Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Úgy félek a mosható pelenkázástól!

Sokat olvasgatom különböző fórumokon anyukák véleményét a pelenkázásról. Azt bátran elmondhatom, hogy egyre többen már legalább hallottak a mosható pelenkákról. Ez nagyon jó. Amikor több mint 7 éve először kezdtem alternatív megoldást keresni az eldobható pelenkákra és ráakadtam a mosóhatókra, gyakorlatilag nem voltak (az ismeretségi körömben egy velem együtt kezdő anyukán kívül más nem is) más mosható pelenkát használó családok. Még tulajdonképpen Magyarországon beszerezni is nehezen lehetett, többnyire külföldről rendeltem minden darabot.

De sokan azért nem használnak mosható pelenkát a babának, mert FÉLNEK...

scared lady

Hogy én féltem-e??

Sokféle érzés tolult a fejembe, szívembe azokban az időkben, mikor a 3. babával terhes lettem: 7 év kihagyás és 2 nagy fiú után 35 évesen bevállaltuk a 3. babát.

Nem nem féltem, egy pillanatra sem: izgatott voltam, vártam, és minden újdonságra nyitott voltam. Szerettem volna minél több új dolgot felfedezni a babázásról, így éreztem a pelenkázással kapcsolatban is.

Igaz volt már korábbról tapasztalatom a pelenkázásról, és csak az eldobhatóval kerültem előtte kapcsolatba, de amikor megláttam ezeket a gyönyörű mosható pelenkákat, fel sem merült bennem félelem.

Egyet biztosan tudtam: veszek és kizárólag ezt fogom használni, a kezdetektől, éjjel-nappal, átmenet, hozzá- és egymáshoz szokás és mindenféle rávezetés nélkül. Eszembe sem jutott kikérni a család véleményét róla: eldöntöttem, a férjemnek elmagyaráztam (azt mondta, ha ez jó lesz a babának és nekünk, akkor hajrá), és belevágtam.

Félelem? Mégis mitől?

* Attól hogy kiázik? Majd átöltöztetem a babát – az eldobhatósban rendszeresen kiázott a 2 nagy gyerekem.

* Nagy lesz a csomag? A babát nem zavarja, én pedig megszokom, a környezetem véleménye emiatt nem befolyásolhat.

* Pirosodik a feneke? Az eldobhatósban is pirosodott, ráadásul több tubusnyi popsikrémet is elhasználtam akkoriban. Majd megtalálom erre is a megoldást.

* Mosni kell? Miért egyébként nem menne a mosógép? Nem a patakparton kell csapkodnom a ruhákat.

* Áztatás? Kövezzetek meg, de nem áztatok, nem vasalok (csak a legszükségesebb ingeket), nem fertőtlenítek (csak alkalmanként). nem terhelem az amúgy is túlhajszolt mindennapjaimat.

* Kidobok egy csomó pénzt? Nem, a mosható pelenkákkal nem dobok ki pénzt. Ha nem válik be egyik szituációban az adott pelenka, majd beválik egy másik élethelyzetben. És ez így is lett. Az eldobható pelenkával, na azzal kidobtam már épp elég pénzt a fiaim után. Még egyszer nem akartam ezt megtapasztalni.

* Ismeretlen? Ha valaki már hallott a mosható pelenkáról, akkor a Google a jóbarátunk, azaz egy kattintással rengeteg infot kaphat, máris nem lesz annyira ismeretlen.

happy family

Szóval ne féljetek a babázástól, babavárástól, sem a pelenkázástól. A babázást és a terhesség minden pillanatát élvezzétek ki a félelmek helyett, hiszen azok a pillanatok elröppennek és soha nem tudod visszahozni őket!

Nagyon szép babázós éveket kívánok nektek!!

Mosható pelenkából márkásat vagy márkátlant?

Az interneten a mai napon láttam egy cikket, amit angolul tudó olvasóknak ajánlott egy mosható pelenkát használó anyuka (Köszönet érte a babespotty.hu bloggerének, Nórának). Elolvastam ezt a cikket és annyira érdekesnek találtam, hogy rávettem magam és lefordítottam azoknak, akik magyarul is szeretnék elolvasni.

A cikket Jennifer Labbit, a Cotton Babies mosható pelenkákat gyártó (pl. BumGenius) cég tulajdonosa írta, általam lefordítva a következőképpen szól:

„ Egy kereskedő írta a napokban, hogy miért nem olcsóbb a márkás mosható pelenka (itt konkrétan a Bumgenius márkára kérdezett rá – a szerk.), az ahhoz nagyon hasonlító kínai pl. eBay-en kapható mosható pelenkákhoz képest. A válaszom a következő volt, amelyről úgy gondoltam érdemes megosztani másokkal is a blogomon, hiszen olyan információkat tartalmaz, amiről a családok többsége nem tud. Ne felejtsétek el, hogy a válasz kereskedő szemmel egy másik kereskedőnek szólt. Íme…

Kedves Kereskedő!

