Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

A mosható pelenkák mosása, tisztítása - 4. rész

A folttisztítás trükkjei

Sajnálatos módos a foltok elkerülhetetlen velejárói a mosható pelenkáknak, azonban emiatt nem kell a szülőknek aggódniuk, hiszen több trükk és módszer is létezik a foltok könnyű eltávolítására.

Mindenekelőtt fontos, hogy tisztában legyünk a következő két ténnyel:

  • A folt nem feltétlenül jelent szennyezettséget, csak elszíneződést.
  • A foltos pelenka a foltoktól függetlenül tökéletesen használható marad.

(fotó: clothdiaperguru.blogspot.com)

Napsugárzás

A kimosott pelenkát, amennyiben van rá lehetőség, érdemes direkt napsugárzásban szárítani. A nap természetes folteltávolító és fertőtlenítő hatású. A nap melege a kellemetlen szagokat is elűzi, antibakteriális hatással bír és fakítja a foltokat. Télen sokat segít, ha a napos ablak belső párkányra teregetjük ki a foltos pelenkákat, de a ruhaszárító is felállítható az ablak elé, ahol besüt a téli nap.

Citromlé

A citromlevet a napoztatással párhuzamosan is lehet alkalmazni. A frissen csavart citrom levét tunkoljuk bele a foltos felületbe, vagy egy spray-vel szórjuk rá. Ezután a pelenkát terítsük napfényes helyre, folttal a nap felé fordítva. Ez a módszer nemcsak a nap folttisztító erejét segíti, de nagyon kellemes illatot is ad a textilpelenkának. Többen a citrom levét a mosószer mellé is szokták adagolni (kb ½ dl mosásonként).

Azonnali kezelés

A használt pelenkát mielőbb ki kell öblíteni, és szükség esetén a foltot természetes alapú folttisztítókkal (pl. Marhaepe szappan, ECOEGG öko folttisztító krém) előkezelni. Minél tovább áll a használt pelenka a székletben, annál nehezebb lesz a visszamaradó foltokat eltávolítani.

Székletfogó papír pelenka betétek

A székletfogó papír pelenka betétek felfogják a széklet jó részét, így a szülőknek könnyebb dolga lesz, amikor a pelenkát foltmentesíteni szeretnék.

Amíg a baba pici, az anyatejes kakihoz sűrűbb szövésű papírbetétet (pl. Bambinex papírbetét) érdemes használni. Nagyobb gyerekek esetén bármelyik papírbetét megfelelően funkcionálhat. A szennyezett papírbetét egyszerűen a WC-be dobható, hiszen ezek a betétek komposztálhatóak, WC-be dobhatóak, 100%-ban lebomló anyagból készülnek. A Bambinex papír pelenka betét 2-3 alkalommal mosógépben mosható is (amennyiben széklettel NEM szennyezett), így még gazdaságosabb a használata.

Az eldobható papír pelenkabetétekről egy részletesebb összefoglalót olvashattok a következő linken:

ELFOBHATÓ PELENKA BETÉTEK

Nátrium-perkarbonát azaz Aktív oxigénes fehérítő

A nátrium-perkarbonát egy rendkívül hatékony és környezetbarát folttisztító. Mind a fehér, mind a színes ruhákból kiveszi még a gyümölcsfoltokat is. Leginkább langyos vizes áztatással tudja jól kifejteni a hatását, mivel használata során aktív oxigén szabadul fel, ami gáz jellege miatt hideg környezetben hosszabban képes kifejteni a hatását. Vízben lassan oldódik. Gyors hatás elérése érdekében a nátrium perkarbonátot szórjuk lavórba, öntsünk rá forró vizet, és ebbe tegyük a magas hőfokot is bíró pelenkát (pl. mull pelenka, prefold). Hagyjuk állni 1-2 órát. A forró víz a textilpelenkáknak nem nagyon használ, ezért ezt a módszert csak indokolt esetben alkalmazzuk. Vízzel keveredve oxigénre és mosószódára bomlik le, mindeközben az oxigén molekulák segítségével jól oldja a szerves foltokat, makacs szennyeződést is.

Áztatáshoz is használható (langyos vízzel); mosásnál, pedig 1 evőkanálnyit adjon a mosódió vagy egyéb mosószer mellé.

Vizes pépjét közvetlenül a foltra is teheti. A szer elég erős, szintén csak indokolt esetben javasoljuk ezt a módszert, mert a textilt esetlegesen kiégetheti.

Nagyfokú fertőtlenítő és fehérítő hatású és környezetbarát tulajdonsággal bír. A nátrium-perkarbonát szinte minden folttisztító sónak az egyik alap összetevője. Azonban tiszta formájában nincsenek mellette azok az adalékanyagok, amelyek az ipari tisztítószerek környezetszennyező és allergizáló hatásáért felelősek.

Ecet

Az ecet a halványabb foltok eltávolítására használható. A mosógép öblítő rekeszébe kb ½ dl max 10%-os ecet hozzáadásával segíthetjük a foltok eltűnését.

Klórtartalmú fehérítőszerek

A mosható pelenkák kezelési útmutatójában szinte mindenhol tiltják ezeknek a szereknek a használatát. És ez rendben is van, mindaddig, amíg már mindent kipróbáltunk, és még mindig nem vagyunk elégedettek az eredménnyel.

A következő esetekben (saját felelősségre, mivel a hivatalos leírások ezeket egyértelműen tiltják!) ritkán és nagyon hígított koncentrációban alkalmazhatóak a klórtartalmú fehérítőszerek (pl. Clorox):

  • Nem sikerül az ammóniaszagot semmilyen módszerrel eltávolítani a textilpelenkából.
  • Egy korábbi megbetegedés miatt szükségszerű a tökéletes fertőtlenítés (bár ebben az esetben inkább a pelenkák fertőtlenítésére kifejlesztett természetes alapú fertőtlenítőszereket ajánlom, mint pl Nappy Fresh, Mio Fresh).
  • Túl sokáig (min. 4-5 nap) maradtak a használt mosható pelenkák lezárt vödörben.
  • Semmilyen egyéb természetes folttisztítással nem voltunk elégedettek.

A klórtartalmú fehérítőszereket csak fenntartásokkal szabad alkalmazni:

  • Kb 1 evőkanál fehérítőszer kerüljön a mosógép előmosó rekeszébe.
  • A mosógépet hosszú, 60 fokos programmal futtassuk le.
  • Lehetőség szerint dupla öblítést alkalmazzunk.

Tilos! A klórtartalmú fehérítőszert direktben a mosható pelenkára önteni, túl gyakran és tömény koncentrációban alkalmazni.

Fontos! Csak saját felelősségre használható a módszer, mivel a pelenka gyártók többsége tiltja ezen szerek használatát, így a termékre vonatkozó garancia is elveszik!

