Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Hogyan hajtogassuk a prefold pelenkákat?

Tudom, hogy már nagyon sok cikk, blogbejegyzés, és információ forog körben a neten a prefold pelenkák hajtogatási módjairól, mégis azt gondoltam, hogy nálunk is ideje lenne összegyűjteni a különféle módszereket.

Összegyűjtöttem a netről a legkülönfélébb hajtogatási típusokat, amihez pár szóban hozzáfűzöm, hogy mikor milyen helyzetekben lehet ideális.

Itt szeretném megkérni az olvasókat, hogy ha a felsoroltakon kívül tudnak más módszert is, akkor osszák meg velünk. Szívesen fogadunk olyan prefold hajtogatási típusokat is, amiket ti magatok találtatok ki, vagy azért mert a szükség (illetve a baba) megkívánta, vagy csak egyszerűen kreatívkodtatok és kísérleteztetek. Illetve a felsorolt módszerekről várjuk a tapasztalataitokat!

Íme egy hagyományos prefold textil pelenka, amely általában 4-8-4 réteg sűrű szövésű tiszta pamutból készül:

A bemutatóm alanya nem igazi baba: se feje, se keze, lába is csak egy picike....

Mivel már a legkisebb "babám" is kinőtt a pelenkázási korszakból, ezért kénytelen voltam bevetni a kis modellünket :)

Listámon az első helyen a szerintem mindenki által ismert "Varrás mentén" módsze áll. A lista nem jelent rangsorbeli listát, csak egyszerű felsorolást.

"Varrás mentén" hajtogatás

A legegyszerűbb és a legkönnyebb prefold pelenka hajtogatási módszer, amelyet nagyon könnyen turbózhatunk bármilyen mosható pelenka betéttel. A kiegészítő betét a prefold alá, fölé vagy akár a hajtáson belülre is elhelyezhető.

Használatához nem szükséges semmilyen rögzítő eszköz (pl. snappi csatt), csak egy pelenka külső. Ez fogja megtartani a pelenkát a babán.

Ha kicsit nagy a prefold hossza, akkor ez a módszer kisfiúknál is ideális, hiszen a fölösleges pelenka részt egyszerűen be kell hajtani a baba pocakjánál, így a kényes területen kap több réteg nedvszívó részt.

Az alábbi fotókon bemutatom hogyan pelenkázzuk a babát ezzel a módszerrel:

"Varrással keresztben" hajtogatás

Az előző módszerhez hasonlóan ez is ugyanolyan egyszerű és könnyű prefold pelenka hajtogatási módszer, amelyet ugyanúgy könnyedén turbózhatunk bármilyen mosható pelenka betéttel.

Használatához nem szükséges semmilyen rögzítő eszköz (pl. snappi csatt), csak egy pelenka külső. Ez fogja megtartani a pelenkát a babán.

Ez a módszer kislányoknál ideális, hiszen a sokszoros réteg textil a pelenka középső részén helyezkedik el, pont ott ahol a kislányoknál a legnagyobb szükség van az extra nedvszívásra.

Az első "Varrás mentén" hajtogatással megegyezik a hajtogatás menete, csa a prefold pelenkát ez esetben keresztbe kell hajtani.

"Újságpapír" hajtogatás

Ideális hajtogatási típus kisfiúk részére, vagy hason alvós babáknál (akár kislányok), hiszen a pocaknál vastagabb a textilréteg a pelenkában.

A prefold pelenkát a hajtogatás befejeztével snappi csattal érdemes összefogni.

Könnyen és stabilan behelyezhető kiegészítő pelenka betét, így akár éjszakára is tökéletes, hiszen az alsó felhajtott rész megakadályozza a pelenka betét elmozdulását.

"Angyalszárny" hajtogatás

Ez az egyik legelterjedtebb, általános prefold pelenka hajtogatási módszer, amely szinte bármilyen korú és alkatú babánál használható.

"Bikini Twist" hajtogatás

Nagyon mozgékony, aktív babaáknak és nagyobb kisgyermekeknek javasolt, mivel a lábak közötti textilréteg viszonylag keskeny, így egyáltalán nem zavarja a mozgásban, viszont elég vastag ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű nedvességet felszívja.

"Jelly Roll" hajtogatás

Elsősorban anyatejes székletű babáknál, újszülötteknél vagy folyékony széklettel rendelkező gyerekeknél használható eredményesen, mivel a pelenka szélén felgörgetett anyag védőgátként segíti a híg széklet felfogását.

"Ooey Fold" hajtogatás

Pici babáknak használható elsősorban, ha túl nagy a prefold. Ennél a módszernél a "fölösleges" anyag nem a baba pocakjánál kerül visszahajtásra, hanem hátul a derekánál. Pocakosabb babáknál pedig a pocaknál széthúzott pelenka révén nagyobb haskörfogatot tudunk kialakítani.


"Diva" hajtogatás

Első pillantásra egy kicsit bonyoltultnak tűnik a baba pelenkázása ezzel a módszerrel, de a gyakorlatban sokkal egyszerűbb mint hinnénk.