Köszönöm a kérdését. Amíg a legtöbb gyártó kihelyezi a termék gyártását más gyárakhoz, hogy ezáltal növelje a profitját, a mi célunk az, hogy nemzetközi szintű gyártás (pl. Európa, India, Afrika, Kína) mellett is elfogadható áron tudjuk gyártani. A hazai gyár üzemeltetésének és a nemzetközi szállítás magas költségei miatt szinte lehetetlen a hazai gyártást megoldani. Tudván azt, hogy a vásárlóink értékelik az Egyesült Államokban gyártott termékeink kimagasló minőségét, megoldást kerestünk arra, hogy a nemzetközi szinten gyártott termékeink ezt a tulajdonságukat maradéktalanul megtartsák. Az Egyesült Államokban eladott termékeink nagy részét jelenleg Észak-Amerikában gyártják, ahol teljes munkaidőben üzemel a gyártóegységünk. Ez a módszer összességében magasabb költségeket eredményezett a teljesen kihelyezett gyártással szemben.

A gyár tiszta, tágas, kellemes, biztonságos, magasan felszerelt, több pihenőhelység is található benne, ahol a dolgozóink a pihenőidejüket valóban pihentetően tudják eltölteni. A vezetőség emberi, valóban foglalkoznak a munkavállalókkal, a dolgozók tréningeken vehetnek részt, a munkába járás vállalati szállítóeszközökkel könnyen megoldható.  A gyár heti 5 napon, heti 40 órás munkaidővel működik, a munkavállalóknak természetesen az esetleges túlórákat jól megfizetik. A nemzetközi jogi követelményeknek maximálisan megfelelünk. Bárhol is jártam a világban más ruha készítő gyárban, bizton állíthatom, hogy a miénkhez hasonló körülményekkel nem találkoztam sehol. Ez egy olyan munkahely, ahol én is szívesen dolgoznék.

A magasabb költségek ellenére, még így is nagyon tisztességes áron tudjuk értékesíteni a termékeinket a konkurens termékeinkhez képest, továbbá az egyik legjobb vevőszolgálattal rendelkezünk. A termékeinket komoly tesztelés alá vetjük, és a legmagasabb minőségű alapanyagokból készítjük, melyeket elsősorban helyben (US) szerzünk be. Minden termékünkre egy éves garanciát biztosítunk, ez szintén a magas minőséget jelzi. Sokat áldozunk reklámokon és hirdetéseken keresztül arra is, hogy a mosható pelenka koncepciója minél szélesebb körben ismertté váljon. Folyamatos beruházásaink vannak a termékfejlesztésben és a gyártás növelésében.

Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk azoknak a kevésbé szerencsés, alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családoknak is, akik mosható pelenkát szeretnének használni.

Az értékeinket egyértelműen visszatükrözi az, ahogyan a portfóliónkat növeljük. Tudván, hogy a Bumgenius márka az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok számára nem elérhető, kifejlesztettük a Flip és az Econobum márkákat, azzal a céllal, hogy minél több család számára elérhetővé váljanak magas minőségű mosható pelenkák is. A két új márkával olyan termékkört kívántunk létrehozni, amely mind minőségében, mind garanciájában és a vevőszolgálatot tekintve is, ugyanazt a magas minőséget tudja nyújtani. Nem voltam hajlandó olyan kompromisszumokat kötni, amelynek eredményeképpen sem a minőség, sem pedig a vevőszolgálat nem üti meg az eddigi mércénket. Erőfeszítéseink eredményesnek bizonyultak.

Egy korábbi LCA (Life-cycle assessment) tanulmány Európára vonatkozó adatait alapul véve, készítettünk pár érdekes számítást. Ha egy család 24 darabos Bumgenius V4 készlettel rendelkezik, amelyet a baba születésétől kezdve használ, akkor minden egyes darabot átlagosan 138-szor használja, mosásonként ez kb. 0,12 USD-os költséget jelent számukra. Egy 24 darabos Flip Stay Dry pelenka készlet esetén ez a költség már csak 0,06 USD pelenkánként. Egy 24 darabos Econobum pelenka készlet esetén pedig már csupán 0,03 USD.

A kiskereskedőknek valóban frusztráló olyan márkanélküli pelenkákkal versenyezni, amik a piacon még megtalálhatóak, azonban fel kell ismerni, hogy a kiskereskedők is ugyanazért a célért dolgoznak, azaz a mosható pelenka piac bővítésén. Szemben azokkal a vásárlókkal, akik a no-name pelenkákat vásárolják meg, és azoktól viszonylag hamar meg is szabadulnak, a márkás termékeket vásárló családok hajlandóak valamivel többet költeni a mosható pelenkákra, ezzel több pénzt spórolnak hosszú távon és a legjobbat szeretnék nyújtani a gyermekeiknek. A textilpelenkák rendkívül erős tisztítási és mosási folyamaton kell hogy keresztül menjenek a használatuk során. A no-name, márka nélküli termékek azonban általában gyenge minőségűek (még akkor is, ha a szép színes, vidám mintáik és kedvező áruk rendkívül vonzóak a vásárlóknak – a szerk.), hamarabb tönkremennek, általában nincs rájuk garancia, nincs háttér vevőszolgálat. Habár az Egyesült Államokban a hivatalos importőröktől megkövetelik az alapanyagok összetételére vonatkozó igazolásokat és az ezzel járó tesztek elvégzését, az ilyen márka nélküli termékeket úgy importálják, hogy általában erőforrás hiányában a gyártók nem végzik el a szükséges teszteket, híján vannak mindenféle hivatalos eredetigazolásnak is. Ez addig nem is bír jelentőséggel, amíg nincs a használat során probléma. Azonban ez rendkívül fontossá válik, mihelyt például egy kisgyereknél latexallergia alakul ki, és kiderül, hogy ezt az adott termék okozta, amely gyártásánál olyan anyagokat használtak, amely az allergiát kiváltotta. Általában a márka nélküli, no-name termékek esetében visszatérítésre sincs lehetőség amennyiben a termék problémásnak bizonyul.