A mosható pelenkák mosása, tisztítása - 3. rész

A textilpelenkák puhasága

Magyarország nagy részén rendkívül kemény a vezetékes víz, ezáltal a textilpelenkák anyaga is durvábbá, keményebbé válik a használatuk során, habár ez a babákat egyáltalán nem zavarja, nem kényelmetlen nekik. Vízlágyító szereket nem szabad használni, mert ezek elsősorban a pelenkák gumírozását támadják meg.

Ecoegg mosótojás használatával a pelenkák puhábbá válnak, nem keményednek meg nagyon, azonban a magyarországi kemény víz ellen nem sok jó módszer létezik.

A szárítógéppel történő szárítás révén a pelenkák visszanyerik eredeti puhaságukat, azonban üzemeltetésük elég sok energiát igényel, és csökkenti a textilpelenkák élettartamát, mivel a szárítógép erőteljesebben „szöszöli” ki a textilt, azaz gyorsabban elkopik az anyag. Megoldás lehet, hogy a pelenkákat max 10 perce helyezzük szárítógépbe, így a textil puhaságát megkapjuk, nem fogyasztunk annyi áramot, és a textil is kímélve van.

Sokat segít továbbá a puhaság megtartásánál, ha a megszáradt pelenkát alaposan átdörzsöljük.

Nem szabad elfelejteni, hogy a „kemény” textilpelenka kizárólag csak a szülőket zavarja, a babát nem. Amint pár perc után elkezd mocorogni a pelenkában, vagy belepisil, a pelenka ismét puha lesz.

(fotó: etsy.com)

Szárítás:

Ruhaszárító kötélen szabad levegőn vagy jól szellőző helységben lógatva – ez a legjobb módszer. A lógatással sajnos elkerülhetetlen, hogy idővel picit megnyúljon a gumi és a textil. Ha valaki nagyon kímélni szeretné és van rá módja, akkor fektetve, jól szellőző helyen szárítható.

A napsugárzás természetes módon fehérít, és fertőtlenít, érdemes kihasználni az előnyét. Direkt hőforrásra (pl kandalló, radiátor, konvektor) a textilpelenkákat nem szabad ráhelyezni, az égésveszély miatt, de előttük a pelenkák vátran száríthatóak.

Szárítógépben a textilpelenkák többsége, közepes hőfokon, szárítható, azonban az erős igénybevétel miatt a textilszálak gyorsabban kopnak, ezáltal a mosható pelenka élettartama lerövidül.

Fontos! Soha ne szárítsuk, teregessük a textilpelenkákat abban a szobában, ahol poratka allergiás személy alszik, mivel a hosszan tartó száradásból származó párás levegő elősegíti a poratkák szaporodását.

(fotó:eliminationcommunication.wordpress.com)


A mosható pelenkák mosása, tisztítása - 2. rész

A textil pelenkák mosása

Mivel a baba rendszeresen érintkezik a környezetével, így nincs szükség az állandó fertőtlenítésre, hiszen így is úgy is találkozik a „kosszal”.

A 40 foknál magasabb hőfokon való mosás csak akkor indokolt, amennyiben a baba valamilyen betegségen esett át, és úgy érezzük a magasabb hőfokkal való fertőtlenítés szükségszerű. A magas hőfokon való mosás egyébként nemcsak a textilszálakat roncsolja, de a gumírozás, a tépőzárak és a patentok sem szeretik, így a textilpelenka élettartamát lerövidítjük. Ugyanilyen hatással van a textilpelenkákra a szárítógép használata. Tehát ha nem feltétlenül szükséges, akkor a szárítógépet is kerüljük a pelenkák esetében.

A textilpelenka nyugodtan együtt mosható egyéb fehér vagy világos (illetve a pelenka színének megfelelő) ruhadarabokkal, így a pelenkák mosása még gazdaságosabbá válik. Természetesen a textilpelenkák moshatók külön is, ha a mosógépet megtöltik. Ilyen esetben javasolt a kimondottam textilpelenkák mosására kifejlesztett mosószereket használni (pl. Bambinex Nappy ultra care mosószer – folttisztító adalékkal,  Ökopel folyékony mosószer – magyar gyártmány, MioCare mosópor).

Tökéletes mosószer az ECOEGG mosótojás, amely többnyire a mosószódát és a szódabikarbónát tartalmazó gyöngyök segítségével könnyű, gazdaságos, és természetes mosási megoldást nyújt. A gyártó kifejezetten ajánlja mosható pelenkák mosására, ekcémás vagy érzékeny bőrűek, illetve babák ruhájának mosására is.

A max. 60 fokon való mosás a következő helyzetekben lehet megengedett (azonban ilyenkor is számolnunk kell azzal, hogy ez negatív hatással lehet a pelenka minőségére és élettartamára, ezért érdemes megfontolni, hogy valóban szükséges-e a magasabb hőfokon való mosás):

  • A baba még nem töltötte be a 3 hónapos kort
  • A baba bőre/egészsége megkívánja (pl pelenka kiütés, betegségek, bőr érzékenység, stb.)
  • Ugyanazok a pelenkák párhuzamosan több babánál is használatban vannak egyidejűleg (pl. testvérek esetében)
  • Amennyiben kommunában vagy egyéb társas/ nyílt közösségben élünk.
  • Az Ecoegg mosótojás 60 fok felett nem használható.

40 fokos mosás mellett fertőtlenítőnek a következő trükkök vethetők be:

  • Nátrium-perkarbonát adagolása a mosószer mellé (1 ek / 4-6 kg textil) a mosógép mosószer adagolójába.
  • Textilpelenkák fertőtlenítésére kifejlesztett mosószer adalékok (Nappy fresh, Mio Fresh)
  • Napoztatás, a nap nemcsak fakítja a foltokat, de az UV sugaraknak antibakteriális hatása is van
  • Egyéb természetes fertőtlenítőszerek adagolása a mosószer mellé (pl. ezüst kolloid, teafaolaj, levendulaolaj)
  • Textilöblítő helyett max. 10%-os ecet használata a mosógép öblítőszeres rekeszébe öntve (kb 1/2 dl mosásonként)
  • Alkalmanként a textilpelenka a mikrohullámú sütőbe is betehető (ecet + víz + pár csepp teafaolaj) 2-3 percre közepes teljesítményen. Ezt a módszert kizárólag nedvszívó részek alkalmankénti fertőtlenítésére lehet használni, első fertőtlenítés előtt érdemes a módszert tesztelni a fertőtlenítendő pelenka betétjével. Értelemszerűen a fémet tartalmazó (pl. fém patentos, cipzáras) pelenkákat nem lehet ilyen módon fertőtleníteni. A pelenka külsőket, AIO, illetve a zsebes pelenkákat (PUL réteget tartalmazó pelenkák) nem szabad mikrohullámű sütő segítségével fertőtleníteni.
  • A mosógép rendszeres időközönkénti alapos tisztítása is segít a pelenkák tökéletes tisztításában. Ehhez az ECOEGG DETOX mosógép tisztító tablettákat javasoljuk, amely a mosógép belsőbb részeit is alaposan kitisztítja és fertőtleníti. Ára megfizethető, sokáig használható.

