Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

A mosható pelenkák mosása, tisztán tartása - 1. rész

Előmosás - fontos ez?

Igen, nagyon fontos a textil pelenkák előmosása az első használat előtt, e nélkül a pelenka nem fogja rendesen felszívni a nedvességet és kifolyik.

Ráadásul a gyártás folyamán a textil olyan anyagokkal, környezettel találkozhat (munkás kezek, gépek, stb.), amivel nem szívesen találkozna egy érzékeny baba bőr.

Minimum 2 (inkább 3-4) alkalommal érdemes az első használat előtt kimosni a pelenkákat, maximum 40 fokon, minimális mosószert használva. Nem szükséges a pelenkákat megszárítani az előmosások között, azonnal újraindíthatjuk a következő mosást velük.

És nem szükséges külön sem mosni a mosható pelenkákat ilyenkor, nyugodtan bele lehet tenni szinte bármilyen egyéb ruha mosáshoz.

A textilpelenkák a maximális nedvszívó képességüket kb. az 5. mosás után érik el, de az éles használatot már hamarabb is el lehet kezdeni. A pelenkák előmosása csak a nedvszívó részeknél szükséges, a pelenka külsők esetében nincs szükség többszöri előmosásra.

És persze senki ne feledkezzen meg arról, hogy a XXI. században a mosás már nem ördöngősség.

Ma:

Régen:

Nagyon-nagyon régen :) :


 


Bambusz minden mennyiségben, avagy mi az oka a sikerének?

Puhák, „zöld”-ek és nagy nedvszívó képességűek.

A bambusz pelenkák nagyon népszerűek, mivel környezetbarát anyagból készülnek, nagy a nedvszívó képességük, és rendkívül puhák. A bambusz mosható pelenkák igazi divattá váltak mára, a puhaságuk és a nagy nedvszívó képességük miatt nem is csoda a sikerük. A bambusz ráadásul tökéletes „zöld” választás.

A bambusz termesztése sokkal kevesebb erőforrást igényel, mint a pamut, különösen a hagyományosan termesztett biopamut. A bambusz 1 láb (=31 cm) hosszt is képes növekedni naponta, műtrágyák és növény védőszerek nélkül. A bambusz 40%-kal több szén-dioxidot képes megkötni a levegőből, mint a többi fa. A bambusz textília előállítása kevésbé terheli a környezetet, mint a műszálas, szintetikus anyagok előállítása.

A bambusz 60%-kal jobb nedvszívó képességű, mint a pamut, és a saját súlyának 3-szorosát is képes felszívni vízből. A bambusz még erősebb, ha pamuttal vagy esetleg műszálas (mikroszálas) anyaggal kombinálják. Igaz a tiszta bambusz anyagok nagyon környezetbarátok, azonban ha a bambusz más textillel való keverésével sokkal tartósabb anyag jön létre, akkor az még inkább kíméli a környezetet, hiszen az ilyen kevert anyagból készült textil pelenkák még több gyereket képesek kiszolgálni.

A bambusz tökéletesen légáteresztő, és gyakran a pelenka közvetlenül a bőrrel érintkező felülete készül bambusz anyagból, mivel a nedvességet gyorsabban elvezeti, mint a pamut. A bambusz nagyon selymes puha tapintású anyag. Csak nagyon kemény vízzel való mosás esetében keményedik meg valamennyire, egyébként sokáig jóval puhább marad mint a pamut vagy a kender.

A bambusz pelenkák leírása és ahogyan árulják őket nagyon különböző tud lenni. Az FTC (Federal Trade Comission = Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, USA) úgy határozott, hogy amíg a bambusz rostanyagot vizsgálják, hogy hivatalosan is bambusz textilnek nyilvánítsák, addig ezt a típusú textilt bambusz viszkóz vagy bambusz műselyem címkével kell ellátni. A címkétől függetlenül ugyanarról az anyagról van szó, csak másképpen nevezik.

Az FTC azt is kikötötte az Egyesült Államokban, hogy amíg nincs meg a bambusz pelenka gyártóknak a saját termék tesztelésük, addig hivatalosan nem állíthatják a bambusz textíliáról, hogy antibakteriális hatású. Egy japán tanulmány vizsgálata szerint a bambusz textil az antibakteriális hatását még 50 mosás után is megtartja, de jelenleg a legtöbb kisebb gyártó nem engedheti meg magának, hogy hasonló vizsgálatot végezzen, így ők az antibakteriális hatásról sem nyilatkozhatnak.

Japán tudósok kutatása szerint a bambuszból készül textíliák antibakteriális hatása még 50 mosás után is megmarad. Amikor valamilyen baktériumot próbáltak kitenyészteni egy bambusz textilen, azt tapasztalták, hogy a baktériumok 70%-a elpusztult.

Miből készül a mosható pelenka ? Összefoglaló táblázat

Igaz korábban már írtam egy ismertetőt a mosható pelenka piacon megtalálható anyagokról, amikből a textilpelenkák készülnek. Azonban ráakadtam egy nagyon jó angol nyelvű összefoglalóra, amelyet most magyarosítok :)

A legtöbb mosható pelenka többféle anyagból készül, a táblázat a textilpelenka legfőbb alkotóelemére vonatkozik.

Minél több a csillag, annál jobb az adott kategóriában a textilpelenka.

PAMUT

BAMBUSZ

MŰSZÁL

KENDER

NEDVSZÍVÁS

GYORSASÁGA

NEDVSZÍVÓ

KÉPESSÉG

VASTAGSÁG

 

PUHASÁG

KÖRNYEZET-

TUDATOSSÁG

 

A PAMUT általában növényvédőszerekkel kezelt növény, azonban egyre többfelé találhatunk biopamut textilpelenkákat is, amelyeknél elkerülik a vegyszerek használatát a pamut termesztésénél. A pamut viszont nagyon sokoldalúan használt anyag, megbízható, közkedvelt és természetes.

A BAMBUSZ vegyszerek nélkül is nagyon gyorsan fejlődő növény. A bambuszból készült textil nagyon puha és selymes tapintású. Sok nedvességet képes felszívni, azonban picit lassabban teszi ezt mint a pamut változat.

A MŰSZÁL (mikroszálas anyag) mesterséges anyag, nagyon gyorsan magába szívja a nedvességet, viszonylag sok nedvességet képes felszívni, de általában valamilyen természetes anyaggal párosan varrják ebből a pelenkákat. Hajlamos a "büdösödésre". Sokan nem szeretik a tapintását.

A KENDER egy környezetbarát természetes anyag. Nagyon sok nedvességet képes felszívni, de ez egy kicsit több időbe telik neki. Nagy nedvszívóképesség eléréséhez sem szükséges nagyon vastag anyag. Használattal, mosásokkal idővel enyhén megkeményedik a textil.