Az elmúlt időszakban tapasztalt vásárlói visszajelzések igazolják az általunk is követett termelési módot. A vásárlók megítélése szerint a családoknak a legfontosabb, hogy a babájuk közérzete rendben legyen, egészségük biztosítva legyen a minőségi termékek által.

Remélem, hogy a fenti információk informatívak, hasznosak és segítségére lesznek abban, hogy vásárlóival megértesse miért jobb a minőségi termékek mellett dönteniük.

Üdvözlettel,

Jenn”

A levél kicsit hosszadalmas, de igyekeztem minél jobban átadni a lényegét, minél pontosabb fordítást adni, hogy a magyar családok is megértsék, miért az ő érdekük is a minőségi termékek választása, még akkor is, ha ez valamivel nagyobb költséggel jár.


A cikk eredetiben a következő linken érhető el:

http://jenniferlabit.com/2011/06/09/why-shouldnt-i-buy-cheap-cloth-diapers/

 

Ismét pelenkázunk!

Ezen a nyáron ismét visszatértem aktívan a mosható pelenkát használók népes táborába!

Már a második gyermekemet pelenkázom mosható pelenkába. Sajnos 12 évvel ezelőtt nem is hallottam még a mosható pelenkákról, így az első gyermekem eldobható pelenkában jutott el a szobatisztaságig. Ezt most nem is részletezném, talán egy másik alkalommal... Elég csak annyit az eldobhatóról, hogy igen rögös volt az út, mire szobatiszta lett teljesen! :(

Most akkor vissza az eredeti témához, a moshatózáshoz!

6 évvel ezelőtt, amikor megismerkedtem a mosható pelenkákkal, még alig volt néhány webáruház Magyarországon , akiknél hozzá lehetett jutni a mosható pelusokhoz. Gyakran rendeltünk ezért külföldről is. A prémium pelenka a Popin volt, a többi AIO pelenka nagy "bumszli" fazon, szépnek sem mondható mintázattal :)

Bemutatóterem, vagy bolt sem volt, ahol meg lehetett volna nézni, milyen is a mosható pelenka. Egyedül az egyik nagy babaáruházban lehetett kapni egy kanadai márkát (Kushies) és a BambinoMiot. Tehát lutri volt, hogy milyen is lesz a pelenka amit megrendelünk a netről…

Ma már sokan belefogtak a mosható pelenka forgalmazásba, így széles a kínálat Magyarországon.

Természetesen eltettem a régi bevált pelenkáinkat és most elővettem. Szerencsére alig kell vennem új pelenkát (gondoltam magamban még várandósan)! A már bevált márkák közül veszek  1-2 új darabot, mégis legyen új pelenkája is ennek a gyereknek J!Úgy gondoltam, hogy nem kell ezt a mosható pelenka témát annyira „túllihegni”. Legyen megbízható, csinos és persze azért mutatós a pelenka, de mire ez a nagy pelenkamizéria ami mostanában megy?

Aztán amint megszületett a kisfiam, elkapott a gépszíj.

A közösségi oldalakon, blogokon, mindenütt azt olvastam és láttam, hogy milyen hiper-szuper pelenkák vannak a piacon!

Na ennek tudjon valaki ellenállni!!!!

És akkor elindult a tesztelgetés nálam is… Külföldről nem nagyon akaródzik rendelni, ezért végignéztem az itthoni kínálatot. Szuper, itt is vannak különleges darabok! Nosza rajta, rendelek!!!!

Na és itt meg is akadtam, mert csak előrendelni lehet a csini, mintás, sokak által favorizált pelenkákat! Összevárják, amíg beérkezik annyi igény, hogy megérje behozni… Én ezt képtelen vagyok kivárni! Rendeltem külföldről.

Előrebocsátom, hogy nálam eddig a BumGenus V4 (zsebes) vált be a legjobban az AIO pelenkák közül. Bár utálom a zsebekbe tömködni a betétet, de ha már benne van, akkor minden OK! Csinos, iszonyat sok pisit felszív, könnyű kimosni még az anyatejes kakit is belőle, tartja a színét és már a második gyerek nyüstöli!

Belsőből a nadrágpelenkákat szeretem, abból is a bambuszosokat. A pamut nekem keveset bír, a prefoldot nem szeretem hajtogatni, így a Bambinex és a TotsBots bambusz nadrágpelenkáiból áll a készletünk.

Belsőkkel nem fogok kísérletezni (megtaláltam a két tuti márkát szerintem), csak külsőt és AIO pelenkát fogok kipróbálni. Hiszen azok olyan szépek…

Nézzük sorra az általam kipróbált gyönyörűségeket:

Blueberry One Size Deluxe Nappies (mikroszálas)

Ez az a pelenka, amit már 6 évvel ezelőtt is nagyon szerettem volna kipróbálni, de akkor csak Amerikából lehetett volna rendelni és aranyáron. Most sem adják olcsón, de ha már mosható pelenkával foglalkozom egyébként is, akkor illik kipróbálni ezt is. Ugye?