A textilpelenkák mosásánál semmilyen hagyományos textil öblítőszer használata nem megengedett. Minden használati utasításban egyértelműen tiltják az öblítőszerek használatát, mivel az öblítő vékony filmréteget képez a textilen, ezáltal megszünteti a nedvszívó képességet. Továbbá az öblítőszerben megtalálható illatanyagok erősen allergizáló hatásúak lehetnek.

Nem javasolt továbbá a textilpelenkák áztatása (még ecetes vízben sem!!), TILOS a nem természetes és klórtartalmú fehérítők és folttisztító szerek használata, kizárólag mosószódával való mosásuk (a mosószódát érdemes „hígítani” egyéb mosószerrel), nem ajánlott a pelenkák vasalása (a vasaló lelapítja a textil bolyhos szálait, ezáltal csökkenti a nedvszívó képességet, továbbá a magas hőfok károsíthatja bizonyos textilpelenkák anyagát).

A baba bőrének védelme érdekében érdemes öko mosószert használni a pelenkák mosásához, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyéb mosószerek sem tesznek kárt a textilben, amennyiben a tiltott anyagokat elkerüljük.

Érdemes elkerülni a celluláz nevű enzimtartalmú mosószereket, mivel a celluláz enzim lebontja a cellulóz tartalmú textilszálakat (ilyen pl a bambusz, pamut). Ez különösen akkor lehet veszélyes, ha a celluláz enzimtartalmú mosószert magas hőfokon használjuk a pelenkák mosásánál. A celluláz enzim elsősorban a NEM öko mosószerekben, öblítőkben található meg!

Nem szabad elfelejteni, hogy a textilpelenka használatával a baba bőrének legérzékenyebb része napi kontaktusba kerül a tisztítószerekkel, így a nem megfelelő mosás miatt kialakulhat pelenka kiütés az érzékenyebb bőrű babák esetében.


 

Tippek nyaraláskor, utazáshoz, mosható pelenkás babával

Sok szülő úgy érzi, bajban van, amikor pelenkás korú gyerekével utazásra, nyaralásra készül. Komoly fejtörést okoz egy kisgyerekes családban (pláne ha tömegközlekedéssel utaznak), hogy miből mennyit pakoljon az útra és az ott tartózkodásra: ne vigye el az egész gyerekszobát, de minden eshetőségre legyen megoldás a bőröndökben.

Ismerős az érzés, én is átestem ezen az érzésen, nem is egyszer, de az idő rutinossá tett.

Olvassátok sok szeretettel ötleteimet, tanácsaimat, hátha segít nektek is megkönnyíteni a készülődést.

Természetesen szívesen veszek Tőletek is további tippeket, amelyek másoknak segítség lehet a megoldhatatlannak látszó helyzetekben is.

Tervezd meg

Nézz utána, hogy az utazás során (az útvonalon, tranzitban) milyen szolgáltatások, éttermek, benzinkutak, stb. vannak, ahol a pelenkázás könnyedén megoldható. Pl. van-e pelenkázó az útba eső éttermekben – gyorséttermekben szokott lenni, benzinkutaknál – nagyobbaknál szintén nem szokott gondot okozni, azonban a sima pihenők nem feltétlenül vannak pelenkázó helységgel felszerelve, legalábbis nem Magyarországon.

Érdemes annak is utánajárni, hogy a célállomáson, a szálláshelyen van-e mosógép, bérelt háznál nyugodtan kérdezd meg a tulajdonostól, hogy használhatod-e a mosógépet (gyerek/baba barát szállásokon ez megoldott). Sőt érdemes eleve olyan helyet keresni nyaralásra, ahol ez nem probléma.

Próbáld meg végig gondolni, hogy az utazás során hogyan oldanád meg az otthon már jól bevált rutin feladatokat:

Pelenkázás előtt kikészíted magad mellé a pelenkázóra, összekészítve a pelenkát? Ha igen, akkor az utazáshoz már összekészített (papírbetét, stb.) pelenkákat csomagolj.

Pelenkázás során a baba hogy szeret elhelyezkedni? Hátán fekszik? Olyan helyet keress az utazás során, ahogy van pelenkázó helység. Futva pelenkáztok? Olyan helyet keress, ahol van pl. egy kis játszótér, ott futhattok pelenkázás közben is J

A használt pelenkát hogyan szoktad kezelni a pelenkázást követően? Utazás során a használt pelenka kidobandó részét nagy eséllyel wc-be tudod dobni (wc szinte minden megállónál akad). Ezeken a helyeken kézmosó is van, tehát a használt pelenka kiöblíthető. Ne felejts el vinni magaddal valamilyen zacskót (ennél a pelenkázó táskák, zsákok hasznosabbak, mert biztosabban bent tartják a nedvességet és szagokat), abban utazhat veletek tovább a kiöblített használt pelenka. Amint lehetőséged adódik, mindenképpen mosd ki alaposan, akár mosógéppel, akár kézzel, hogy száradás után ismét használható legyen a nyaraláskor.

Ha a szálláshelyen nincs mosógép, akkor kézzel kell kimosni a pelenkákat, erről később még szót ejtek.

Legfontosabbakról ne feledkezz meg

Készíts egy listát a becsomagolandó dolgokról, lehetőleg külön az utazásra és külön a nyaralásra. Az uticsomagnál számold ki, kb. hány db pelenkára lesz szükséged az eddigi tapasztalatok alapján, az út során. Mindig ráhagyással számolj, hiszen jól tudjuk, hogy a babák akkor alkotnak a legnagyobbat és a legtöbbet, ha új pelenka van rajtuk, vagy ha úton vagyunk :)

Jól teszed, ha az útravaló pelenkacsomagba minden szükségeset egy helyre pakolsz, hogy a pihenőknél, megállóknál ne kelljen hosszasan keresgélni egy-egy dolgot. Szükséged lesz az úton törlőkendőre (mivel a pelenkát is mosni fogod, így a törlőkendő is lehet nyugodtan mosható), összekészített papírbetéttel ellátott pelenkákra (a papírbetét ilyenkor még fontosabb, mint egyébként!), pelenkatartó zsákra/táskára, esetleg krém. Jól jön a mosható pelenkázó alátét is, hogy higiénikusan tudd átpelenkázni idegen helyen a babát. A nyaraláshoz fontos szintén a törlőkendő, összekészített pelenkák, mosószer (ha van mosógép, akkor pl. az ecoegg jó választás lehet, hiszen kicsi, könnyű és egyszerű), foltszappan (a tubusosak, flakonosak jobbak nyaraláshoz, mert egyszerűbb kezelni, mint pl. az Ecoegg folttisztító krémje). Érdemes eltenni egy kisebb adag (akár jól záródó nejlon zacskóba kimért pelenka fertőtlenítőt, ami főleg akkor érdekes, ha nincs mosógép és kézzel kell mosnod.

