pamut esetében).

A viszkóz a természetes alapú vegyi szálak közé tartozik. Az anyag előállításának alapja a természetben található cellulóz. Innen a természetes eredet. Ahhoz azonban, hogy a cellulózból szálképzésre alkalmas anyagot állítsanak elő, már komoly vegyi eljárás is szükségeltetik. A viszkóz esetében a természet adta alapanyag és a szál létrejötte között komoly vegyipari folyamat húzódik meg. Ki-ki eldöntheti, hogy mennyire tekinti természetesnek vagy épp mesterségesnek a viszkózt.

Windelvlies Einlage – pelenka betét

Végezetül idemásoltam pár hozzászólást, amelyeket az anyukák küldtek a kérdőív kitöltésekor:

Disana - "Szeretem,mert könnyen kezelhető,masszív anyagú mégis kényelmes és puha a gyerekem számára." (Domján Szilvia)

Popolini anyatejes - "A popolini anyatejes székletre való betétjéről töltöttem ki a tesztet. Amikor használtuk, akkor még lehetett kapni Magyarországon, most úgy tudom, hogy nem, de még nyomozok, mert megint van újszülöttünk és lassan szeretném elkezdeni a használatát. Nagyon szerettem!" (Blatniczky Sára)

Bambino Mio - "azért nem adtam 5 pontot, mert jó lenne ha többször lehetne mosni, egyébként teljesen elégedett vagyok vele" (Nagy Olga)

Lollipop - "A lollipopot próbáltam, nagyon vékony, semmire se jó :(" (Pintér Ágnes)

Popli - "Kettevagom, mert nekem egy lap tul nagy, nem tudom normalisan popsira es betetre illeszteni. Pop in pelenkakkal hasznaljuk. Mosni altalaban 2 alkalomnal tobbszor "kapas" miatt nincs alkalmam :)" (Jager Katalin)

Müller - "ár-érték arányban szerintem nagyon jó" (Pethes Krisztina)

 

Kérlek Benneteket, hogy ha bármilyen észrevételetek, hozzáfűznivalótok, vagy esetleg felhasználható fotótok van, akkor küldjétek el nekünk (info@bambio.hu). Köszönöm!


Pelenkás gyerekek az iskolákban?

Sajnos egyre gyakoribb, hogy nemcsak az óvodás, de az iskolás korú gyerekek is még pelenkásak :((

Magyarországon nem tapasztaltam hasonlót, hiszen, ha jól tudom, akkor korábban az óvodai felvétel feltétele a szobatisztaság volt. Most azonban, hogy az óvodát kötelezővé tették a 3 évét betöltött gyerekek számára, így a még nem szobatiszta ovisok száma is növekedhet Magyarországon is.

Az Egyesült Királyságbeli Kent városában, a közegészségügyi hatóság szakemberei (Community Health NHS Trust) szerint egyre gyakoribb, hogy az iskolakezdő gyerekek még pelenkát hordanak. 18 vizsgált iskolában 24 NEM szobatiszta gyermeket találtak, ők még mindig pelenkát hordanak és nem ismerik a WC használatát.
A Kenti Közegészségügyi Hatóság vizsgálata szerint némely gyerek nagyon kevés folyadékot iszik, emiatt sosem érzi telítettnek a húgyhólyagját. Ráadásul a modern eldobható pelenkák tartósan szárazon tartják a gyermek fenekét. Ez a 2 fő oka a késői szobatisztaság egyre gyakoribb előfordulásának.

Janet Marsh, közegészségügyi szakember szerint, sem a gyerekek, sem pedig a szülők nem hibáztathatóak ezért az állapotért. "A korai textilpelenkák korában, a baba a nedvesség érezetet kellemetlennek találta." - mondja - "Manapság azonban a modern eldobható pelenkák miatt sokkal tovább száraznak érzik a gyerekek magukat. Emiatt a gyerek is és a szülő is hajlamosabb halogatni a szobatisztaságra nevelést."
A tanárok állítása szerint, lassan sokkal több időt kell szánniuk a "balesetet szenvedett" gyerekekre, mint a tanításra. Doverben és Deal városában elindítottak egy projektet, hogy a helyzetet kezelni tudják. Az elképzelés szerint a védőnők feledata lenne kiszűrni a késői szobatisztaságra hajlamos gyerekeket még az óvodában, az iskolába kerülésük előtt, hogy még időben a segítségükre lehessenek.