Nekünk beváltak a mikroszálas belsejű pelenkák. Egyik fiam sem volt válogatós az anyagokat tekintve.

Álomszép ez a pelenka! Szuper minták, élénk színek. Szerelem első látásra! Na már másodikra nem annyira… L

-          A belső szárazontartós anyag össze-vissza nyúlik, amikor próbálom a betéteket betuszakolni a zsebbe.

-          A betétek tetszenek, jó nagyok és vastagok.

-          A derékrészen elöl hiányolom, hogy nincs visszahajtva a pul anyag, tehát ha kifordul picit a pelenka és tele van pisivel, akkor már ki is vezeti a nedvességet.

-          A tépőzárak erősek, remélem ez így is marad.

Blueberry One Size Deluxe Nappies (bambusz)

-          A belső bambuszplüss anyag szintén össze-vissza nyúlik, amikor próbálom a betéteket bedugni a zsebbe.

-          Finom puha belső, amiből könnyen kijött eddig a folt is.

-          A betétek tetszenek, jó nagyok és vastagok.

-          A derékrészen elöl szintén hiányolom, hogy nincs visszahajtva a pul anyag, tehát ha kifordul picit a pelenka és tele van pisivel, akkor ez is kivezeti a nedvességet.

-          Patentos, amit annyira nem szeretek, de nem volt tépőzáras a webshopban, ahonnan rendeltem.

 

TotsBots V4 Easyfit

Ezt a pelenkát már ismertem, évekkel ezelőtt mi is forgalmaztuk. Igaz, akkor még csak pöttyös, csillagos mintás volt. Na most aztán megbolondították ezt a pelust is, hogy nehéz legyen neki ellenállni! Én sem tudtam…

-          bambusz-pamut frottír belső, ami kihajtható, így könnyebben szárad. Belül mikroszálas teddy anyag, ami jó sok pisit felszív!

-          Nem csalódtam, kaptam a jól megszokott TotsBots minőséget.

-          Sok pisit szív, a PUL nem ázik át.

-          A gumírozás, a tépőzár jó minőségű.

Ebben a csomagban ez a három típus volt. 2 hete tesztelem őket. A TotsBots lett a nyerő!

Várom a másik csomagot! Abban is lesz számomra új pelenka…

Folyt. köv.

Úszópelenkák, amiket mi is kipróbáltunk - 2. rész

Pelenkázási mániámnak köszönhetően még vannak olyan úszópelenkák amiket kipróbáltam.

A pelenkák neve után itt is, a korábbi bejegyzéshez hasonlóan, zárójelben osztályozom az adott úszópelenkát, az adott kategóriában a legjobban teljesitő 5-st kaphat, a legrosszabb 1-est. A következő kategóriákat osztályoztam: csinosság, méretezés, balestek kezelése, anyag minőség, száradás, árfekvés.

 

Bambinex úszópelenka (4, 5, 5, 5, 2, 5 - 4,4-es átlag)

A kedvencem volt. Csini, nem buggyos, nem trottyos. Sajnos nem nagyon vannak csajos szinek. Inkább mindhárom kapható szin unisex.

Mióta a korábbi 2 méret (S, M) mellé behozták a 3. L-es méretet, azóta tökéletesen lefedi a babás időszakot. A legkisebb méret már egésze pici babákon is csinos, és jól illeszkedik. Dereka plusz zsinórral behúzható a vékonyabb babák pocakjához.

Gumirozása és az állítható dereka miatt a balesetek száma szinte elenyésző. Nekünk sosem volt ebből problémánk.

Az anyaga nagyon kellemes. A TotsBotshoz hasonlóan 2 réteg, kivül puha múszálas jersey, belül pedig pamut bébiplüss. Nagyon finom puha, a babának rendkivül kellemes érzés.

Az anyagának köszönhetően a leglassabban száradó pelenkák egyike. De a sok egyéb jó tulajdonsága mellett ez nem akkora probléma, hiszen minimum 2 db úszópelenkára mindenképpen szükség van egy babának, hogy legyen váltóbugyija.

A piacon, a minőségi úszópelenkák között a legjobb árral rendelkezik, jelentősen olcsóbb a már korábban jellemzett úszópelenkáknál.

Összességében nagyon jó osztályzatot kapott.

 

Bambino Mio úszópelenka (3, 5, 4, 3, 1, 3 - 3,2-es átlag)

Nem szerettem, kicsit trottyos volt, nem volt csinos az én lányomon. Bár sokféle mintával gyártják, valahogy a minták sem voltak a szivem csücskei, ellentétben pl az ImseVimse úszópelenkáival.

Méretezése teljesen OK, hasonló a Bambinexhez, az XL-es méretet szerintem már nemigen használja senki, olyan nagy. De a kisebb méretek jól be vannak lőve.

Mivel nem volt igazán csinos, nem feküdt ki rendesen a gyereken, a combnál is laza volt, igy a balesetek előfordulhatnak. igaz nekem ennél a pelenkánál éppen nem volt semmi probléma, de kaki sem került a pelenkába. Igy érdemlegesen nem tudtuk ezt a részét tesztelni.