Kérdezz utána, hogy van-e szárításra lehetőség, vagy készülnöd kell ruhaszárító kötéllel, csipesszel. Jó szolgálatot tehet a zokni szárító csipesz (már ha az autóba befér, repülővel nem feltétlenül megoldható, mert elég nagy helyet foglal el).

Nyaraláshoz érdemes könnyen kezelhető pelenkákat csomagolni. Saját tapasztalatom alapján a tetra (mull) pelenkák ideálisak ilyen esetben. Kis helyen elférnek, nem sajnálod, ha a kézi mosásnál foltosak maradnak, gyorsan száradnak, kis helyen elférő pelenka betétekkel egyszerűen turbózhatod.

Sokan a zsebes pelenkákat (vagy AI2 típusokat) preferálják nyaraláskor, mert nem kell hozzá külön pelenka külső, azonnal ráadható formában lehet tárolni, rendkívül gyorsan száradnak és könnyű tisztítani őket.

Csak vidáman

Ne nyaraláskor vagy utazáskor tesztelj új pelenkákat, ne ilyenkor próbálj ki új módszereket. Ragaszkodj a korábban stabilan bevált rendszerekhez. Akár még otthon teszteld azokat a pelenkázási módokat, amiket majd az utazás / nyaralás során szeretnél használni. Még akkor is kerüld az újításokat, ha csini villantós pelenkát szeretnél megmutatni a nagyvilágnak.

Mosható pelenkás babával utazni nem ördöngösség, még csak nem is kell hozzá nagy bátorság, de nem árt felkészülni rá, nemcsak lélekben, de a valóságban is. Meglátod, jó érzéssel fog eltölteni, ha a nyaralás alatt is egészségesen, kényelmesen, olcsón és környezetbarát módón tudod a babádat pelenkázni.

Nem kell hozzá más, csak picit előre tervezni :)

Úgy félek a mosható pelenkázástól!

Sokat olvasgatom különböző fórumokon anyukák véleményét a pelenkázásról. Azt bátran elmondhatom, hogy egyre többen már legalább hallottak a mosható pelenkákról. Ez nagyon jó. Amikor több mint 7 éve először kezdtem alternatív megoldást keresni az eldobható pelenkákra és ráakadtam a mosóhatókra, gyakorlatilag nem voltak (az ismeretségi körömben egy velem együtt kezdő anyukán kívül más nem is) más mosható pelenkát használó családok. Még tulajdonképpen Magyarországon beszerezni is nehezen lehetett, többnyire külföldről rendeltem minden darabot.

De sokan azért nem használnak mosható pelenkát a babának, mert FÉLNEK...

scared lady

Hogy én féltem-e??

Sokféle érzés tolult a fejembe, szívembe azokban az időkben, mikor a 3. babával terhes lettem: 7 év kihagyás és 2 nagy fiú után 35 évesen bevállaltuk a 3. babát.

Nem nem féltem, egy pillanatra sem: izgatott voltam, vártam, és minden újdonságra nyitott voltam. Szerettem volna minél több új dolgot felfedezni a babázásról, így éreztem a pelenkázással kapcsolatban is.

Igaz volt már korábbról tapasztalatom a pelenkázásról, és csak az eldobhatóval kerültem előtte kapcsolatba, de amikor megláttam ezeket a gyönyörű mosható pelenkákat, fel sem merült bennem félelem.

Egyet biztosan tudtam: veszek és kizárólag ezt fogom használni, a kezdetektől, éjjel-nappal, átmenet, hozzá- és egymáshoz szokás és mindenféle rávezetés nélkül. Eszembe sem jutott kikérni a család véleményét róla: eldöntöttem, a férjemnek elmagyaráztam (azt mondta, ha ez jó lesz a babának és nekünk, akkor hajrá), és belevágtam.

Félelem? Mégis mitől?

* Attól hogy kiázik? Majd átöltöztetem a babát – az eldobhatósban rendszeresen kiázott a 2 nagy gyerekem.

* Nagy lesz a csomag? A babát nem zavarja, én pedig megszokom, a környezetem véleménye emiatt nem befolyásolhat.

* Pirosodik a feneke? Az eldobhatósban is pirosodott, ráadásul több tubusnyi popsikrémet is elhasználtam akkoriban. Majd megtalálom erre is a megoldást.

* Mosni kell? Miért egyébként nem menne a mosógép? Nem a patakparton kell csapkodnom a ruhákat.

* Áztatás? Kövezzetek meg, de nem áztatok, nem vasalok (csak a legszükségesebb ingeket), nem fertőtlenítek (csak alkalmanként). nem terhelem az amúgy is túlhajszolt mindennapjaimat.

* Kidobok egy csomó pénzt? Nem, a mosható pelenkákkal nem dobok ki pénzt. Ha nem válik be egyik szituációban az adott pelenka, majd beválik egy másik élethelyzetben. És ez így is lett. Az eldobható pelenkával, na azzal kidobtam már épp elég pénzt a fiaim után. Még egyszer nem akartam ezt megtapasztalni.

* Ismeretlen? Ha valaki már hallott a mosható pelenkáról, akkor a Google a jóbarátunk, azaz egy kattintással rengeteg infot kaphat, máris nem lesz annyira ismeretlen.

happy family

Szóval ne féljetek a babázástól, babavárástól, sem a pelenkázástól. A babázást és a terhesség minden pillanatát élvezzétek ki a félelmek helyett, hiszen azok a pillanatok elröppennek és soha nem tudod visszahozni őket!

Nagyon szép babázós éveket kívánok nektek!!

Az Év Anyavállalata 2015

Az eddigi bejegyzéseinkhez képest most egy teljesen új cikket írtam nektek. Ebben picit bemutatkozunk, és a segítségeteket is kérjük.

Lassan 7 éve történt, hogy gyakorlatilag egy időben mind a ketten újabb babavárás elé néztünk.

Nekem akkor már volt 2 nagy fiam, Szilvinek pedig egy nagy lánya. Én akkor már gyakorlatilag körülményekhez és lehetőségeinkhez mérten, környezettudatosan éltem és neveltem a gyerekeimet. A babavárás az ilyen irányú vonzódásomat csak megerősítette. A legfőbb problémám a rengeteg veszélyes hulladéknak minősülő pelenka tárolása, "eltüntetése" volt. Ez vezetett oda, hogy alternatív lehetőségek után nézzek. Így találtam rá (akkor még külföldi oldalakon) a modern mosható pelenkákra.