Az egyik iskolában oktató óvodapedagógus, Chris Beer, elmondta, hogy "a múlt év folyamán egyre több iskolából kapnak olyan jelzést a tanároktól, hogy növekvő számú iskolát kezdő gyermek visel még mindig pelenkát, és nem képes szárazon maradni a nap folyamán. A tanároknak több időt kell eltölteniük a még nem szobatiszta gyerekekkel, hogy segítsék őket, ahelyett hogy oktatnának.Az egyik iskola elmondása szerint, ennek a problémának köszönhetően, az osztálytermekben padlószőnyeget is kénytelenek voltak cserélni."

Forrás: BBC News Kent

Mit gondoltok erről? Szerintetek mi az igazi oka a késői szobatisztaságnak, és ki tehető felelőssé ilyen esetekben, kinek kellene a helyzeten változtatni?

Mennyi idő alatt bomlanak le?

Ahogy olvasgattam a neten, találtam pár érdekes tényt, amit szívesen megosztok az olvasóinkkal, arról, hogy bizonyos, minden nap használt anyagok, termékek mennyi idő alatt bomlanak le a környezetünkben, miután kidobásra kerültek.

Napjainkban egyre többet hallunk a médiában a környezettudatosságról, hogy minél több "szemetet" hasznosítsunk újra, szelektáljuk a hulladékot, stb, de igazából nem látunk a dolgok mögé.

Miért is fontos az újrahasznosítás és a szemét mennyiségének a csökkentése?

Az alábbi lista remélem segít sokaknak megérteni az újrahasznosítás és a környezetudatos élet elfogadásának és alkalmazásának fontosságát. Fontos látni, hogy mi lesz azokkal a termékekkel, amiket nap mint nap használunk, majd kidobjuk (többnyire még sajnos nem szelektáltan!), mert már nincs rá szükségünk, vagy mert már használt.


Az alábbi listában felsorolok jó pár mindennap használatos cikket, és annak természetes lebomlási idejét. Remélem sokan elgondolkodnak ezen :)

 • Papír törlőkendő - 2-4 hét
 • banán héj- 3-4 hét
 • papír táska (szatyor) - 1 hónap
 • újságpapír - 1.5 hónap
 • almamag - 2 hónap
 • karton papír- 2 hónap
 • pamut kesztyű- 3 hónap
 • narancs héj - 6 hónap
 • furnér lemez- 1-3 év
 • gyapjú zokni - 1-5 év
 • tejes doboz - 5 év
 • cigaretta csikk- 10-12 év
 • bőr cipő - 25-40 év
 • ónozott acél konzervdoboz- 50 év
 • habosított műanyag pohár- 50 év
 • gumi csizma - 50-80 év
 • alumínium konzervdoboz - 200-500 év (azonban újrahasznosítással kb 6 héten belül új doboz készülhet belőle!)
 • műanyag palack- 450 év
 • eldobható pelenka - 550 év (jelenleg az újrahasznosítása nem megoldott)
 • horgászzsinór, damil- 600 év
 • műanyag szatyrok - 200-1000 év
 • műanyag doboz - 1 millió év
 • üveg - 1-2 millió év (szintén pár hét alatt újrahasznosítható)
 • hungarocell - minimum 1 millió év


Forrás: Be Healthy and Relax, ABC, No more trash

Mi van az eldobható pelenkában - 2. rész? Dioxin...

A méreggel csak a méreg van…

Úgy tűnik, hogy napjainkban az eldobható pelenkák a kényelmes élet nélkülözhetetlen kellékeivé váltak. Habár szintetikus anyagból készülnek, csupán egyszer használatosak, és különféle egészségügyi problémákat okozhatnak hosszú távon. Egy tanulmány szerint (Archieves of Enviromental Helath – Környezetvédelmi Egészségügyi Levéltár, 1999., USA) az eldobható pelenka lehet az egyik kiváltó tényezője a gyermekkori asztmának és egyéb légzőszervi problémáknak. A babák puha, érzékeny bőre az eldobható pelenkákban hajlamosabb a vegyszerek okozta kiütésekre és egyéb bőrproblémákra.

