Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Pelenkás gyerekek az iskolákban?

Sajnos egyre gyakoribb, hogy nemcsak az óvodás, de az iskolás korú gyerekek is még pelenkásak :((

Magyarországon nem tapasztaltam hasonlót, hiszen, ha jól tudom, akkor korábban az óvodai felvétel feltétele a szobatisztaság volt. Most azonban, hogy az óvodát kötelezővé tették a 3 évét betöltött gyerekek számára, így a még nem szobatiszta ovisok száma is növekedhet Magyarországon is.

Az Egyesült Királyságbeli Kent városában, a közegészségügyi hatóság szakemberei (Community Health NHS Trust) szerint egyre gyakoribb, hogy az iskolakezdő gyerekek még pelenkát hordanak. 18 vizsgált iskolában 24 NEM szobatiszta gyermeket találtak, ők még mindig pelenkát hordanak és nem ismerik a WC használatát.
A Kenti Közegészségügyi Hatóság vizsgálata szerint némely gyerek nagyon kevés folyadékot iszik, emiatt sosem érzi telítettnek a húgyhólyagját. Ráadásul a modern eldobható pelenkák tartósan szárazon tartják a gyermek fenekét. Ez a 2 fő oka a késői szobatisztaság egyre gyakoribb előfordulásának.

Janet Marsh, közegészségügyi szakember szerint, sem a gyerekek, sem pedig a szülők nem hibáztathatóak ezért az állapotért. "A korai textilpelenkák korában, a baba a nedvesség érezetet kellemetlennek találta." - mondja - "Manapság azonban a modern eldobható pelenkák miatt sokkal tovább száraznak érzik a gyerekek magukat. Emiatt a gyerek is és a szülő is hajlamosabb halogatni a szobatisztaságra nevelést."
A tanárok állítása szerint, lassan sokkal több időt kell szánniuk a "balesetet szenvedett" gyerekekre, mint a tanításra. Doverben és Deal városában elindítottak egy projektet, hogy a helyzetet kezelni tudják. Az elképzelés szerint a védőnők feledata lenne kiszűrni a késői szobatisztaságra hajlamos gyerekeket még az óvodában, az iskolába kerülésük előtt, hogy még időben a segítségükre lehessenek.

Az egyik iskolában oktató óvodapedagógus, Chris Beer, elmondta, hogy "a múlt év folyamán egyre több iskolából kapnak olyan jelzést a tanároktól, hogy növekvő számú iskolát kezdő gyermek visel még mindig pelenkát, és nem képes szárazon maradni a nap folyamán. A tanároknak több időt kell eltölteniük a még nem szobatiszta gyerekekkel, hogy segítsék őket, ahelyett hogy oktatnának.Az egyik iskola elmondása szerint, ennek a problémának köszönhetően, az osztálytermekben padlószőnyeget is kénytelenek voltak cserélni."

Forrás: BBC News Kent

Mit gondoltok erről? Szerintetek mi az igazi oka a késői szobatisztaságnak, és ki tehető felelőssé ilyen esetekben, kinek kellene a helyzeten változtatni?

Megoldja-e a szemét problémát az eldobható pelenkák újrahasznosítása?

A sok környezeti problémát okozó eldobható pelenkák és az egyéb nedvszívó higiéniai eszközök újrahasznosítása  komoly előrelépés a hulladékgazdálkodás területén. Eldobható pelenkákból, és hasonló eszközökből állít elő áramot, és egyéb műanyag termékeket  Anglia első pelenka-újrahasznosító létesítménye.

A beruházást végző kanadai Knowaste cég elnök-vezérigazgatója szerint évi 36.000 tonna hulladékként eldobott pelenka eltakarításához járul hozzá a Birmingham közelében felépülő üzem.

Az eldobható pelenkák különböző, nehezen kezelhető műanyagokat tartalmaznak, mint a különlegesen nagy nedvszívó képességű polimerek, melyek kezelése és eltávolítása kifejezetten nehéz feladat. A feldolgozás során ezeket az anyagokat szétválasztják egymástól, majd újrafeldolgozásra alkalmas formára alakítják őket. Az így nyert alapanyagokból például műanyag tetőcserepeket gyártanak. A feldolgozás során keletkező szerves hulladékból pedig villamos energiát állítanak elő, amely képes fedezni az üzem működését, továbbá a lakossági hálózatba is képes villamosenergiát juttatni. Így ahelyett hogy az eldobható pelenkák a szeméttelepre kerülnének, újrahasznosított anyagokként visszakerülnek a termelésbe és megújuló energiát is termelnek.

"Az Egyesült Királyságban a szülők 97%-a választja a klasszikus újrafelhasználható megoldás helyett az eldobható pelenkákat gyermekei számára és ez az arány az állami támogatások és ösztönző programok hatására sem változik. Ezért az eldobható pelenkák kérdése olyan hosszútávú probléma, amit mindenféleképpen kezelni kell. 
Évi 800.000 tonna eldobható pelenka kerül a szemétlerakókba Angliában így a most létesülő üzem a maga 36.000 tonnás kapacitásával, csak egy csepp a tengerben, de készen állunk rá, hogy kezeljük a problémát." - mondta Roy Brown a Knowaste elnök-vezérigazgatója

Az eldobható pelenkák újrahasznosítása nagyon fontos, hiszen az eldobható pelenkák esetében:

  1. - legalább négy és fél fa kivágása szükséges csak egy újszülött pelenkamennyiségének előállításához!
  2. - az eldobható pelenkák lebomlása akár 500 évig is eltarthat!
    az eldobható pelenka felhasználása az elmúlt 20 évben fokozatosan nőtt a jóléti társadalmakban!
  3. - Nagy Britanniában több mint 8 millió eldobható pelenkát használnak el nap, mint nap! Magyarországon az alacsonyabb  népesség miatt kevesebbet, de arányaiban legalább ugyanennyi eldobható pelenka fogy.
  4. - egyetlen egy kisbaba felhasznált pelenkamennyisége akár 40 szemeteszsákot megtölthet egy év leforgása alatt!A szobatisztaságig tartó pelenkázási időszak alatt (kb 2,5 év) ez 1,5-2 tonna nem (vagy nagyon nehezen) lebomló hulladékot jelent.
  5. - minden tonna újrahasznosított hulladék pelenkával 3,5 fát óvhatnak meg a kivágástól, továbbá 145 köbméter földgázt és 8.000 liter vizet spórolhatnak meg Angliában!