Kivül 18% Lycra, műszálas fürdőruhaanyag, belül vékony pamut anyag (mint a vékony pamut pólók, de legalább természetes anyag érintkezik a baba bőrével), középen egy vizzáró réteg. Ez utóbbi célja, hogy ne engedje ki a nedvességet, de mint tudjuk a folyadék igy megállithatatlan. Azaz ez a réteg igazából fölösleges, és csak a pelenka vastagságát növeli. Nekem a belső pólóanyag nem jött be, gagyi érzésem volt.

A sok réteg miatt (amiben pamut is van) nagyon nagyon lassan szárad. Na ennek a száradási idejét csak nagyon ráérős anyukák tudják kivárni. Nekem sok volt. csak úgy tudtam értelmesen használni, hogy mellette még 1-2 úszópelenkát is hazsnáltam párhuzamosan a száradás idejére.

Az ára átlagos, éppen a legdrágább és a legolcsóbb (általam tesztelt) úszópelenkák között van. A minőségéhez, használhatóságához képest drágálltam.

A teljes nagy összesitésben ez a pelenka szerepelt a leggyengébben. :(((

Úszópelenkák, amiket mi is kipróbáltunk - 1. rész

Korábbi bejegyzésben arról irtam, mi is a célja az úszópelenkáknak , és milyen fő tipusai kaphatók.

Most szeretném részletesen is leirni, hogy nekünk a különféle márkákkal milyen tapasztalataink voltak.

A pelenkák neve után zárójelben osztályozom az adott úszópelenkát, az adott kategóriában a legjobban teljesitő 5-st kaphat, a legrosszabb 1-est. A következő kategóriákat osztályoztam: csinosság, méretezés, balestek kezelése, anyag minőség, száradás, árfekvés.


ImseVimse úszópelenka (5, 2, 5, 3, 5, 1 - 3,5-ös átlag):


Rendkivül csinos bugyika, nagyon helyes mintákkal, fodrokkal, nagyon nagy választék kapható a piacon a minták terén.

A méretezése szintén nagyon jó. Az úszópelenkák célja, hogy tökéletesen illeszkedjen a babán, ezáltal biztosan minden nem a medencébe való "dolog" az úszópelusban marad. Ennek hátránya viszont az, hogy a nagyon sok méret miatt nagyon gyorsan kinövik az adott méretet a babák. Elég gyakran kell méretet váltanmi a baba növekedésével.

Saját tapasztalatból tudom, hogy egy jól kiválasztott mérettel akár a hasmenés is nyomtalanul bentmarad a pelusban. A meglepetés csak akkor ért amikor a parton a lányomról levettem a vizes (ja és persze hasmenéses) úszópelenkát, amiből, mint egy zuhatag, kiömlött a hasmenéses széklet.

Az anyaga egyszerű fürdőruha anyagból van, vagyis annál kicsit erősebb, vastagabb és kevésbé rugalmatlan műszálas anyagból. Egyik oldalán patentokkal szét lehet nyitni a bugyit, igy a pici babákra sem nehéz ráadni.

Mivel olyan fürdőruha anyag szerűségből készült, nagy előnye hogy gyorsan szárad. Akár 15 perc alatt is már kényelmesen ráadható ismét a babára.

A sok előny és hátrány mellett a svédek hozták a formájukat, és egy igazán jó minőséget képviselő árat párositottak emellé az úszópelenka mellé. Összevetve az imseVimse úszópelenkája tényleg igazán jó minőségű, de használatban több negativ tulajdonsága miatt szerintem nem a legjobb pelenka.

 

TotsBots úszópelenka (3, 5, 4, 4, 4, 2 - 3,7-es átlag)


Csinosnak éppen nem mondanám, magas derék, picit trottyos popsi. Nincs túl nagy szinválaszték: pink, kék és gyümölcsös mintás. Nem bugyi formájú, hanem pelenka formájú, tépőzáras zárással. Emiatt a derekát tökéletesen méretre lehet állitani, a combija viszont sokszor túl bő lehet a naygon vékony combú babáknál.

A méretezésével minden rendben van, a legkisebb elég pici az egészen pici úszóknak is, a legnagyobb elég nagy ahhoz a sajnos nem ritka elvásárhoz, hogy az eldobható úszópelenka fölé még egy mosható úszópelenkát is a babára kell adni a szülőknek. Összesen 4 méretéből, a legnagyobbat tényleg csak az ilyen speciális esetekben lehet használni, a 3 kisebb mérettel viszont kényelmesen végig lehet csinálni a babaúszást.

Mivel vékonyabb combú babáknál a combrész kicsit laza, bő lehet, igy előfordulhat kaki baleset akár a vizben is.

Az úszópelenka anyaga 2 rétegű. Kivül egy vékony műszálas jersey anyag van, belül pedig egy szintén elég vékony apró hurkú pamut frottir. Ez mindenképpen előnyös a műszálra érzékeny bőrű babák esetében.

Az anyaga révén lassabban szárad mint a hagyományos fürdőruhák, de még nem okoz gondot ennek a kivárása.

Az ára a svéd úszópelenkáéhoz hasonlóan elég drága, ez a legdrágább pelenka, de mivel nincs annyi mérete, igy összességében még mindig gazdaságosabb mint az ImseVimse úszópelenka.