Ezek szerint az eldobható pelenkák egészségügyi kockázatot jelentenek a kisgyermekek, babák számára.

A legtöbb eldobható pelenka klórral fehérített, amely folyamat mellékterméke a dioxin, és ez a veszélyes melléktermék nemcsak a környezetbe kerül be a fehérítés során, hanem a pelenkába is. A dioxin pedig felhalmozódik a szervezetben (korábbi kutatások igazolták, hogy a tamponok dioxinexpozíció következtében endometriózist okozhatnak a tampont használó nők körében). Igaz a pelenka gyárak többsége napjainkban már klórmentes fehérítést használnak az eldobható pelenkák egy részének fehérítésekor, azonban a pelenkák többségénél a töltőanyagot még manapság is klórral fehérítik

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (U.S. Enviromental Protection Agency, EPA) szerint a dioxint a legmérgezőbb karcinogén (rákos daganatot előidéző, rákkeltő anyag) vegyszerek egyikeként tartják nyilván.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a dioxin jelenléte bőrirritációt, immunrendszer gyengülését, de akár idegrendszeri problémákat, májelégtelenséget is okozhat. A dioxinexpozíció a gyermek immunrendszerét egy életre legyengíti, hormonális problémákat idézhet elő (csak nézzük meg a mai lányok hormonális fejlődésének ütemét, és a mai fiatalemberek fogamzó képtelenségének gyakoriságát).

A legtöbb szülőben még csak fel sem merül, hogy a különféle betegségek (lásd fent) oka az eldobható pelenka, hiszen annyira természetesnek kezelik.

Több kutatás is vizsgálta az eldobható pelenkákban és tamponokban fellelhető dioxin egészségre káros mértékét, és megállapították, hogy mindegyik tartalmaz dioxint. Azonban egyikről sem lehetett hitelesen igazolni, hogy a legveszélyesebb, rákkeltő fajtából való lenne. A kutatók azt állítják, hogy ezekben a termékekben megtalálható dioxin szint nagyon alacsony (DeVito 2002.). Más tanulmányok viszont az mondják, hogy a dioxin alacsony szintjének hatásairól rendkívül keveset tudnak (Sutton 1991.).

Azt kell, hogy mondjam, hogy nem találtam arra vonatkozó hiteles tanulmányt, hogy a pelenkából eredő dioxin rákos elváltozásokat okozna. Azonban a különféle vizsgálatokra alapozva, azt gondolom, jobb a békesség, és a fenti betegségek kockázatát érdemes a lehető legkisebbre csökkenteni gyerekeink egészsége érdekében.

 

Mégis hogyan keletkezik a dioxin?

Természetben alapvetően megtalálható dioxin rendkívül elenyésző mennyiségben van jelen, így ez nem okoz semmiféle kart környezetünkben. Azonban a mesterséges folyamatok révén a környezetbe jutó dioxin mennyisége már okot adhat az aggodalomra.


A mesterségesen a környezetbe kerülő dioxin koncentrációja 1 milliárdod gramm köb-kilométerenként, de nem szabad arról elfelejtkezni, hogy ez az apró mennyiségű dioxin is már halálos dózist jelenthet.


Forrás:

Chemicals in disposable diapers (2011) (http://www.livestrong.com/article/111348-chemicals-disposable-diapers/#ixzz24BGarUoO)

Exposure assessment to dioxins from the use of tampons and diapers.(2002) (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240689/)

Healthy Child (2010) (http://healthychild.org/blog/comments/first_steps_the_diaper_debate/#ixzz24BDk1e8H)

Diaper Rash: Comparing Diaper Choices (2005) (http://www.realdiaperassociation.org/real-diaper-news/quarterly_article_mullen_diaper-rash-comparing-diaper-choices.htm)

Mi van az eldobható pelenkában - 1. rész? Például nátrium-poliakrilát...

Mi az a kristályos anyag, ami az eldobható papír pelenkában található?