Lelkesen mutattam Szilvinek, aki szintén azonnal beleszeretett.


A várandósságunk során szép lassan kitanulmányoztuk, és beszereztük a mosható pelenkákat. A gyerekek sorban megszülettek 2008 őszén. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a mosható pelenkák iránti szerelmünk és szenvedélyünk új formát öltsön. Így hoztuk létre a három nagy (iskolás/óvodás) és a két 2-3 hónapos baba mellett közös cégünket (HUPA Kft. - Hunor és Panna babák nevéből) és a Bambio webáruházat (www.bambio.hu). Majd 2 évvel az indulást követően megnyitottuk bemutatótermünket, ahol akár élőben (hiszen nem árulunk zsákbamacskát!) is megnézhetik a szülők, sőt akár fel is próbálhatják a babájukraezeket a pelenkákat.

A modern mosható pelenkázás természetesen magával hozta életünkbe a természetességet, ha lehet még jobban mint ahogy előtte éltünk: öko háztartás, minél egyszerűbben és gazdaságosabban. Ennek megfelelően például kikerült az életünkből a textil öblítő (helyére az ecet került), a popsikrém (nem került helyére semmi), nedves törlőkendő (vízzel nedvesített textil kendőket használtunk), nem termeltünk heti több zacskó le nem bomló veszélyes hulladékot, összességében is kevesebb szemetet termeltünk, így megspóroltuk a szemétszállítási díj egy részét is. És még sorolhatnám (mosás, takarítás, újrahasznosítás, stb.). Így adta magát, hogy a webáruházunkban a mosható pelenkázás mellett, annak kiegészítéseképpen, az öko háztartáshoz használható termékek is megtalálhatóak legyenek (tisztítószerek, mosószerek, stb.).

Szép lassan haladtunk előre, 2010-ben megkaptuk a belga gyártású, magas minőségű Bambinex mosható pelenka termékcsalád kizárólagos magyarországi forgalmazói jogát, majd idén év elején a különleges, de annál hatékonyabb és sikeresebb Ecoegg mosótojás (angol gyártmány) kizárólagosságát is. Így már viszonteladóinkon keresztül is elérhetőek ezek a termékek. Minden általunk kizárólagosan forgalmazott termékről személyes tapasztalataink is vannak. Valljuk, hogy csak olyat szeretnénk másoknak ajánlani, ami nekünk bevált, így másokkal jót teszünk a munkánk révén.

Indulásunk első évében már pályáztunk Az Év Anyavállalata díjakra, de akkor még annyira gyerekcipőben járt nemcsak az üzletünk, de maga a magyarországi mosható pelenkázás is, hogy nem kaptunk elegendő szavazatot.

Úgy érezzük 2015-re érett meg vállalkozásunk annyira, hogy a Ti segítségetekkel, jó eséllyel indulhatunk a pályázaton.

Gondolom, most sokatokban felmerül a kérdés, hogy miért jó ez bárkinek is?

Az hogy nekünk jó, egyértelmű. Egy ilyen díjjal nemcsak a vállalkozásunk erősödik, de célunkat, azaz hogy minél több magyar család megismerhesse az öko háztartás mellett, a mosható pelenkázást, mint a baba pelenkázásának olcsó, egyszerű, bababarát, bőrbarát, és nem utolsósorban környezetbarát alternatív módszerét, még közelebbinek érezhetjük. Hiszen számunkra az üzlet mellett a legfontosabb, hogy más is lássa ennek a módszernek a lényegét, egyszerűségét, és olcsóságát.

Nektek pedig azért jó, mert szavazatotokkal Ti is nagyban hozzájárulhattok ahhoz, hogy minél többen megismerhessék a modern mosható pelenkázás és a környezettudatos élet, környezetkímélő háztartás hatékony és olcsó módszereit.

Köszönjük, hogy ránk szavaztok!

Szavazataitokat a következő linken tudjátok leadni 2015. áptilis 13., hétfő déli 12h-tól 2015. április 30. csütörtök, este 22h-ig:

SZAVAZATOK LEADÁSA ITT!

Nem leszünk hálátlanok, hiszen ha sikerült valamelyik díjat elhoznunk, akkor egy ünnepi akcióval fogunk kedveskedni, ami egyenlőre még legyen meglepetés!

A honlapunkat és a Bambio facebook oldalát követve mindig tájékoztatunk Benneteket a fejleményekről.

További szép tavaszi napot kívánunk,

Andi és Szilvi

Öko Baba-Mama klub: Bach virágterápia babáknak és mamáknak

A novemberi ÖKO BABA MAMA Klub témája a Bach-virágeszenciák alkalmazási lehetőségei volt babáknál, mamáknál és kisgyermekeknél.

Vendégünk Pilcsik Tünde Bach-virágterápia tanácsadó volt (https://viragokkalgyogyito.blogspot.hu/).

A virágterápia alapjaitól kezdődött az előadás, mely később egy nagyon kellemes interaktív beszélgetéssé vált. Megtudtuk, hogy babáknál, akár már születést követően is használhatóak a cseppek, elsősorban az Elsősegélycsepp és a Dió eszencia. Előbbi a születés körüli nehézségek (valljuk be őszintén mamáknak és babáknak ez egy igen nagy munka) oldására, a Dió pedig az új közeghez, jelen való alkalmazkodáshoz nagyon jó. A Dió eszencia alkalmazható egyébként mindenfajta változás megkönnyítésére, legyen az új közösségbe kerülés, kamaszkor, változókor, munkahely váltás, stb.

Visszatérve a babáknál történő alkalmazáshoz, megtudtuk, hogy az eszenciákat a fürdővízbe cseppentve használjuk, hidrofil krémbe vagy természetes olajba keverve pedig bemasszírozhatjuk óvatosan a babák bőrébe a csuklón, fül mögött, halántékon. De jó még egyszerűen bepermetezni a szoba levegőjébe. Szoptatásnál az emlőre téve egy cseppet, vagy szedje a kismama, így a tejjel együtt bejut a baba szervezetébe is.

Mielőtt a baba megszületne..a várandósság időszaka nem mindenki számára könnyed, tehermentes időszak. Hányinger és reggeli rosszullétek esetén a Szikárka és a Dió eszencia szedése ajánlott például. De különféle eszenciákat lehet alkalmazni a szülés előtti és alatti félelmek, megrekedések oldására (Napvirág, Bohócvirág, Cseresznyeszilva, Rezgőnyár). Szüléssel összefüggésbe hozható bizonytalanságokra, hangulatingadozásokra (Kékgyökér, Szikárka, Sülzanót, Tárnics, Gyertyán). Kimerültségre Gyertyán, Olajfa. Aggodalmaskodásra Vörösvirágú vadgesztenye, Katáng, Forrásvíz.

