Sok szülő úgy érzi, bajban van, amikor pelenkás korú gyerekével utazásra, nyaralásra készül. Komoly fejtörést okoz egy kisgyerekes családban (pláne ha tömegközlekedéssel utaznak), hogy miből mennyit pakoljon az útra és az ott tartózkodásra: ne vigye el az egész gyerekszobát, de minden eshetőségre legyen megoldás a bőröndökben.

Ismerős az érzés, én is átestem ezen az érzésen, nem is egyszer, de az idő rutinossá tett.

Olvassátok sok szeretettel ötleteimet, tanácsaimat, hátha segít nektek is megkönnyíteni a készülődést.

Természetesen szívesen veszek Tőletek is további tippeket, amelyek másoknak segítség lehet a megoldhatatlannak látszó helyzetekben is.

Tervezd meg

Nézz utána, hogy az utazás során (az útvonalon, tranzitban) milyen szolgáltatások, éttermek, benzinkutak, stb. vannak, ahol a pelenkázás könnyedén megoldható. Pl. van-e pelenkázó az útba eső éttermekben – gyorséttermekben szokott lenni, benzinkutaknál – nagyobbaknál szintén nem szokott gondot okozni, azonban a sima pihenők nem feltétlenül vannak pelenkázó helységgel felszerelve, legalábbis nem Magyarországon.

Érdemes annak is utánajárni, hogy a célállomáson, a szálláshelyen van-e mosógép, bérelt háznál nyugodtan kérdezd meg a tulajdonostól, hogy használhatod-e a mosógépet (gyerek/baba barát szállásokon ez megoldott). Sőt érdemes eleve olyan helyet keresni nyaralásra, ahol ez nem probléma.

Próbáld meg végig gondolni, hogy az utazás során hogyan oldanád meg az otthon már jól bevált rutin feladatokat:

Pelenkázás előtt kikészíted magad mellé a pelenkázóra, összekészítve a pelenkát? Ha igen, akkor az utazáshoz már összekészített (papírbetét, stb.) pelenkákat csomagolj.

Pelenkázás során a baba hogy szeret elhelyezkedni? Hátán fekszik? Olyan helyet keress az utazás során, ahogy van pelenkázó helység. Futva pelenkáztok? Olyan helyet keress, ahol van pl. egy kis játszótér, ott futhattok pelenkázás közben is J

A használt pelenkát hogyan szoktad kezelni a pelenkázást követően? Utazás során a használt pelenka kidobandó részét nagy eséllyel wc-be tudod dobni (wc szinte minden megállónál akad). Ezeken a helyeken kézmosó is van, tehát a használt pelenka kiöblíthető. Ne felejts el vinni magaddal valamilyen zacskót (ennél a pelenkázó táskák, zsákok hasznosabbak, mert biztosabban bent tartják a nedvességet és szagokat), abban utazhat veletek tovább a kiöblített használt pelenka. Amint lehetőséged adódik, mindenképpen mosd ki alaposan, akár mosógéppel, akár kézzel, hogy száradás után ismét használható legyen a nyaraláskor.

Ha a szálláshelyen nincs mosógép, akkor kézzel kell kimosni a pelenkákat, erről később még szót ejtek.

Legfontosabbakról ne feledkezz meg

Készíts egy listát a becsomagolandó dolgokról, lehetőleg külön az utazásra és külön a nyaralásra. Az uticsomagnál számold ki, kb. hány db pelenkára lesz szükséged az eddigi tapasztalatok alapján, az út során. Mindig ráhagyással számolj, hiszen jól tudjuk, hogy a babák akkor alkotnak a legnagyobbat és a legtöbbet, ha új pelenka van rajtuk, vagy ha úton vagyunk :)

Jól teszed, ha az útravaló pelenkacsomagba minden szükségeset egy helyre pakolsz, hogy a pihenőknél, megállóknál ne kelljen hosszasan keresgélni egy-egy dolgot. Szükséged lesz az úton törlőkendőre (mivel a pelenkát is mosni fogod, így a törlőkendő is lehet nyugodtan mosható), összekészített papírbetéttel ellátott pelenkákra (a papírbetét ilyenkor még fontosabb, mint egyébként!), pelenkatartó zsákra/táskára, esetleg krém. Jól jön a mosható pelenkázó alátét is, hogy higiénikusan tudd átpelenkázni idegen helyen a babát. A nyaraláshoz fontos szintén a törlőkendő, összekészített pelenkák, mosószer (ha van mosógép, akkor pl. az ecoegg jó választás lehet, hiszen kicsi, könnyű és egyszerű), foltszappan (a tubusosak, flakonosak jobbak nyaraláshoz, mert egyszerűbb kezelni, mint pl. az Ecoegg folttisztító krémje). Érdemes eltenni egy kisebb adag (akár jól záródó nejlon zacskóba kimért pelenka fertőtlenítőt, ami főleg akkor érdekes, ha nincs mosógép és kézzel kell mosnod.

Kérdezz utána, hogy van-e szárításra lehetőség, vagy készülnöd kell ruhaszárító kötéllel, csipesszel. Jó szolgálatot tehet a zokni szárító csipesz (már ha az autóba befér, repülővel nem feltétlenül megoldható, mert elég nagy helyet foglal el).

Nyaraláshoz érdemes könnyen kezelhető pelenkákat csomagolni. Saját tapasztalatom alapján a tetra (mull) pelenkák ideálisak ilyen esetben. Kis helyen elférnek, nem sajnálod, ha a kézi mosásnál foltosak maradnak, gyorsan száradnak, kis helyen elférő pelenka betétekkel egyszerűen turbózhatod.

Sokan a zsebes pelenkákat (vagy AI2 típusokat) preferálják nyaraláskor, mert nem kell hozzá külön pelenka külső, azonnal ráadható formában lehet tárolni, rendkívül gyorsan száradnak és könnyű tisztítani őket.

Csak vidáman

Ne nyaraláskor vagy utazáskor tesztelj új pelenkákat, ne ilyenkor próbálj ki új módszereket. Ragaszkodj a korábban stabilan bevált rendszerekhez. Akár még otthon teszteld azokat a pelenkázási módokat, amiket majd az utazás / nyaralás során szeretnél használni. Még akkor is kerüld az újításokat, ha csini villantós pelenkát szeretnél megmutatni a nagyvilágnak.

Mosható pelenkás babával utazni nem ördöngösség, még csak nem is kell hozzá nagy bátorság, de nem árt felkészülni rá, nemcsak lélekben, de a valóságban is. Meglátod, jó érzéssel fog eltölteni, ha a nyaralás alatt is egészségesen, kényelmesen, olcsón és környezetbarát módón tudod a babádat pelenkázni.

Nem kell hozzá más, csak picit előre tervezni :)