Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Úgy félek a mosható pelenkázástól!

Sokat olvasgatom különböző fórumokon anyukák véleményét a pelenkázásról. Azt bátran elmondhatom, hogy egyre többen már legalább hallottak a mosható pelenkákról. Ez nagyon jó. Amikor több mint 7 éve először kezdtem alternatív megoldást keresni az eldobható pelenkákra és ráakadtam a mosóhatókra, gyakorlatilag nem voltak (az ismeretségi körömben egy velem együtt kezdő anyukán kívül más nem is) más mosható pelenkát használó családok. Még tulajdonképpen Magyarországon beszerezni is nehezen lehetett, többnyire külföldről rendeltem minden darabot.

De sokan azért nem használnak mosható pelenkát a babának, mert FÉLNEK...

scared lady

Hogy én féltem-e??

Sokféle érzés tolult a fejembe, szívembe azokban az időkben, mikor a 3. babával terhes lettem: 7 év kihagyás és 2 nagy fiú után 35 évesen bevállaltuk a 3. babát.

Nem nem féltem, egy pillanatra sem: izgatott voltam, vártam, és minden újdonságra nyitott voltam. Szerettem volna minél több új dolgot felfedezni a babázásról, így éreztem a pelenkázással kapcsolatban is.

Igaz volt már korábbról tapasztalatom a pelenkázásról, és csak az eldobhatóval kerültem előtte kapcsolatba, de amikor megláttam ezeket a gyönyörű mosható pelenkákat, fel sem merült bennem félelem.

Egyet biztosan tudtam: veszek és kizárólag ezt fogom használni, a kezdetektől, éjjel-nappal, átmenet, hozzá- és egymáshoz szokás és mindenféle rávezetés nélkül. Eszembe sem jutott kikérni a család véleményét róla: eldöntöttem, a férjemnek elmagyaráztam (azt mondta, ha ez jó lesz a babának és nekünk, akkor hajrá), és belevágtam.

Félelem? Mégis mitől?

* Attól hogy kiázik? Majd átöltöztetem a babát – az eldobhatósban rendszeresen kiázott a 2 nagy gyerekem.

* Nagy lesz a csomag? A babát nem zavarja, én pedig megszokom, a környezetem véleménye emiatt nem befolyásolhat.

* Pirosodik a feneke? Az eldobhatósban is pirosodott, ráadásul több tubusnyi popsikrémet is elhasználtam akkoriban. Majd megtalálom erre is a megoldást.

* Mosni kell? Miért egyébként nem menne a mosógép? Nem a patakparton kell csapkodnom a ruhákat.

* Áztatás? Kövezzetek meg, de nem áztatok, nem vasalok (csak a legszükségesebb ingeket), nem fertőtlenítek (csak alkalmanként). nem terhelem az amúgy is túlhajszolt mindennapjaimat.

* Kidobok egy csomó pénzt? Nem, a mosható pelenkákkal nem dobok ki pénzt. Ha nem válik be egyik szituációban az adott pelenka, majd beválik egy másik élethelyzetben. És ez így is lett. Az eldobható pelenkával, na azzal kidobtam már épp elég pénzt a fiaim után. Még egyszer nem akartam ezt megtapasztalni.

* Ismeretlen? Ha valaki már hallott a mosható pelenkáról, akkor a Google a jóbarátunk, azaz egy kattintással rengeteg infot kaphat, máris nem lesz annyira ismeretlen.

happy family

Szóval ne féljetek a babázástól, babavárástól, sem a pelenkázástól. A babázást és a terhesség minden pillanatát élvezzétek ki a félelmek helyett, hiszen azok a pillanatok elröppennek és soha nem tudod visszahozni őket!

Nagyon szép babázós éveket kívánok nektek!!

Az Év Anyavállalata 2015

Az eddigi bejegyzéseinkhez képest most egy teljesen új cikket írtam nektek. Ebben picit bemutatkozunk, és a segítségeteket is kérjük.

Lassan 7 éve történt, hogy gyakorlatilag egy időben mind a ketten újabb babavárás elé néztünk.

Nekem akkor már volt 2 nagy fiam, Szilvinek pedig egy nagy lánya. Én akkor már gyakorlatilag körülményekhez és lehetőségeinkhez mérten, környezettudatosan éltem és neveltem a gyerekeimet. A babavárás az ilyen irányú vonzódásomat csak megerősítette. A legfőbb problémám a rengeteg veszélyes hulladéknak minősülő pelenka tárolása, "eltüntetése" volt. Ez vezetett oda, hogy alternatív lehetőségek után nézzek. Így találtam rá (akkor még külföldi oldalakon) a modern mosható pelenkákra.