Az egészen pici babáknak csak Elsősegélycseppre és Dióra lehet szükségük (lehet, és egyáltalán nem biztos!). Ha alvásuk több hónap után sem áll be, akkor lehet adni neki virágcseppet, pl. Rezgőnyár eszenciát vagy, ha ordítva ébred, de tulajdonképpen nincs is ébren, akkor Napvirágot.

Nagyobbacska gyerekek alvásproblémáira is ezeket az eszenciákat lehet alkalmazni, és ehhez még hozzájön a Bohócvirág is. Ők többnyire már meg tudják mondani, ha félnek valamitől, és azt is, hogy mitől. Erre jó a Bohócvirág.

Többünknek nagyobb gyerekei is vannak, ezért olyan témák is szóba kerültek, hogy visszahúzódás, önbizalomhiány, megfelelni akarás, agresszió. Felnőtteknél esetében még beszéltünk a stresszről is.

A Bach-virágeszenciák, illetve azok keveréke biztos alapot tud nyújtani a kívánt pozitív változás eléréséhez. Lehet önmagában is alkalmazni, de más terápiákkal együtt is. Például pszichológusok is ajánlják, kineziológusok kitesztelik a szükséges eszenciákat, kombinálható mozgásfejlesztéssel, energiagyógyászattal is. A lényeg a cseppkeverék rendszeres szedése, a minimális előírások betartása (a beszedés előtt és után 20-25 percig nem lehet enni, fogat mosni).

ÖKO BABA MAMA KLUB – ÖKO HÁZTARTÁS

Pár hete kigondoltuk, aztán, elkezdtük megszervezni, végül összejött. Elindítottuk az Öko Baba-mama klubot Gödöllőn. A célunk az volt, hogy minél több hasonló gondolkodású anyukát hozzunk össze, egy olyan helyen, ahol a babák is jól érzik magukat, amíg mi mindenféle „zöldségekről” beszélgetünk, tapasztalatot cserélünk, tanácsokat adunk egymásnak.

A találkozóknak szerettünk volna keretet adni, hogy ne „csak” bandázás legyen, de mindig akadjon olyan téma, ami érdekelheti a szülőket. Természetesen mindez környezettudatosan, babásan, költségtakarékosan, kreatívan, kötődő neveléssel összhangban történjen. Ennek megfelelően, egy kis közvélemény kutatást követően, az első alkalommal az Öko háztartás volt a témánk. Vendégünk a Csudadió Kft. (www.csudadio.hu) tulajdonosa volt, aki nagyon sok okos ötletet és tanácsot adott arról, hogy mitől Öko egy háztartás. Az alábbi bejegyzésem is erről szól. Így aki nem tudott eljönni, az is sok mindent megtudhat a természetbarát, olcsó és egészséges háztartás vezetésről.

Elsőként a mosódióról esett szó. A mosódió egy eredetileg Indiában őshonos fa, a termése, maga a dió nem, azonban a héja annál több szaponint tartalmaz, amely a szappannak is alapja. Megnéztük, megszagoltuk: nem túl szép, és nincs túl jó illata. Azonban a formája lényegtelen a mosás szempontjából, az illata pedig a mosás folyamán elillan, így ez sem okoz problémát. Erős középkategóriás mosószereket lehet vele kiváltani, a nem túl koszos, nem foltos ruhákat nagyon kedvező áron tisztára mossa. Sajnos azonban a tapasztalataink szerint sárgítja, szürkíti a fehér ruhákat, ami ellen igazán még a szódabikarbónás adalék sem segít. Ezért elsősorban sötét színű textíliák mosására javasoljuk. Magas szaponin tartalma miatt nem ideális a mosható pelenkák mosására sem, de időnként nyugodtan moshatjuk ezzel is a pelenkákat. A mosódió ára az egzotikus megjelenése ellenére kimondottan kedvező. (én személy szerint 1 kg diót használok már 1 éve, igaz csak a sötét mosáshoz – a szerk). Egy adaghoz kb 4-5 szem dió elegendő, és ugyanezt az adagot kb 3-4 alaklommal újra lehet használni.

A mosódió alapú tisztítószerek kimondottan hatékonyak, azonban már jelentősen drágábbak a mosódiónál.

Fehér ruhákhoz a tiszta mosószappant javasoljuk. Igaz ez picit macerás: a használatához le kell reszelni, esetleg fel kell oldani meleg vízben a reszeléket, és így lehet a mosógép dobjába közvetlenül a ruhák mellé betenni. Tökéletesen tisztít, nincs vad illata, természetes, rendkívül olcsó. Szóval igazi öko választás. Kapható már elve reszelt formában is.

Ha még mindig nem lenne elég fehér a fehér, akkor jön a komolyabb kezelés: áztassuk be a ruhát mosószódás vagy nátrium perkarbonátos (ismertebb nevén aktív oxigénes fehérítő) vízbe, és akár egy egész éjszakán át ázhatnak. A mosószódával óvatosan bánjunk, mert erősen szárító hatású, a bőrt könnyen kiszárítja, a ruhákat fakíthatja.


A mosásnál felmerült kérdésként az öblítőszer használat is. A mosható pelenkák mosásánál az öblítőt kerülni kell. Vízzel hígított 20%-os ecet, vagy hígítás nélkül max. 10%-os ecet kerülhet az öblítő rekeszbe. Ne ijedjetek meg, nem lesz savanyú ecetszaga a ruháknak. A mosógépnek jót tesz, a magyar kemény vizet valamennyire lágyítja, a vízkőlerakódásokat eltávolítja. Ha mindenképpen illatot szeretnénk a ruhákhoz varázsolni, de ezt természetes módon, akkor használjunk mosóparfümöt az ecet mellé csepegtetve. A mosóparfüm NEM egyezik meg az illóolajjal, bár a mosóparfüm is illóolaj alapú, azonban a mosóparfüm vízben oldódik, míg az illóolaj nem, ezáltal kiül a mosógép öblítőtartályának oldalára.

Ha csak illóolajhoz jutunk hozzá, akkor patikai alkoholban oldjunk fel akkora mennyiséget, amennyi egy mosáshoz szükséges, és így adagoljuk az öblítőtartályba.

A mosógép tisztítását is megemlítettük: magas hőfokon, üres ruhamentes járatban kizárólag ecettel futtassunk le egy hosszú programot. (Bár nem próbáltam még ki, de pozitív véleményeket olvastam az Ecoegg Detox tablettájáról, ami kimondottan a mosógép alkalmankénti alapos kitakarítását végzi el – a szerz.)


Beszélgettünk a fertőtlenítésről is. Bizonyos növényi illóolajok erősen fertőtlenítő hatásúak. A legelterjedtebb a teafa és a levendula. Ezeknél sokkal erősebben fertőtlenít a Neem olaj, ami szintén egy növény kivonata, azonban elég kellemetlen „illata”van. Szerencsére ez a kellemetlenség gyorsan múló tünet, hamar elillan. Mindhárom olajat alkoholban oldva nyugodtan adagolhatjuk házilag elkészített tisztítószereinkhez.

