Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Tippek nyaraláskor, utazáshoz, mosható pelenkás babával

Sok szülő úgy érzi, bajban van, amikor pelenkás korú gyerekével utazásra, nyaralásra készül. Komoly fejtörést okoz egy kisgyerekes családban (pláne ha tömegközlekedéssel utaznak), hogy miből mennyit pakoljon az útra és az ott tartózkodásra: ne vigye el az egész gyerekszobát, de minden eshetőségre legyen megoldás a bőröndökben.

Ismerős az érzés, én is átestem ezen az érzésen, nem is egyszer, de az idő rutinossá tett.

Olvassátok sok szeretettel ötleteimet, tanácsaimat, hátha segít nektek is megkönnyíteni a készülődést.

Természetesen szívesen veszek Tőletek is további tippeket, amelyek másoknak segítség lehet a megoldhatatlannak látszó helyzetekben is.

Tervezd meg

Nézz utána, hogy az utazás során (az útvonalon, tranzitban) milyen szolgáltatások, éttermek, benzinkutak, stb. vannak, ahol a pelenkázás könnyedén megoldható. Pl. van-e pelenkázó az útba eső éttermekben – gyorséttermekben szokott lenni, benzinkutaknál – nagyobbaknál szintén nem szokott gondot okozni, azonban a sima pihenők nem feltétlenül vannak pelenkázó helységgel felszerelve, legalábbis nem Magyarországon.

Érdemes annak is utánajárni, hogy a célállomáson, a szálláshelyen van-e mosógép, bérelt háznál nyugodtan kérdezd meg a tulajdonostól, hogy használhatod-e a mosógépet (gyerek/baba barát szállásokon ez megoldott). Sőt érdemes eleve olyan helyet keresni nyaralásra, ahol ez nem probléma.

Próbáld meg végig gondolni, hogy az utazás során hogyan oldanád meg az otthon már jól bevált rutin feladatokat:

Pelenkázás előtt kikészíted magad mellé a pelenkázóra, összekészítve a pelenkát? Ha igen, akkor az utazáshoz már összekészített (papírbetét, stb.) pelenkákat csomagolj.

Pelenkázás során a baba hogy szeret elhelyezkedni? Hátán fekszik? Olyan helyet keress az utazás során, ahogy van pelenkázó helység. Futva pelenkáztok? Olyan helyet keress, ahol van pl. egy kis játszótér, ott futhattok pelenkázás közben is J

A használt pelenkát hogyan szoktad kezelni a pelenkázást követően? Utazás során a használt pelenka kidobandó részét nagy eséllyel wc-be tudod dobni (wc szinte minden megállónál akad). Ezeken a helyeken kézmosó is van, tehát a használt pelenka kiöblíthető. Ne felejts el vinni magaddal valamilyen zacskót (ennél a pelenkázó táskák, zsákok hasznosabbak, mert biztosabban bent tartják a nedvességet és szagokat), abban utazhat veletek tovább a kiöblített használt pelenka. Amint lehetőséged adódik, mindenképpen mosd ki alaposan, akár mosógéppel, akár kézzel, hogy száradás után ismét használható legyen a nyaraláskor.

Ha a szálláshelyen nincs mosógép, akkor kézzel kell kimosni a pelenkákat, erről később még szót ejtek.

Legfontosabbakról ne feledkezz meg

Készíts egy listát a becsomagolandó dolgokról, lehetőleg külön az utazásra és külön a nyaralásra. Az uticsomagnál számold ki, kb. hány db pelenkára lesz szükséged az eddigi tapasztalatok alapján, az út során. Mindig ráhagyással számolj, hiszen jól tudjuk, hogy a babák akkor alkotnak a legnagyobbat és a legtöbbet, ha új pelenka van rajtuk, vagy ha úton vagyunk :)

Jól teszed, ha az útravaló pelenkacsomagba minden szükségeset egy helyre pakolsz, hogy a pihenőknél, megállóknál ne kelljen hosszasan keresgélni egy-egy dolgot. Szükséged lesz az úton törlőkendőre (mivel a pelenkát is mosni fogod, így a törlőkendő is lehet nyugodtan mosható), összekészített papírbetéttel ellátott pelenkákra (a papírbetét ilyenkor még fontosabb, mint egyébként!), pelenkatartó zsákra/táskára, esetleg krém. Jól jön a mosható pelenkázó alátét is, hogy higiénikusan tudd átpelenkázni idegen helyen a babát. A nyaraláshoz fontos szintén a törlőkendő, összekészített pelenkák, mosószer (ha van mosógép, akkor pl. az ecoegg jó választás lehet, hiszen kicsi, könnyű és egyszerű), foltszappan (a tubusosak, flakonosak jobbak nyaraláshoz, mert egyszerűbb kezelni, mint pl. az Ecoegg folttisztító krémje). Érdemes eltenni egy kisebb adag (akár jól záródó nejlon zacskóba kimért pelenka fertőtlenítőt, ami főleg akkor érdekes, ha nincs mosógép és kézzel kell mosnod.

Kérdezz utána, hogy van-e szárításra lehetőség, vagy készülnöd kell ruhaszárító kötéllel, csipesszel. Jó szolgálatot tehet a zokni szárító csipesz (már ha az autóba befér, repülővel nem feltétlenül megoldható, mert elég nagy helyet foglal el).