Lelkesen mutattam Szilvinek, aki szintén azonnal beleszeretett.


A várandósságunk során szép lassan kitanulmányoztuk, és beszereztük a mosható pelenkákat. A gyerekek sorban megszülettek 2008 őszén. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a mosható pelenkák iránti szerelmünk és szenvedélyünk új formát öltsön. Így hoztuk létre a három nagy (iskolás/óvodás) és a két 2-3 hónapos baba mellett közös cégünket (HUPA Kft. - Hunor és Panna babák nevéből) és a Bambio webáruházat (www.bambio.hu). Majd 2 évvel az indulást követően megnyitottuk bemutatótermünket, ahol akár élőben (hiszen nem árulunk zsákbamacskát!) is megnézhetik a szülők, sőt akár fel is próbálhatják a babájukraezeket a pelenkákat.

A modern mosható pelenkázás természetesen magával hozta életünkbe a természetességet, ha lehet még jobban mint ahogy előtte éltünk: öko háztartás, minél egyszerűbben és gazdaságosabban. Ennek megfelelően például kikerült az életünkből a textil öblítő (helyére az ecet került), a popsikrém (nem került helyére semmi), nedves törlőkendő (vízzel nedvesített textil kendőket használtunk), nem termeltünk heti több zacskó le nem bomló veszélyes hulladékot, összességében is kevesebb szemetet termeltünk, így megspóroltuk a szemétszállítási díj egy részét is. És még sorolhatnám (mosás, takarítás, újrahasznosítás, stb.). Így adta magát, hogy a webáruházunkban a mosható pelenkázás mellett, annak kiegészítéseképpen, az öko háztartáshoz használható termékek is megtalálhatóak legyenek (tisztítószerek, mosószerek, stb.).

Szép lassan haladtunk előre, 2010-ben megkaptuk a belga gyártású, magas minőségű Bambinex mosható pelenka termékcsalád kizárólagos magyarországi forgalmazói jogát, majd idén év elején a különleges, de annál hatékonyabb és sikeresebb Ecoegg mosótojás (angol gyártmány) kizárólagosságát is. Így már viszonteladóinkon keresztül is elérhetőek ezek a termékek. Minden általunk kizárólagosan forgalmazott termékről személyes tapasztalataink is vannak. Valljuk, hogy csak olyat szeretnénk másoknak ajánlani, ami nekünk bevált, így másokkal jót teszünk a munkánk révén.

Indulásunk első évében már pályáztunk Az Év Anyavállalata díjakra, de akkor még annyira gyerekcipőben járt nemcsak az üzletünk, de maga a magyarországi mosható pelenkázás is, hogy nem kaptunk elegendő szavazatot.

Úgy érezzük 2015-re érett meg vállalkozásunk annyira, hogy a Ti segítségetekkel, jó eséllyel indulhatunk a pályázaton.

Gondolom, most sokatokban felmerül a kérdés, hogy miért jó ez bárkinek is?

Az hogy nekünk jó, egyértelmű. Egy ilyen díjjal nemcsak a vállalkozásunk erősödik, de célunkat, azaz hogy minél több magyar család megismerhesse az öko háztartás mellett, a mosható pelenkázást, mint a baba pelenkázásának olcsó, egyszerű, bababarát, bőrbarát, és nem utolsósorban környezetbarát alternatív módszerét, még közelebbinek érezhetjük. Hiszen számunkra az üzlet mellett a legfontosabb, hogy más is lássa ennek a módszernek a lényegét, egyszerűségét, és olcsóságát.

Nektek pedig azért jó, mert szavazatotokkal Ti is nagyban hozzájárulhattok ahhoz, hogy minél többen megismerhessék a modern mosható pelenkázás és a környezettudatos élet, környezetkímélő háztartás hatékony és olcsó módszereit.

Köszönjük, hogy ránk szavaztok!

Szavazataitokat a következő linken tudjátok leadni 2015. áptilis 13., hétfő déli 12h-tól 2015. április 30. csütörtök, este 22h-ig:

SZAVAZATOK LEADÁSA ITT!

Nem leszünk hálátlanok, hiszen ha sikerült valamelyik díjat elhoznunk, akkor egy ünnepi akcióval fogunk kedveskedni, ami egyenlőre még legyen meglepetés!

A honlapunkat és a Bambio facebook oldalát követve mindig tájékoztatunk Benneteket a fejleményekről.

További szép tavaszi napot kívánunk,

Andi és Szilvi

A lányok, a lányok, a lányok angyalok....