Összesitésem után egy fokkal jobb eredményt ért el mint a svéd úszópelenka.

A lányok, a lányok, a lányok angyalok....

Egy kislány baba átpelenkázása közel sem akkora kihívás a szülőknek, mint egy fiú baba pelenkázása. Habár egy lány baba pelenkázásánál is vannak bizonyos szabályok, amit érdemes betartani. Ha nem figyelünk kellőképpen ezekre, akkor a kislányok könnyen húgyúti fertőzést kaphatnak, amely különféle komoly problémákhoz vezethet. Amint észrevesszük, hogy a kislány baba pelenkája szennyezett, minél előbb ki kell cserélnünk, pelenka csere közben pedig figyelni kell az említett szabályokra. Ezáltal nagymértékben csökkenthetjük a pelenkától eredő fertőzések kialakulásának kockázatát.

A lány babáknak eltérő az anatómiájuk a fiú babákétól. A kislányoknak a húgyúti-, nemi szervei és a végbél közel egymáshoz középen helyezkedik el, így ezek kevésbé védettek a fiúkéhoz képest. Emiatt a kislányok sokkal érzékenyebbek az ilyen területhez kapcsolódó fertőzésekre, mint a fiúk. A lányoknak így sokkal gyakoribb tisztálkodásra van szükségük, annak érdekében, hogy elkerüljék ezeket a fertőzéseket. Továbbá a lányoknál nagyon fontos a babapopsi törlésének iránya, ezáltal tudjuk még jobban lecsökkenteni a fertőzések esélyét.

Amikor a kislány pelenkája szennyezett, célszerű a babát mielőbb tisztába tenni, lehetőség szerint azonnal. Ez több szempontból is előnyös: megvéd a fertőzésektől és a bőr irritációtól, több szennyeződés esetén elkerülhetjük a tartalom kifolyását.

Ahogyan a kisfiúknál is, a lányoknál is a legegyszerűbben megoldható a pelenka csere, ha a baba lábait bokánál megfogva közel emeljük a fejéhez. A lány baba popsijának megtörlése különösen fontos, és nagyobb odafigyelést igényel, mint a fiú babáknál. Először mindig a végbél környékét kell letörölni, mivel a fertőzést okozó E.coli baktériumok a lányoknál a húgyúti szervek környékén telepednek meg legkönnyebben, mivel a lányoknál ezen a testrészen jelentősen magasabb a hőmérséklet, itt nedvesebb a “táptalaj” a fiúkhoz képest. Nagyon fontos, hogy alaposan tisztogassuk meg a lány baba popsiját, és húgyúti- illetve a nemi szervek környékét, még véletlenül se maradjon széklet maradvány valahol, mert ez is komoly fertőzést, bőrirritációt okozhat, ráadásul kellemetlen szagokkal jár együtt.

A hintőporok használatát lehetőleg kerüljük el. Ezek túlzott használata túlszárítja  a baba érzékeny bőrét, (a textilpelenkák textil szálainak pórusait is eltömítheti, amely a pelenka nedvszívó képességének csökkenéséhez vezethet - bambio) ami szintén fertőzések elterjedését okozhatja.

A baba pelenkázásakor ellenőrizzük le, hogy nem túl szoros és nem is túl laza a pelenka, pontosan illeszkedjen a kislányon.

 

 

Itt a nyár! - pelenkás baba a strandon?

A pelenkás korú babákra több szempont miatt is érdemes úszópelenkát adni a strandolás (a baba úszásokon kötelező is) alatt:

 • Természetes vizek esetében a baba popsija, nemi szerve ne érintkezzen a homokos / kavicsos vízparttal, mert különféle fertőzéseket szedhet össze.
 • Épített strandokon, medencékben és uszodákban a medence vizének tisztán tartása miatt általában mindenhol kötelező az úszópelenka használata. Tévhit, hogy az úszópelenka megakadályozza a vizelet kiáramlását az úszópelenkából. Sem a vizelet kiáramlását, sem pedig a medence vizének beáramlását nem akadályozza meg semmilyen úszópelenka. De nem is ez a célja. Az úszópelenka célja, hogy az esetlegesen előforduló széklet ne kerüljön a medencékbe, hiszen ez komoly egészségügyi és anyagi következményekkel járhat mind a strand üzemeltetőjének, mind pedig a pelenka nélküli baba szüleinek.

Az úszópelenkáknak több formája is létezik:

 • Az egyik talán legismertebb az eldobható úszópelenkák. Sajnos azonban ezek csak egyszer használatosak, ebből következően rettenetesen drágák (átlagosan 200Ft/darab). Ha a baba csak 2 percre is bemegy a vízbe, ezek az eldobható úszópelenkák pillanatok alatt magukba szívják a vizet, amit a szülők kénytelenek a 2 perces fürdőzés után is már kidobni. Hiszen ilyen állapotban nem lehet ismét ráadni a babára.
 • A másik, még kevésbé ismert, de egyre nagyobb teret kapó mosható úszópelenkák . Pont úgy mint egy felnőtt/ gyerek fürdőruha. Általában nagyon hasonlítanak egy hagyományos gyerek fürdőnadrágra. A különbség a szabásban és az anyagban van. A mosható úszópelenkák általában vastagabb, több réteg (legtöbbször 2 réteg) textilből készülnek. A belső rész általában puha pamut, a külső pedig valamilyen gyorsan száradó (akár fürdőruha) anyag. Ha mosható úszópelenkát szándékozunk vásárolni, legfontosabb a megfelelő méret kiválasztása. A székletet akkor képesek ezek a mosható úszópelenkák benntartani, ha az úszópelenka tökéletesen illeszkedik a babára: nem szoros (ez a babának rossz) és nem is laza, bő (ilyenkor a széklet nem marad a pelenkában). Áraikat tekintve általában egy csomag eldobható úszópelenka árával egyeznek meg (3-4000Ft).