Az eldobható pelenkából elég gyakran kibuggyanó, nem túl gusztusos látványt keltő kristályos anyag a pelenka szuper abszorbens rétegéből kerül elő. Ez a réteg papírpehelyből és egy vegyi anyagból áll, amit nátrium poliakrilátnak (--CH2--CH(CO2Na)-- ) neveznek. A nátrium poliakrilát térfogatának sokszorosát (2-300-szoros) képes folyadékból elnyelni, és azt egy ragacsos zselés formában magában tartani.


Az eldobható pelenkák ellenzői (talán jogosan…) sokszor hozzák fel érvként a natrium poliakrilát káros hatásait.

A BPA (biszfenol A) veszélyeiről már mindenki hallott. Ez az a természetben nem létező vegyület, az egyik legszélesebb körben alkalmazott szintetikus vegyszer, műanyagipari alapanyag az iparban, amelyet a polikarbonát műanyagok és epoxi-gyanta előállításához, és többek között a natrium-poliakrilát előállításához is használnak.

Ma már az üzletek és különféle termék gyártók többsége törekszik BPA-mentes anyagokat használni, értékesíteni.

A neten mindenki számára elérhető anyagot találtam a natrium-poliakrilát biztonsági előírásáról. Ebből egy részt másoltam cask ide, de a teljes MSDS anyag elolvasható ezen a linken:

MATERIAL SAFETY DATA SHEET

A nátrium-polikarbonát egy olyan fehér, szemcsés, szagtalan polimer*, amely vízzel való elegyítése során egy gélhez hasonló anyagot képez. Vízben oldhatatlan, de vízzel érintkezve rendkívül csúszóssá válik. Igaz nem tartozik a veszélyes anyagok közé, de por formában potenciális légút izgató szer.

Gyártói javaslat: 0,05 mg/m³-ként 8 órás expozíciós határérték

Potenciális egészségügyi hatások:

Szemek: a por égő, viszkető, száradó érzést, kipirosodást okozhat

Bőr: a por a bőr kiszáradását okozhatja

Lenyelés: vizsgálatok alapján igazoltan nem mérgező, azonban az emésztő rendszerbe kerülés esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Belélegzés: A por belélegzése a légzést nehezíti, tüdőingerültséget és légzőszervi problémákat okozhat.

* polimerek a közhiedelemmel ellentétben nem azonosak a műanyagokkal. (A műanyagok olyan mesterségesen előállított anyagok, amelyek mindig több anyag keverékéből állnak, legalább egy komponensük polimer. A többi kitöltő-, vázanyag, öregedésgátló, feldolgozást segítő adalékanyag, festék stb.). A polimerek lehetnek természetesek (cellulóz, fehérje stb.), természetes alapú mesterséges anyagok (például viszkóz), vagy a természetben nem előforduló, mesterségesen létrehozott vegyületekből szintetizált polimerek.


A fenti leírásból kiderül, hogy por formájában a natrium-poliakrilát tulajdonképpen nem okoz különösebb problémát, azonban vannak bizonyos tények, amelyek inkább óvatosságra intenek, és a gyermekeink egészsége érdekében érdemes tartózkodnunk ettől az anyagtól.

A tények:

 • - A natrium poliakrilát alkalmazását már beszüntették a tamponokban, mivel vizsgálatok alapján kapcsolatba került a Toxikus Sokk Szindróma (TSS) előfordulásával, melyet gyakran a tampont használó nők kaptak el. (http://www.diapersafari.com/why-cloth-diapers.html)
 • - Belekerülhet akár a babák húgyvezetékébe, gyakoribb pelenka kiütést okozhat. (http://www.bynature.ca/cloth-diaper-terminology.html#fabric)
 • - Ez az anyag okolható nagy valószínűséggel a gyakori pelenka kiütések előfordulásáért, melyek tartós vérzéshez és nehéz sebgyógyuláshoz is vezethetnek, mivel a nátrium-poliakrilát a szövetekből is kiszívja a nedvességet, ezáltal lemarja a bőr szöveteit. (http://www.mother-ease.com/cloth-diapers/Health)
 • - Azért mert egy szülő eldobható pelenkát használ a babájának, még nem jelenti azt, hogy a szuper nedvszívó hatásnak köszönhetően, ritkábban lenne szükség a pelenka cserére, mint a mosható textilpelenkák esetében. Ha túl sokáig marad a babán az eldobható pelenka, akkor a képződő ammónia, különféle baktériumok, és a nátrium-poliakrilát erős nedvesség elszívó képessége komoly problémákat okozhat. A baba fenekén a nagy csomag zselés “cucc” nemcsak kényelmetlen a babának, de nem is szellőzik kellőképpen, és a zselévé alakult vizelettel teli nátrium poliakrilát nagyon könnyen kijön a pelenka belsejéből.
 • - A nátrium poliakrilátnak közvetett veszélye is van a környezetre. Az eldobott, használt pelenkát gyakran a környezetünkben élő állatok (akár saját kutyánk is) megehetik. A zselésre dagadt anyag az állatok gyomrában tovább dagad, amely az állatok emésztőrendszeri és légzőszervi megbetegedését, esetleg elpusztulását is okozhatja.

 

Érdemes elgondolkodni: elég felelősségteljesen eljük-e az életünket, mint szülő.

Előtérben a fiúk!

Az egyszer használatos eldobható pelenkák impotenciához, terméketlenséghez vezethetnek a pelenka magasabb belső hőmérséklete miatt, mivel ezáltal a herezacskók is folyamatosan magasabb hőmérsékleten vannak tartva.

Az eldobható pelenkák fokozottan elterjedt használata magyarázhatja az elmúlt 25-30 év folyamán a terméketlen férfiak számának jelentős növekedését, állítja az USA-ban végzett tanulmány (Archives of Disease in Childhood). A kutatás eredménye szerint, a műanyag tartalmú eldobható pelenkák használata során a herezacskók hőmérséklete jelentősen magasabb, mint a textilpelenkák esetében. A hőmérséklet kritikus fontosságú a herék és a spermiumok egészséges fejlődésénél.

A kutatók 48 egészséges kisfiú (közöttük 5 koraszülött babával) herezacskó hőmérsékletét figyelték a születésüktől kezdődően 55 hónapos korukig egy apró hőmérséklet szonda segítségével.

A vizsgálatot két 24 órás periódusra osztották. Az egyik periódus alatt a fiúk mosható pamut pelenkát viseltek, a másik alatt, pedig műanyag tartalmú egyszer használatos eldobható pelenkát. A hőmérsékletet ébredéskor és alvás időben is megmérték, és az összehasonlíthatóság érdekében a végbél hőmérsékletet is figyelték.

A tanulmány eredményeként kiderült, hogy a herezacskók külső hőmérséklete, amely közelről tükrözi a herék valódi hőmérsékletét, megnövekedett az eldobható pelenkát használó kisfiúk esetében. A két eset között a herék hőmérsékletében, komoly, 1,1°C - 6°C-ig terjedő különbség mutatkozott. Végül a kutatók azt a konklúziót vonták le a vizsgálat eredményeként, hogy az eldobható pelenkák hőszigetelése jelentősen károsította a herék normális hűtő mechanizmusát, 13 megfigyelt kisfiúnál, pedig ez a hűtő mechanizmus gyengült.

Felnőtt férfiak esetében kimutatták, hogy a magas hőmérsékletnek köszönhetően, csökkenthet a spermiumok száma. A felnőtt férfiak terméketlenségének komoly kockázati tényezője lehet, hogy gyermekkorban a herék hőmérséklete magasabb volt a normálnál. A tanulmány szerzői arra következtetnek, hogy korai gyerekkorban a herezacskók folyamatosan magas hőmérsékleten tartása a herék nem megfelelő működéséhez, egészségügyi problémákhoz vezethet, amely elsősorban a felnőttkori terméketlenségben mutatkozik meg.

Partsch, Aukamp, and Sippell. "Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies." Division of Pediatric Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-University of Kiel. 2000.05.

Számoljunk együtt!

avagy mennyibe kerül ténylegesen a mosható pelenkák használata?