Nyaraláshoz érdemes könnyen kezelhető pelenkákat csomagolni. Saját tapasztalatom alapján a tetra (mull) pelenkák ideálisak ilyen esetben. Kis helyen elférnek, nem sajnálod, ha a kézi mosásnál foltosak maradnak, gyorsan száradnak, kis helyen elférő pelenka betétekkel egyszerűen turbózhatod.

Sokan a zsebes pelenkákat (vagy AI2 típusokat) preferálják nyaraláskor, mert nem kell hozzá külön pelenka külső, azonnal ráadható formában lehet tárolni, rendkívül gyorsan száradnak és könnyű tisztítani őket.

Csak vidáman

Ne nyaraláskor vagy utazáskor tesztelj új pelenkákat, ne ilyenkor próbálj ki új módszereket. Ragaszkodj a korábban stabilan bevált rendszerekhez. Akár még otthon teszteld azokat a pelenkázási módokat, amiket majd az utazás / nyaralás során szeretnél használni. Még akkor is kerüld az újításokat, ha csini villantós pelenkát szeretnél megmutatni a nagyvilágnak.

Mosható pelenkás babával utazni nem ördöngösség, még csak nem is kell hozzá nagy bátorság, de nem árt felkészülni rá, nemcsak lélekben, de a valóságban is. Meglátod, jó érzéssel fog eltölteni, ha a nyaralás alatt is egészségesen, kényelmesen, olcsón és környezetbarát módón tudod a babádat pelenkázni.

Nem kell hozzá más, csak picit előre tervezni :)

Közeleg a nyár! Lássuk mit tudnak az úszópelenkák!

Mivel lassan egyre többen szervezik a nyaralásukat, arra gondoltunk, hogy az általunk ismert és használt úszópelenkákról, és általában a mosható úszópelenkákról írunk egy rövid ismertetőt, összefoglalót.

Mindenekelőtt egy kis fizika...

A vizelet folyadék, ahogy a neve is mutatja folyik. Megállítani csak valamilyen teljesen vízzáró anyaggal lehet. Azaz ha a medence vizében megmártózunk, akkor a fürdőruhánk vizes lesz. A baba úszópelenkája is vizes lesz, kívül és belül egyaránt. A vizet nem lehet megakadályozni abban, hogy a pelenkába befolyjon és a baba pisijét sem lehet benttartani egy úszópelenkában a medencében. Ráadásul az eldobható úszópelenkák - legyenek akármilyen vékonyak is - mindig megszívják magukat valamennyire vízzel, ezáltal "szép kis" csomagot képeznek a baba lábai között. Ennek a csomagnak a súlya sem elhanyagolható, csoda hogy nem süllyednek el a babák egy pillanat alatt a vízben.

Szóval egy tévhitet szeretnék eloszlatni: az eldobható úszópelenkák is kiengedik a medencében a vizeletet, és beengedik a pelenkába a medence vizét.

Az úszópelenka egyetlen célja, hogy az esetleges nagy baleseteknél zárjon tökéletesen. Azaz a székletet semmilyen formában és helyzetben ne engedje ki az úszópelenkából.

Sajnálatos módon a fenti fizikával sok babaúszás oktatás nincs tisztában, és számomra érthetetlen okokból kötelezővé teszik az eldobható és a mosható úszópelenka egyidejű használatát. Igaz a széklet így már 100%-osan nem fog kijönni az úszópelusból, de a folyadék továbbra is oda-vissza áramlik majd, egy még nagyobb csomagon keresztül.

Felmerül a kérdés, hogy az eldobható úszót vagy a moshatót használjuk-e.

Én, mint környezettudatos szülő egyértelműen a mosható mellett teszem le a voksom.

De próbálok elfogulatlan lenni, és készítettem egy összehasonlító táblázatot az eldobható és a mosható úszópelenkák előnyeiről és hátrányairól.

Mosható úszópelenkák előnyei:

 • sokszor használható, hiszen csak ki kell mosni, mint bármilyen más fürdőruhát.
 • a testvérek megörökölhetik (anyagilag fontos szempont lehet)
 • elég egy méretből max 2 db (a váltás miatt)
 • a megfelelő méretet használva, tökéletesen illeszkedik a derékra és a combokra, így biztosan nem fog a kaki a medencébe távozni.
 • környezettudatos választás, nincs veszélyes hulladék
 • csinosak, színesek, vidámak

Mosható pelenkák hátrányai:

 • ki kell mosni (pont mint bármilyen más ruhadarabot)
 • kb 3000Ft-os darabára van márkától függően
 • a baba növekedésével mindig nagyobb méretre kell váltani

Eldobható úszópelenka előnyei:

 • Nem kell mosni
 • Darabára olcsó, kb 200Ft átlagosan (de hosszú távon már nem éri meg)

Eldobható úszópelenka hátrányai:

 • Anyaga környezetszennyező
 • Minden egyes- akár pár perces - vízbemenetel után ki kell dobni
 • Megszívja magát vízzel, és jó nagy bugyor lesz a baba lábai között
 • Sok esetben a székletet is kiengedi, mivel ahogy megtelik vízzel a pelenka, és a súlya lehúzza a csomagot akár egészen a térdéig is, a baba lába között jó nagy rés keletkezik. Na ott minden kijön, aminek nem szabadna.
 • Hosszú távon drága.

A fentieket fényében mindenki magának eldöntheti, hogy milyen típusú úszópelenkát használna szívesebben, összevetve az anyagi és a környezeti szempontokat.