Számoljunk együtt!

avagy mennyibe kerül ténylegesen a mosható pelenkák használata?

(ez egy példaszámítás, ettől az adatok a helyi jellegzetességeknek és családi szokásoknak megfelelően eltérhetnek)

 

Mosható pelenkák esetében, a következő adatokkal számoltam:

 • A textilpelenkák mosási gyakorisága hetente: 2
 • Pelenkás korú gyerekek száma: 1
 • Pelenkás időszak várható időtartama (években): 3
 • Évente átlagosan a mosható pelenkázáshoz kapcsolódó kiegészítő termékek költsége (eldobható papír pelenka betét, esetlegesen speciális mosószer, folttisztító szappan, stb.), melyek opcionálisak, nem feltétlenül szükséges a használatuk: 15.000Ft (3 évre 45.000Ft)
 • A mosható pelenkára szánt pénz mennyisége átlagosan: 70.000Ft
 • Egy mosás során elfogyasztott víz átlagos mennyisége: 70 l
 • Mosógép fogyasztása egy mosás során átlagosan: 1 kWh
 • Szárítógép fogyasztása átlagosan: 2,8 kWh
 • Víz ára (Ft/m3): 500Ft/m3 (0,5 Ft/l)
 • Villamos energia ára (Ft/kWh): 50 Ft/kWh
 • Csatornadíj (Ft/m3): 300 Ft/m3 (0,3 Ft/l)

A fenti adatokat felhasználva:

 • Egy alkalommal a mosás vízdíja: 0,5 Ft/l x 70l = 35Ft
 • Egy alkalommal a mosás csatorna díja: 0,3 Ft/l x 70l = 21Ft
 • Egy alkalommal a mosás áram díja: 50 Ft/kWh x 1 kWh = 50 Ft
 • Szárítógép egyszeri használatának áram díja: 50 Ft/kWh x 2,8 kWh = 140 Ft

Így egy mosás+szárítás teljes energia költsége: 246 Ft/alkalom
Heti 2 mosást figyelembe véve, 3 éves időszakot tekintve a mosások száma összesen 312 alkalom.
A mosás és szárítás 3 évre eső összköltsége (áram, víz és csatorna): 76.752Ft

A mosható pelenkák teljes költsége (beszerzés, egyéb költségek, energia) 3 évre vetítve:

70.000Ft+45.000Ft+76.752Ft =

191.752Ft

Eldobható pelenkák estében:

 • Pelenkás korú gyerekek száma: 1
 • Pelenkás időszak várható időtartama (években): 3
 • Az eldobható pelenka darabára átlagosan: 45Ft
 • Eldobható pelenkák napi átlagos felhasznált mennyisége: 6 db

Eldobható pelenkák napi költsége: 45Ft x 6 db = 270Ft

Az eldobható pelenkák teljes költsége 3 évre vetítve: 356 nap x 270 Ft =

294.840Ft

Vajon megéri?

Bambusz minden mennyiségben, avagy mi az oka a sikerének?

Puhák, „zöld”-ek és nagy nedvszívó képességűek.

A bambusz pelenkák nagyon népszerűek, mivel környezetbarát anyagból készülnek, nagy a nedvszívó képességük, és rendkívül puhák. A bambusz mosható pelenkák igazi divattá váltak mára, a puhaságuk és a nagy nedvszívó képességük miatt nem is csoda a sikerük. A bambusz ráadásul tökéletes „zöld” választás.

A bambusz termesztése sokkal kevesebb erőforrást igényel, mint a pamut, különösen a hagyományosan termesztett biopamut. A bambusz 1 láb (=31 cm) hosszt is képes növekedni naponta, műtrágyák és növény védőszerek nélkül. A bambusz 40%-kal több szén-dioxidot képes megkötni a levegőből, mint a többi fa. A bambusz textília előállítása kevésbé terheli a környezetet, mint a műszálas, szintetikus anyagok előállítása.

A bambusz 60%-kal jobb nedvszívó képességű, mint a pamut, és a saját súlyának 3-szorosát is képes felszívni vízből. A bambusz még erősebb, ha pamuttal vagy esetleg műszálas (mikroszálas) anyaggal kombinálják. Igaz a tiszta bambusz anyagok nagyon környezetbarátok, azonban ha a bambusz más textillel való keverésével sokkal tartósabb anyag jön létre, akkor az még inkább kíméli a környezetet, hiszen az ilyen kevert anyagból készült textil pelenkák még több gyereket képesek kiszolgálni.

A bambusz tökéletesen légáteresztő, és gyakran a pelenka közvetlenül a bőrrel érintkező felülete készül bambusz anyagból, mivel a nedvességet gyorsabban elvezeti, mint a pamut. A bambusz nagyon selymes puha tapintású anyag. Csak nagyon kemény vízzel való mosás esetében keményedik meg valamennyire, egyébként sokáig jóval puhább marad mint a pamut vagy a kender.