Fertőtlenítettük még a mosogatószivacsot is, természetesen csak elméletben. Ehhez szintén teafaolajra és ecetre van szükség, meg egy mikrohullámú sütőre. Tegyél tűzálló tálkába jó pár csepp teafaolajat, ecetet, kevés vizet, és a fertőtlenítésre váró mosogatószivacsot. „Főzd” meg max erősségen, kb 6 percen keresztül a mikrosütőben. A szivacsot ezzel tökéletesen bacimentesítettük, a mikrot pedig csillogó tisztára lehet törölni.

A wc fertőtlenítéshez ecetet, a fenti olajak valamelyikét és növényi glicerint használtunk. Az ecet a vízkő ellen, az olaj a fertőtlenítésre, a növényi glicerin pedig a zselésítésre való. A glicerin nem szükséges, de ezáltal a házi tisztítószerünk nem lesz olyan folyékony, így jobba „rátapad” a szaniterekre, wc kagylóra.

Sajnálattal megállapítottuk, hogy a mosogatáshoz elkerülhetetlen a bolti mosogatószer, nem találtunk olyan házi készítményt, ami igazán hatékony lenne: vagy tisztít, de nem lesz csillogós (opálos marad az üveg), vagy nem tisztít elég erősen. Akár kézzel akár géppel mosogatunk, a citromsav sokat segít abban, hogy az üveg eszközeink vízkőpöttyök nélkül kerüljenek vissza a kredencbe. Abban mindenesetre egyet értettünk, hogy vannak nagyon klassz és hatékony környezet és bőrbarát mosogatószerek a piacon.

A következő bejegyzésben összeszedek hatékony tisztítószer recepteket, amelyeket kipróbáltunk, és folyamatosan használunk is.

Szeretnélek kérni benneteket, hogy egészítsétek ki a bejegyzést a hozzászólásoknál, ha eszetekbe jut még más ötlet is az öko háztartás témában. Illetve ha valamit a mai napról kihagytam.

Mosható pelenkából márkásat vagy márkátlant?

Az interneten a mai napon láttam egy cikket, amit angolul tudó olvasóknak ajánlott egy mosható pelenkát használó anyuka (Köszönet érte a babespotty.hu bloggerének, Nórának). Elolvastam ezt a cikket és annyira érdekesnek találtam, hogy rávettem magam és lefordítottam azoknak, akik magyarul is szeretnék elolvasni.

A cikket Jennifer Labbit, a Cotton Babies mosható pelenkákat gyártó (pl. BumGenius) cég tulajdonosa írta, általam lefordítva a következőképpen szól:

„ Egy kereskedő írta a napokban, hogy miért nem olcsóbb a márkás mosható pelenka (itt konkrétan a Bumgenius márkára kérdezett rá – a szerk.), az ahhoz nagyon hasonlító kínai pl. eBay-en kapható mosható pelenkákhoz képest. A válaszom a következő volt, amelyről úgy gondoltam érdemes megosztani másokkal is a blogomon, hiszen olyan információkat tartalmaz, amiről a családok többsége nem tud. Ne felejtsétek el, hogy a válasz kereskedő szemmel egy másik kereskedőnek szólt. Íme…

Kedves Kereskedő!

Köszönöm a kérdését. Amíg a legtöbb gyártó kihelyezi a termék gyártását más gyárakhoz, hogy ezáltal növelje a profitját, a mi célunk az, hogy nemzetközi szintű gyártás (pl. Európa, India, Afrika, Kína) mellett is elfogadható áron tudjuk gyártani. A hazai gyár üzemeltetésének és a nemzetközi szállítás magas költségei miatt szinte lehetetlen a hazai gyártást megoldani. Tudván azt, hogy a vásárlóink értékelik az Egyesült Államokban gyártott termékeink kimagasló minőségét, megoldást kerestünk arra, hogy a nemzetközi szinten gyártott termékeink ezt a tulajdonságukat maradéktalanul megtartsák. Az Egyesült Államokban eladott termékeink nagy részét jelenleg Észak-Amerikában gyártják, ahol teljes munkaidőben üzemel a gyártóegységünk. Ez a módszer összességében magasabb költségeket eredményezett a teljesen kihelyezett gyártással szemben.

A gyár tiszta, tágas, kellemes, biztonságos, magasan felszerelt, több pihenőhelység is található benne, ahol a dolgozóink a pihenőidejüket valóban pihentetően tudják eltölteni. A vezetőség emberi, valóban foglalkoznak a munkavállalókkal, a dolgozók tréningeken vehetnek részt, a munkába járás vállalati szállítóeszközökkel könnyen megoldható.  A gyár heti 5 napon, heti 40 órás munkaidővel működik, a munkavállalóknak természetesen az esetleges túlórákat jól megfizetik. A nemzetközi jogi követelményeknek maximálisan megfelelünk. Bárhol is jártam a világban más ruha készítő gyárban, bizton állíthatom, hogy a miénkhez hasonló körülményekkel nem találkoztam sehol. Ez egy olyan munkahely, ahol én is szívesen dolgoznék.

A magasabb költségek ellenére, még így is nagyon tisztességes áron tudjuk értékesíteni a termékeinket a konkurens termékeinkhez képest, továbbá az egyik legjobb vevőszolgálattal rendelkezünk. A termékeinket komoly tesztelés alá vetjük, és a legmagasabb minőségű alapanyagokból készítjük, melyeket elsősorban helyben (US) szerzünk be. Minden termékünkre egy éves garanciát biztosítunk, ez szintén a magas minőséget jelzi. Sokat áldozunk reklámokon és hirdetéseken keresztül arra is, hogy a mosható pelenka koncepciója minél szélesebb körben ismertté váljon. Folyamatos beruházásaink vannak a termékfejlesztésben és a gyártás növelésében.

Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk azoknak a kevésbé szerencsés, alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családoknak is, akik mosható pelenkát szeretnének használni.

Az értékeinket egyértelműen visszatükrözi az, ahogyan a portfóliónkat növeljük. Tudván, hogy a Bumgenius márka az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok számára nem elérhető, kifejlesztettük a Flip és az Econobum márkákat, azzal a céllal, hogy minél több család számára elérhetővé váljanak magas minőségű mosható pelenkák is. A két új márkával olyan termékkört kívántunk létrehozni, amely mind minőségében, mind garanciájában és a vevőszolgálatot tekintve is, ugyanazt a magas minőséget tudja nyújtani. Nem voltam hajlandó olyan kompromisszumokat kötni, amelynek eredményeképpen sem a minőség, sem pedig a vevőszolgálat nem üti meg az eddigi mércénket. Erőfeszítéseink eredményesnek bizonyultak.