Nagy előnye, hogy ezzel a módszerrel a baba pelenkázása sokkal nyugodtabban zajlik azoknál a babáknál akik nem szeretik a pelenkázást. A baba ebben az esetben végig hason fekhet, közben játszhat, így a baba is nyugodtabban tűri a pelenkázást és a szülők is kiélvezhetik a babával való foglalkozást.

A "Diva" hajtogatásnak van egy egyszerűbb és egy kicsit bonyolultabb változata, amit az alábbi képekkel próbálok szemléltetni.

Az egyszerűbb és gyorsabb:


A bonyolultabb, de csinosabb:


"Poonico" hajtogatás

Ha már nem anyatejes a baba, és szilárd a széklete, mozgékony, jön-megy, felfedezi a világot, akkor ez a pelenka hajtogatás ideális lehet, hiszen a combok közötti rész egészen keskeny.

Remélem minden preold kedvelő szülőnek tudtam ezzel a bejegyzéssel segíteni. Továbbra is várom Tőletek az újabb módszereket, és az eddigi tapasztalatokat a különféle prefold pelenka hajtogatási módokról.

Econobum és Flip prefold pelenkák

Nagyon sokan kérdezitek, hogy mi is a fő különbség, az árán kívül, a BumGenius 2 prefold rendszere, az Econobum és a Flip, között.

Megpróbálom csokorba foglalni a legfontosabb különbségeket:

Mindkettő egyméretes mosható pelenka rendszer, kb. 3-3,5 kg-s babán már csinos tud lenni, és a szobatisztaság eléréséig (kb 14 kg) használható.

Az Econobum egyenlőre csak patentos külsővel kapható. A Flipnek már létezik (igaz sajnos még Magyarországon nem) tépőzáras változata is.

A csomagokat tekintve a Flip Organic pamut napi csomagja (6 pamut prefold + 2 külső) átlagosan ugyanannyiba kerül, mint ha az Econobum kezdő csomagját (12 pamut prefold + 3 külső) választjuk. Azaz az Econobum pelenka rendszer lényegesen olcsóbb.

Nedvszívóképességük megközelítőleg egyforma, bár a tapasztalatok alapján talán a Flip organic prefold jobban bírja a kiképzést. De mindkettőről elmondható, hogy átlagosan 3-4 órát kibírnak egy babapopsin kiázás nélkül.

Mindkettőt viszonylag egyszerű használni: a prefoldokat 3-ba hajtva, egyszerűen bele kell fektetni a külsőbe. Természetesen egyéb módon hajtogatott prefold is belehelyezhető, snappi csattal rögzítve. Az Econobum külsőben nincs benne az a fülecske a külső derékrészénél, ami jól benttartja a prefoldpelenkát, azonban szintén tapasztalatok szerint erre nem is igazán van szükség. A fontos, hogy a babára adásnál picit jobban kell fogyelni, hogy a prefold az Econobum külsőben ne csússzon el. De amikor már jól illeszkedve a babán van a pelenka, akkor már nem mozdul el a belső prefold.

Az Econobum anyaga kevésbné rugalmas, így a patentok beállítása sem olyan könnyű, mint a Flipnél, ahol ha szorosabbra patentolunk, akkor is kénylemes lehet a babán az anyag rugalmassága miatt.

Az Econobumhoz csak 100%-os pamut prefold tartozik, a Flipnél választani lehet a biopamut prefold, vagy a staydry (szárazontartó, műszálas) betét között. Az Econobum prefoldja mosások alkalmával sokkal durvább lesz (főleg a Magyarországon található nagyon kemény csapvíz mellett), mint a Flip biopamut prefoldja. Sokan ezért egy puha bambusz vagy staydry betéttel együtt használják az econobum prefoldját.

Mindkét típusú külső mosás után 1 órán belül teljesen megszárad, sőt mivel az econobumnak valamivel vékonyabb a PUL anyaga, így az talán még hamarabb szárad. A pamut prefoldpelenkáknak egy éjszaka szükséges a teljes száradáshoz. Így akár egy 12 prefoldos kezdő csomaggal is sikeresen pelenkázhatnak a szülők, nincs szükség 20-25 db-os készletre. Mindkét külső 40 fokon mosható mosógépben, szárítógépben nem szabad szárítani (de a gyors száradásuk miatt erre nincs is szükség). A pamut prefoldok 60 fokon is moshatóak, szárítógépben száríthatóak.

Mindent összevetve az Econobum a BumGenius márkától megszokott magas minőséget képviseli, egy egyszerűbb, ezáltal olcsóbb kivitelben. Ár-érték aránya az Econobumnak rendkívül jó.

 

Legközelebbre készítek pár fotót, hogy képen is jól látszódjanak a két pelenka típus közti különbségek. Ez nagy segítség lesz azoknak, akik még vagy csak az egyiket látták, próbálták, vagy esetleg még egyiket sem.