Tudom, hogy már nagyon sok cikk, blogbejegyzés, és információ forog körben a neten a prefold pelenkák hajtogatási módjairól, mégis azt gondoltam, hogy nálunk is ideje lenne összegyűjteni a különféle módszereket.

Összegyűjtöttem a netről a legkülönfélébb hajtogatási típusokat, amihez pár szóban hozzáfűzöm, hogy mikor milyen helyzetekben lehet ideális.

Itt szeretném megkérni az olvasókat, hogy ha a felsoroltakon kívül tudnak más módszert is, akkor osszák meg velünk. Szívesen fogadunk olyan prefold hajtogatási típusokat is, amiket ti magatok találtatok ki, vagy azért mert a szükség (illetve a baba) megkívánta, vagy csak egyszerűen kreatívkodtatok és kísérleteztetek. Illetve a felsorolt módszerekről várjuk a tapasztalataitokat!

Íme egy hagyományos prefold textil pelenka, amely általában 4-8-4 réteg sűrű szövésű tiszta pamutból készül:

A bemutatóm alanya nem igazi baba: se feje, se keze, lába is csak egy picike....

Mivel már a legkisebb "babám" is kinőtt a pelenkázási korszakból, ezért kénytelen voltam bevetni a kis modellünket :)

Listámon az első helyen a szerintem mindenki által ismert "Varrás mentén" módsze áll. A lista nem jelent rangsorbeli listát, csak egyszerű felsorolást.

"Varrás mentén" hajtogatás

A legegyszerűbb és a legkönnyebb prefold pelenka hajtogatási módszer, amelyet nagyon könnyen turbózhatunk bármilyen mosható pelenka betéttel. A kiegészítő betét a prefold alá, fölé vagy akár a hajtáson belülre is elhelyezhető.

Használatához nem szükséges semmilyen rögzítő eszköz (pl. snappi csatt), csak egy pelenka külső. Ez fogja megtartani a pelenkát a babán.

Ha kicsit nagy a prefold hossza, akkor ez a módszer kisfiúknál is ideális, hiszen a fölösleges pelenka részt egyszerűen be kell hajtani a baba pocakjánál, így a kényes területen kap több réteg nedvszívó részt.

Az alábbi fotókon bemutatom hogyan pelenkázzuk a babát ezzel a módszerrel:

"Varrással keresztben" hajtogatás

Az előző módszerhez hasonlóan ez is ugyanolyan egyszerű és könnyű prefold pelenka hajtogatási módszer, amelyet ugyanúgy könnyedén turbózhatunk bármilyen mosható pelenka betéttel.

Használatához nem szükséges semmilyen rögzítő eszköz (pl. snappi csatt), csak egy pelenka külső. Ez fogja megtartani a pelenkát a babán.

Ez a módszer kislányoknál ideális, hiszen a sokszoros réteg textil a pelenka középső részén helyezkedik el, pont ott ahol a kislányoknál a legnagyobb szükség van az extra nedvszívásra.

Az első "Varrás mentén" hajtogatással megegyezik a hajtogatás menete, csa a prefold pelenkát ez esetben keresztbe kell hajtani.

"Újságpapír" hajtogatás

Ideális hajtogatási típus kisfiúk részére, vagy hason alvós babáknál (akár kislányok), hiszen a pocaknál vastagabb a textilréteg a pelenkában.

A prefold pelenkát a hajtogatás befejeztével snappi csattal érdemes összefogni.

Könnyen és stabilan behelyezhető kiegészítő pelenka betét, így akár éjszakára is tökéletes, hiszen az alsó felhajtott rész megakadályozza a pelenka betét elmozdulását.

"Angyalszárny" hajtogatás

Ez az egyik legelterjedtebb, általános prefold pelenka hajtogatási módszer, amely szinte bármilyen korú és alkatú babánál használható.

"Bikini Twist" hajtogatás

Nagyon mozgékony, aktív babaáknak és nagyobb kisgyermekeknek javasolt, mivel a lábak közötti textilréteg viszonylag keskeny, így egyáltalán nem zavarja a mozgásban, viszont elég vastag ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű nedvességet felszívja.

"Jelly Roll" hajtogatás

Elsősorban anyatejes székletű babáknál, újszülötteknél vagy folyékony széklettel rendelkező gyerekeknél használható eredményesen, mivel a pelenka szélén felgörgetett anyag védőgátként segíti a híg széklet felfogását.

"Ooey Fold" hajtogatás

Pici babáknak használható elsősorban, ha túl nagy a prefold. Ennél a módszernél a "fölösleges" anyag nem a baba pocakjánál kerül visszahajtásra, hanem hátul a derekánál. Pocakosabb babáknál pedig a pocaknál széthúzott pelenka révén nagyobb haskörfogatot tudunk kialakítani.


"Diva" hajtogatás

Első pillantásra egy kicsit bonyoltultnak tűnik a baba pelenkázása ezzel a módszerrel, de a gyakorlatban sokkal egyszerűbb mint hinnénk.

Nagy előnye, hogy ezzel a módszerrel a baba pelenkázása sokkal nyugodtabban zajlik azoknál a babáknál akik nem szeretik a pelenkázást. A baba ebben az esetben végig hason fekhet, közben játszhat, így a baba is nyugodtabban tűri a pelenkázást és a szülők is kiélvezhetik a babával való foglalkozást.

A "Diva" hajtogatásnak van egy egyszerűbb és egy kicsit bonyolultabb változata, amit az alábbi képekkel próbálok szemléltetni.

Az egyszerűbb és gyorsabb:


A bonyolultabb, de csinosabb:


"Poonico" hajtogatás

Ha már nem anyatejes a baba, és szilárd a széklete, mozgékony, jön-megy, felfedezi a világot, akkor ez a pelenka hajtogatás ideális lehet, hiszen a combok közötti rész egészen keskeny.

Remélem minden preold kedvelő szülőnek tudtam ezzel a bejegyzéssel segíteni. Továbbra is várom Tőletek az újabb módszereket, és az eddigi tapasztalatokat a különféle prefold pelenka hajtogatási módokról.