Igaz az eldobható pelenkák újrahasznositása enyhiti a környezetre eső terheket, azonban a textilpelenkák használatával nem kellene a szemét eltüntetésével foglalkozni, hiszen mosható, újrahasználható textilpelenkák használatával tulajdonképpen nulla  mennyiségű hulladékot termelünk.

További probléma, hogy a cikkben bemutatott üzemek Nagy Britanniában működnek (illetve fognak működni), ami a magyarországi problémát cseppet sem oldja meg.

Köszöntünk minden "Zöld" anyukát, apukát és babáikat!

Blogunkat annak érdekében inditottuk el, hogy minél több olyan informativ területtel találkozhassanak a szülők, nagyszülők ahol a mai modern mosható pelenkákról minden információt megtudhatnak.

Webáruházakból már elég sok van Magyarországon, ahol ezeket a XXI. századi textilpelenkákat meg lehet vásárolni. Azonban még mindig nagyon kevesen ismerik a "moshatózás" előnyeit.

Miért is jó a mosható textilpelenka a babának?

Nagyon sok érv szól mellette, és természetesen az eldobható papírpelenka mellett is. Ezeket megpróbáljuk csokorba foglalni a következőkben, ezzel segítve a mérlegelést. Az alábbi információk csak összefoglaló jellegűek. A következő blog bejegyzésekben megpróbálunk minden részletre kitérni, képekkel és videokkal szinesitve ezeket.

1. A modern textilpelenka (és itt nem elsősorban a gyerekkorunkban használt Tetra pelenka amire gondolunk) kényelmesek, nagy nedvszívásúak, textilből készülnek. Az eldobható pelenka esetében ez utóbbi semmiképpen sem mondható el. Képzeljük el magunkat, ha minden nap valamilyen műanyag ill. papir fehérneműben kellene lennünk, az emberek többsége nem valószínű, hogy ezt kényelmesnek érezné.

2. A textilpelenka mosása az automata mosógépekkel nem, vagy alig jelent többlet munkát, tisztítása egyszerű, nincs szükség főzésre, vasalásra, sőt ezek a műveletek inkább rontanak a textilpelenka minőségén. Tény, hogy az eldobható pelenka esetében ez a minimális többletmunka nem jelentkezik.

3. A textilpelenka nem növeli a kommunális hulladék mennyiségét, ezáltal a környezetünk védelmében máris tettünk valamit. Az eldobható pelenkák között is létezik olyan, amely részben vagy teljesen lebomló anyagból készül, és bár a szemét mennyiségünket nem csökkenti, de legalább a környezetet lényegesen nem terheljük vele.

4. A textilpelenka biztosítja a baba bőrének szellőzését. A modern textil nadrágpelenka külső és belső részből áll. A pelenkakülső, olyan anyagból készül, amely vízzáró, de egyben szellőzik is (PUL, gyapjú, poliészter). A belső rész pedig valamilyen nagy nedvszívású textil anyag (természetes alapanyag: bambusz, pamut, biopamut, kender; szintetikus alapanyag: mikroszálas anyag, tencel) .
Ezzel szemben a papírpelenka a következő rétegekből áll kívülről a baba popsija felé haladva: polipropilén, papír, cellulózőrlemény (duzzadó zselével: nátrium-poliakrilát), papír, nedvességzáró polietilén fólia. Ezek az anyagok cseppet sem nevezhetők környezet - és bababarátnak.

5. A mosható pelenka több baba pelenkás időszakát is kiszolgálja egymás után, csakúgy mint egy használt babaruha, vagyis nem termelődik több tonna szennyezett hulladék.

6. Sokaknak fontos szempont az ár is, és a pelenkázással járó költségek, mivel a baba felnevelése során szinte ezek a tételek jelentik a legnagyobb kiadást, így a pelenka kiválasztása komoly anyagi döntés is egyben. Mivel a mosható pelenka használatával hosszú távra tervezünk, így ez egy összegben jelent kiadást, nem folyamatosan. Az eldobható pelenka havi költsége a minőségtől függően átlagosan havi 7-10 ezer forint, a legdrágább mosható pelenka és valamennyi költsége (mosás, tisztítószer, áram, egyéb „tartozékok”) legfeljebb 150 ezer forint az egész pelenkázós korszakra, azaz kb. 27 hónapra vetítve. Ez pedig havonta 5500 forint kiadást jelent a szülőknek, szemben a 7-10 ezerrel.

7. Tapasztalatok szerint a mosható pelenka használatával lerövidül a pelenkázási korszak, hiszen a baba jobban érzi, ha átnedvesedett a textil a popsiján.

8. Az enyhe csípőficammal született baba számára kifejezetten hasznos lehet, hiszen terpesztartást biztosít. Eldobható pelenka használata esetén külön terpeszpelenka szükséges.