(ez egy példaszámítás, ettől az adatok a helyi jellegzetességeknek és családi szokásoknak megfelelően eltérhetnek)

 

Mosható pelenkák esetében, a következő adatokkal számoltam:

 • A textilpelenkák mosási gyakorisága hetente: 2
 • Pelenkás korú gyerekek száma: 1
 • Pelenkás időszak várható időtartama (években): 3
 • Évente átlagosan a mosható pelenkázáshoz kapcsolódó kiegészítő termékek költsége (eldobható papír pelenka betét, esetlegesen speciális mosószer, folttisztító szappan, stb.), melyek opcionálisak, nem feltétlenül szükséges a használatuk: 15.000Ft (3 évre 45.000Ft)
 • A mosható pelenkára szánt pénz mennyisége átlagosan: 70.000Ft
 • Egy mosás során elfogyasztott víz átlagos mennyisége: 70 l
 • Mosógép fogyasztása egy mosás során átlagosan: 1 kWh
 • Szárítógép fogyasztása átlagosan: 2,8 kWh
 • Víz ára (Ft/m3): 500Ft/m3 (0,5 Ft/l)
 • Villamos energia ára (Ft/kWh): 50 Ft/kWh
 • Csatornadíj (Ft/m3): 300 Ft/m3 (0,3 Ft/l)

A fenti adatokat felhasználva:

 • Egy alkalommal a mosás vízdíja: 0,5 Ft/l x 70l = 35Ft
 • Egy alkalommal a mosás csatorna díja: 0,3 Ft/l x 70l = 21Ft
 • Egy alkalommal a mosás áram díja: 50 Ft/kWh x 1 kWh = 50 Ft
 • Szárítógép egyszeri használatának áram díja: 50 Ft/kWh x 2,8 kWh = 140 Ft

Így egy mosás+szárítás teljes energia költsége: 246 Ft/alkalom
Heti 2 mosást figyelembe véve, 3 éves időszakot tekintve a mosások száma összesen 312 alkalom.
A mosás és szárítás 3 évre eső összköltsége (áram, víz és csatorna): 76.752Ft

A mosható pelenkák teljes költsége (beszerzés, egyéb költségek, energia) 3 évre vetítve:

70.000Ft+45.000Ft+76.752Ft =

191.752Ft

Eldobható pelenkák estében:

 • Pelenkás korú gyerekek száma: 1
 • Pelenkás időszak várható időtartama (években): 3
 • Az eldobható pelenka darabára átlagosan: 45Ft
 • Eldobható pelenkák napi átlagos felhasznált mennyisége: 6 db

Eldobható pelenkák napi költsége: 45Ft x 6 db = 270Ft

Az eldobható pelenkák teljes költsége 3 évre vetítve: 356 nap x 270 Ft =

294.840Ft

Vajon megéri?

Egy kis összehasonlitás...

MOSHATÓ PELENKA ELDOBHATÓ PELENKA
Környezetbarát (ha a pelenka mosásához környezetbarát mosószert használunk pl. mosódió, ecet, mosószóda) Környezetszennyező (mivel Mo.-n nincs megoldva a szelektív győjtés és újrahasznosítása az eldobható pelenkáknak)
A mosható pelenka olcsó (8-10 hónap után megtérül a befektetés) A pelenkás korszakot nézve drága ( viszont nem egyszerre kell kifizetni egy nagyobb összeget)
A textilpelenkát használó babák hamarabb lesznek szobatiszták. Kitolódik a szobatisztaság eljövetele.
Bőrbarát (jól szellőzik, nem fülled be a baba bőre) Nem szellőzik megfelelően, gyakran kipirosodhat a babák bőre.
A legtöbb természetes alapanyagokból készül: biopamut, bambusz, kender. Összetétele: polipropilén, papír, cellulózőrlemény duzzadó zselével (nátrium - poliakrilát), polietilén fólia v. más selyemtapintású műanyag, ragasztó, gumi.
2-3 gyereket kiszolgál (így nincs szemét és többletköltség) Egyszer használatos (így növeli a szeméthegyeket)
100 év alatt bomlik le.
Minimális a termelt szemétmennyiség 1-1,5 tonna szemetet termel egy gyerek a szobatisztaság eléréséig.
A textilpelenkák gyártása sokkal környezetkimélőbb. A cellulóz gyártása során nagyon sok vizet használnak el, ráadásul ezt is klórral fehérítik. A fehérítés során dioxin is keletkezik, ami az emberiség által előállított legveszedelmesebb mérgek egyike.

