A novemberi ÖKO BABA MAMA Klub témája a Bach-virágeszenciák alkalmazási lehetőségei volt babáknál, mamáknál és kisgyermekeknél.

Vendégünk Pilcsik Tünde Bach-virágterápia tanácsadó volt (http://viragokkalgyogyito.blogspot.hu/).

A virágterápia alapjaitól kezdődött az előadás, mely később egy nagyon kellemes interaktív beszélgetéssé vált. Megtudtuk, hogy babáknál, akár már születést követően is használhatóak a cseppek, elsősorban az Elsősegélycsepp és a Dió eszencia. Előbbi a születés körüli nehézségek (valljuk be őszintén mamáknak és babáknak ez egy igen nagy munka) oldására, a Dió pedig az új közeghez, jelen való alkalmazkodáshoz nagyon jó. A Dió eszencia alkalmazható egyébként mindenfajta változás megkönnyítésére, legyen az új közösségbe kerülés, kamaszkor, változókor, munkahely váltás, stb.

Visszatérve a babáknál történő alkalmazáshoz, megtudtuk, hogy az eszenciákat a fürdővízbe cseppentve használjuk, hidrofil krémbe vagy természetes olajba keverve pedig bemasszírozhatjuk óvatosan a babák bőrébe a csuklón, fül mögött, halántékon. De jó még egyszerűen bepermetezni a szoba levegőjébe. Szoptatásnál az emlőre téve egy cseppet, vagy szedje a kismama, így a tejjel együtt bejut a baba szervezetébe is.

Mielőtt a baba megszületne..a várandósság időszaka nem mindenki számára könnyed, tehermentes időszak. Hányinger és reggeli rosszullétek esetén a Szikárka és a Dió eszencia szedése ajánlott például. De különféle eszenciákat lehet alkalmazni a szülés előtti és alatti félelmek, megrekedések oldására (Napvirág, Bohócvirág, Cseresznyeszilva, Rezgőnyár). Szüléssel összefüggésbe hozható bizonytalanságokra, hangulatingadozásokra (Kékgyökér, Szikárka, Sülzanót, Tárnics, Gyertyán). Kimerültségre Gyertyán, Olajfa. Aggodalmaskodásra Vörösvirágú vadgesztenye, Katáng, Forrásvíz.

Az egészen pici babáknak csak Elsősegélycseppre és Dióra lehet szükségük (lehet, és egyáltalán nem biztos!). Ha alvásuk több hónap után sem áll be, akkor lehet adni neki virágcseppet, pl. Rezgőnyár eszenciát vagy, ha ordítva ébred, de tulajdonképpen nincs is ébren, akkor Napvirágot.

Nagyobbacska gyerekek alvásproblémáira is ezeket az eszenciákat lehet alkalmazni, és ehhez még hozzájön a Bohócvirág is. Ők többnyire már meg tudják mondani, ha félnek valamitől, és azt is, hogy mitől. Erre jó a Bohócvirág.

Többünknek nagyobb gyerekei is vannak, ezért olyan témák is szóba kerültek, hogy visszahúzódás, önbizalomhiány, megfelelni akarás, agresszió. Felnőtteknél esetében még beszéltünk a stresszről is.

A Bach-virágeszenciák, illetve azok keveréke biztos alapot tud nyújtani a kívánt pozitív változás eléréséhez. Lehet önmagában is alkalmazni, de más terápiákkal együtt is. Például pszichológusok is ajánlják, kineziológusok kitesztelik a szükséges eszenciákat, kombinálható mozgásfejlesztéssel, energiagyógyászattal is. A lényeg a cseppkeverék rendszeres szedése, a minimális előírások betartása (a beszedés előtt és után 20-25 percig nem lehet enni, fogat mosni).