A bambusz pelenkák leírása és ahogyan árulják őket nagyon különböző tud lenni. Az FTC (Federal Trade Comission = Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, USA) úgy határozott, hogy amíg a bambusz rostanyagot vizsgálják, hogy hivatalosan is bambusz textilnek nyilvánítsák, addig ezt a típusú textilt bambusz viszkóz vagy bambusz műselyem címkével kell ellátni. A címkétől függetlenül ugyanarról az anyagról van szó, csak másképpen nevezik.

Az FTC azt is kikötötte az Egyesült Államokban, hogy amíg nincs meg a bambusz pelenka gyártóknak a saját termék tesztelésük, addig hivatalosan nem állíthatják a bambusz textíliáról, hogy antibakteriális hatású. Egy japán tanulmány vizsgálata szerint a bambusz textil az antibakteriális hatását még 50 mosás után is megtartja, de jelenleg a legtöbb kisebb gyártó nem engedheti meg magának, hogy hasonló vizsgálatot végezzen, így ők az antibakteriális hatásról sem nyilatkozhatnak.

Japán tudósok kutatása szerint a bambuszból készül textíliák antibakteriális hatása még 50 mosás után is megmarad. Amikor valamilyen baktériumot próbáltak kitenyészteni egy bambusz textilen, azt tapasztalták, hogy a baktériumok 70%-a elpusztult.

Econobum és Flip prefold pelenkák

Nagyon sokan kérdezitek, hogy mi is a fő különbség, az árán kívül, a BumGenius 2 prefold rendszere, az Econobum és a Flip, között.

Megpróbálom csokorba foglalni a legfontosabb különbségeket:

Mindkettő egyméretes mosható pelenka rendszer, kb. 3-3,5 kg-s babán már csinos tud lenni, és a szobatisztaság eléréséig (kb 14 kg) használható.

Az Econobum egyenlőre csak patentos külsővel kapható. A Flipnek már létezik (igaz sajnos még Magyarországon nem) tépőzáras változata is.

A csomagokat tekintve a Flip Organic pamut napi csomagja (6 pamut prefold + 2 külső) átlagosan ugyanannyiba kerül, mint ha az Econobum kezdő csomagját (12 pamut prefold + 3 külső) választjuk. Azaz az Econobum pelenka rendszer lényegesen olcsóbb.

Nedvszívóképességük megközelítőleg egyforma, bár a tapasztalatok alapján talán a Flip organic prefold jobban bírja a kiképzést. De mindkettőről elmondható, hogy átlagosan 3-4 órát kibírnak egy babapopsin kiázás nélkül.

Mindkettőt viszonylag egyszerű használni: a prefoldokat 3-ba hajtva, egyszerűen bele kell fektetni a külsőbe. Természetesen egyéb módon hajtogatott prefold is belehelyezhető, snappi csattal rögzítve. Az Econobum külsőben nincs benne az a fülecske a külső derékrészénél, ami jól benttartja a prefoldpelenkát, azonban szintén tapasztalatok szerint erre nem is igazán van szükség. A fontos, hogy a babára adásnál picit jobban kell fogyelni, hogy a prefold az Econobum külsőben ne csússzon el. De amikor már jól illeszkedve a babán van a pelenka, akkor már nem mozdul el a belső prefold.

Az Econobum anyaga kevésbné rugalmas, így a patentok beállítása sem olyan könnyű, mint a Flipnél, ahol ha szorosabbra patentolunk, akkor is kénylemes lehet a babán az anyag rugalmassága miatt.

Az Econobumhoz csak 100%-os pamut prefold tartozik, a Flipnél választani lehet a biopamut prefold, vagy a staydry (szárazontartó, műszálas) betét között. Az Econobum prefoldja mosások alkalmával sokkal durvább lesz (főleg a Magyarországon található nagyon kemény csapvíz mellett), mint a Flip biopamut prefoldja. Sokan ezért egy puha bambusz vagy staydry betéttel együtt használják az econobum prefoldját.

Mindkét típusú külső mosás után 1 órán belül teljesen megszárad, sőt mivel az econobumnak valamivel vékonyabb a PUL anyaga, így az talán még hamarabb szárad. A pamut prefoldpelenkáknak egy éjszaka szükséges a teljes száradáshoz. Így akár egy 12 prefoldos kezdő csomaggal is sikeresen pelenkázhatnak a szülők, nincs szükség 20-25 db-os készletre. Mindkét külső 40 fokon mosható mosógépben, szárítógépben nem szabad szárítani (de a gyors száradásuk miatt erre nincs is szükség). A pamut prefoldok 60 fokon is moshatóak, szárítógépben száríthatóak.

Mindent összevetve az Econobum a BumGenius márkától megszokott magas minőséget képviseli, egy egyszerűbb, ezáltal olcsóbb kivitelben. Ár-érték aránya az Econobumnak rendkívül jó.

 

Legközelebbre készítek pár fotót, hogy képen is jól látszódjanak a két pelenka típus közti különbségek. Ez nagy segítség lesz azoknak, akik még vagy csak az egyiket látták, próbálták, vagy esetleg még egyiket sem.