Egy kislány baba átpelenkázása közel sem akkora kihívás a szülőknek, mint egy fiú baba pelenkázása. Habár egy lány baba pelenkázásánál is vannak bizonyos szabályok, amit érdemes betartani. Ha nem figyelünk kellőképpen ezekre, akkor a kislányok könnyen húgyúti fertőzést kaphatnak, amely különféle komoly problémákhoz vezethet. Amint észrevesszük, hogy a kislány baba pelenkája szennyezett, minél előbb ki kell cserélnünk, pelenka csere közben pedig figyelni kell az említett szabályokra. Ezáltal nagymértékben csökkenthetjük a pelenkától eredő fertőzések kialakulásának kockázatát.

A lány babáknak eltérő az anatómiájuk a fiú babákétól. A kislányoknak a húgyúti-, nemi szervei és a végbél közel egymáshoz középen helyezkedik el, így ezek kevésbé védettek a fiúkéhoz képest. Emiatt a kislányok sokkal érzékenyebbek az ilyen területhez kapcsolódó fertőzésekre, mint a fiúk. A lányoknak így sokkal gyakoribb tisztálkodásra van szükségük, annak érdekében, hogy elkerüljék ezeket a fertőzéseket. Továbbá a lányoknál nagyon fontos a babapopsi törlésének iránya, ezáltal tudjuk még jobban lecsökkenteni a fertőzések esélyét.

Amikor a kislány pelenkája szennyezett, célszerű a babát mielőbb tisztába tenni, lehetőség szerint azonnal. Ez több szempontból is előnyös: megvéd a fertőzésektől és a bőr irritációtól, több szennyeződés esetén elkerülhetjük a tartalom kifolyását.

Ahogyan a kisfiúknál is, a lányoknál is a legegyszerűbben megoldható a pelenka csere, ha a baba lábait bokánál megfogva közel emeljük a fejéhez. A lány baba popsijának megtörlése különösen fontos, és nagyobb odafigyelést igényel, mint a fiú babáknál. Először mindig a végbél környékét kell letörölni, mivel a fertőzést okozó E.coli baktériumok a lányoknál a húgyúti szervek környékén telepednek meg legkönnyebben, mivel a lányoknál ezen a testrészen jelentősen magasabb a hőmérséklet, itt nedvesebb a “táptalaj” a fiúkhoz képest. Nagyon fontos, hogy alaposan tisztogassuk meg a lány baba popsiját, és húgyúti- illetve a nemi szervek környékét, még véletlenül se maradjon széklet maradvány valahol, mert ez is komoly fertőzést, bőrirritációt okozhat, ráadásul kellemetlen szagokkal jár együtt.

A hintőporok használatát lehetőleg kerüljük el. Ezek túlzott használata túlszárítja  a baba érzékeny bőrét, (a textilpelenkák textil szálainak pórusait is eltömítheti, amely a pelenka nedvszívó képességének csökkenéséhez vezethet - bambio) ami szintén fertőzések elterjedését okozhatja.

A baba pelenkázásakor ellenőrizzük le, hogy nem túl szoros és nem is túl laza a pelenka, pontosan illeszkedjen a kislányon.

 

 

Honnan tudhatod, hogy a textilpelenka tökéletesen illeszkedik a babádra?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy honan látszik, hogyan lehet eldönteni, hogy a mosható pelenka megfelelő méretű-e a babára, jól van-e beállitva.

Ezt a tapasztalt mosható pelenkázós szülők ráénézésre megállapitják.

De egy kis segitséget szeretnénk azoknak az anyukáknak és apukáknak adni, akik éltükben most pelenkáznak először.

 

Emeld fel a baba lábait, miután ráadtad a pelenkát, és vizsgáld meg, hogyan illeszkedik a combok körül, és a fenekénél. Kényelmesnek látszik? Ha igen, akkor jó a pelenka mérete. Ha lukat, „levegőt” látsz a baba bőre és a pelenka között, akkor még igazítanod kell a beálltásnál. Ilyenkor egyméretes pelenka  esetében (legyen szó pelenka külsőről, vagy All-In-One pelenkáról) próbáld meg kisebbre állítani a pelenkát, akár a patentok segítségével (pl BumGenius OneSize V4, TotsBots EasyFit, Flip pelenka külső), akár visszahajtással (Mamabless pelenka belső). Ha méretezett pelenkánál tapasztalod ugyanezt a lazaságot, akkor egy kisebb méretű pelenkát érdemes kipróbálnod.

Ha a babát felállítod, ellenőrizd le, hogy a pelenka betétje (ha használsz ilyet), vagy a pelenka belső (ha külön külső-belső pelenkát használsz) a baba derekánál és a combjainál sehol nem lóg ki. Amennyiben valamelyik kilóg, akkor a babát lefektetve igazítsd el a ismét pelenkát illetve a betétet.