Megoldja-e a szemét problémát az eldobható pelenkák újrahasznosítása?

A sok környezeti problémát okozó eldobható pelenkák és az egyéb nedvszívó higiéniai eszközök újrahasznosítása  komoly előrelépés a hulladékgazdálkodás területén. Eldobható pelenkákból, és hasonló eszközökből állít elő áramot, és egyéb műanyag termékeket  Anglia első pelenka-újrahasznosító létesítménye.

A beruházást végző kanadai Knowaste cég elnök-vezérigazgatója szerint évi 36.000 tonna hulladékként eldobott pelenka eltakarításához járul hozzá a Birmingham közelében felépülő üzem.

Az eldobható pelenkák különböző, nehezen kezelhető műanyagokat tartalmaznak, mint a különlegesen nagy nedvszívó képességű polimerek, melyek kezelése és eltávolítása kifejezetten nehéz feladat. A feldolgozás során ezeket az anyagokat szétválasztják egymástól, majd újrafeldolgozásra alkalmas formára alakítják őket. Az így nyert alapanyagokból például műanyag tetőcserepeket gyártanak. A feldolgozás során keletkező szerves hulladékból pedig villamos energiát állítanak elő, amely képes fedezni az üzem működését, továbbá a lakossági hálózatba is képes villamosenergiát juttatni. Így ahelyett hogy az eldobható pelenkák a szeméttelepre kerülnének, újrahasznosított anyagokként visszakerülnek a termelésbe és megújuló energiát is termelnek.

"Az Egyesült Királyságban a szülők 97%-a választja a klasszikus újrafelhasználható megoldás helyett az eldobható pelenkákat gyermekei számára és ez az arány az állami támogatások és ösztönző programok hatására sem változik. Ezért az eldobható pelenkák kérdése olyan hosszútávú probléma, amit mindenféleképpen kezelni kell. 
Évi 800.000 tonna eldobható pelenka kerül a szemétlerakókba Angliában így a most létesülő üzem a maga 36.000 tonnás kapacitásával, csak egy csepp a tengerben, de készen állunk rá, hogy kezeljük a problémát." - mondta Roy Brown a Knowaste elnök-vezérigazgatója

Az eldobható pelenkák újrahasznosítása nagyon fontos, hiszen az eldobható pelenkák esetében:

 1. - legalább négy és fél fa kivágása szükséges csak egy újszülött pelenkamennyiségének előállításához!
 2. - az eldobható pelenkák lebomlása akár 500 évig is eltarthat!
  az eldobható pelenka felhasználása az elmúlt 20 évben fokozatosan nőtt a jóléti társadalmakban!
 3. - Nagy Britanniában több mint 8 millió eldobható pelenkát használnak el nap, mint nap! Magyarországon az alacsonyabb  népesség miatt kevesebbet, de arányaiban legalább ugyanennyi eldobható pelenka fogy.
 4. - egyetlen egy kisbaba felhasznált pelenkamennyisége akár 40 szemeteszsákot megtölthet egy év leforgása alatt!A szobatisztaságig tartó pelenkázási időszak alatt (kb 2,5 év) ez 1,5-2 tonna nem (vagy nagyon nehezen) lebomló hulladékot jelent.
 5. - minden tonna újrahasznosított hulladék pelenkával 3,5 fát óvhatnak meg a kivágástól, továbbá 145 köbméter földgázt és 8.000 liter vizet spórolhatnak meg Angliában!

Igaz az eldobható pelenkák újrahasznositása enyhiti a környezetre eső terheket, azonban a textilpelenkák használatával nem kellene a szemét eltüntetésével foglalkozni, hiszen mosható, újrahasználható textilpelenkák használatával tulajdonképpen nulla  mennyiségű hulladékot termelünk.

További probléma, hogy a cikkben bemutatott üzemek Nagy Britanniában működnek (illetve fognak működni), ami a magyarországi problémát cseppet sem oldja meg.