Egy korábbi LCA (Life-cycle assessment) tanulmány Európára vonatkozó adatait alapul véve, készítettünk pár érdekes számítást. Ha egy család 24 darabos Bumgenius V4 készlettel rendelkezik, amelyet a baba születésétől kezdve használ, akkor minden egyes darabot átlagosan 138-szor használja, mosásonként ez kb. 0,12 USD-os költséget jelent számukra. Egy 24 darabos Flip Stay Dry pelenka készlet esetén ez a költség már csak 0,06 USD pelenkánként. Egy 24 darabos Econobum pelenka készlet esetén pedig már csupán 0,03 USD.

A kiskereskedőknek valóban frusztráló olyan márkanélküli pelenkákkal versenyezni, amik a piacon még megtalálhatóak, azonban fel kell ismerni, hogy a kiskereskedők is ugyanazért a célért dolgoznak, azaz a mosható pelenka piac bővítésén. Szemben azokkal a vásárlókkal, akik a no-name pelenkákat vásárolják meg, és azoktól viszonylag hamar meg is szabadulnak, a márkás termékeket vásárló családok hajlandóak valamivel többet költeni a mosható pelenkákra, ezzel több pénzt spórolnak hosszú távon és a legjobbat szeretnék nyújtani a gyermekeiknek. A textilpelenkák rendkívül erős tisztítási és mosási folyamaton kell hogy keresztül menjenek a használatuk során. A no-name, márka nélküli termékek azonban általában gyenge minőségűek (még akkor is, ha a szép színes, vidám mintáik és kedvező áruk rendkívül vonzóak a vásárlóknak – a szerk.), hamarabb tönkremennek, általában nincs rájuk garancia, nincs háttér vevőszolgálat. Habár az Egyesült Államokban a hivatalos importőröktől megkövetelik az alapanyagok összetételére vonatkozó igazolásokat és az ezzel járó tesztek elvégzését, az ilyen márka nélküli termékeket úgy importálják, hogy általában erőforrás hiányában a gyártók nem végzik el a szükséges teszteket, híján vannak mindenféle hivatalos eredetigazolásnak is. Ez addig nem is bír jelentőséggel, amíg nincs a használat során probléma. Azonban ez rendkívül fontossá válik, mihelyt például egy kisgyereknél latexallergia alakul ki, és kiderül, hogy ezt az adott termék okozta, amely gyártásánál olyan anyagokat használtak, amely az allergiát kiváltotta. Általában a márka nélküli, no-name termékek esetében visszatérítésre sincs lehetőség amennyiben a termék problémásnak bizonyul.

Az elmúlt időszakban tapasztalt vásárlói visszajelzések igazolják az általunk is követett termelési módot. A vásárlók megítélése szerint a családoknak a legfontosabb, hogy a babájuk közérzete rendben legyen, egészségük biztosítva legyen a minőségi termékek által.

Remélem, hogy a fenti információk informatívak, hasznosak és segítségére lesznek abban, hogy vásárlóival megértesse miért jobb a minőségi termékek mellett dönteniük.

Üdvözlettel,

Jenn”

A levél kicsit hosszadalmas, de igyekeztem minél jobban átadni a lényegét, minél pontosabb fordítást adni, hogy a magyar családok is megértsék, miért az ő érdekük is a minőségi termékek választása, még akkor is, ha ez valamivel nagyobb költséggel jár.


A cikk eredetiben a következő linken érhető el:

https://jenniferlabit.com/2011/06/09/why-shouldnt-i-buy-cheap-cloth-diapers/

 

Ha piros a popsi a pelenkában...

Az a baba akinek piros a popsija, vagy pelenka kiütése van, nagyon boldogtalan tud lenni, hiszen egyáltalán nem kellemes jelenség ez számára. Ha a baba így érez, akkor a szülők is aggódnak, jogosan.

Azonban popsi pirosodása elég gyakori jelenség a pelenkás korú babáknál. Ez nemcsak a mosható de az eldobható pelenkák esetében is igaz.

De mit is takar a popsi pirosodása?

Amikor pelenkakiütése van a babának azt egy szülő azonnal észreveszi, már az is aggodalommal tölti el a legtöbb szülőt, ha kicsit pirosabb a popsija a szép tiszta bababőrnél. Igazuk van, nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a tünetet, mert komolyabb fertőzések is kialakulhatnak a kezeletlen érzékeny piros bőrön:

* Gombás fertőzések, mint például szájpenész (a nevével ellentétben nem ritka, hogy a szájpenész a baba fenekén is előjön, mivel a fertőzés az egész emésztési rendszeren keresztül futhat), a candida. A gombás fertőzés gyakoribb azoknál a gyerekeknél, akiknek antibiotikumot kell szedniük, mivel az antibiotikum azokat a hasznos baktériumokat is megöli, amelyek a gombákat kordában tartják. Általában a gombás fertőzés apró piros pöttyökkel indul, és a végén egybefüggő fájó vörös folttá alakul.
* A bőr pirosodása bakteriális eredetű is lehet. Ebben az esetben általában beteg, lázas gyerekeknél okoz a fertőzés gennyes, pattanás szerű foltokat.

A pirosodás elsősorban a hajlatoknál, végbél nyílás környékén, nemi szervek környékén jellemző, de nem ritka, hogy az egész bőrfelület bepirosodik.

A pirosodás egyszerűbb okai

Leggyakoribb esetben a bőr érintkezése a vizelettel és a széklettel okozza a baba popsijának pirosodását. Ezek együttesen a pelenkában heves reakciót válthatnak ki a bőrön. Újszülöttek esetében a gyakoribb vizeletürítés és a folyékony széklet a fő okozó. Sokszor még a legjobb nedvszívó képességgel bíró pelenkák esetében is előfordulhatnak piros foltok az újszülött érzékeny bőrén. Ha a baba túl sokáig marad szennyezett pelenkában, a pelenka kiütés megjelenése sokkal valószínűbb. Sajnos azonban, mivel minden baba más, így az eleve érzékeny bőrű babák esetében a pirosodás akkor is előfordulhat, ha gyakran cserélik a szülei a pelenkáját.

A hasmenés is kritikus tényező a pirosodást tekintve, hiszen ilyenkor a baba bőre nagyobb felületen és nedvesebb széklettel érintkezik, mint normál esetben.

A pelenka kiütést egyéb dolgok is előidézhetik. Például a baba allergiás lehet bizonyos termékekre, amelyek a bőrével érintkeznek: eldobható pelenkák összetevői (az én lányomnál ez volt a probléma oka – a szerk.), a mosható pelenkáknál a mosószer. Komolyabb allergiás betegség a dermatitisz, amely orvosi szakellátást is igényelhet. De első nekifutásra ebben az esetben érdemes más termékekre váltani: másik pelenka, másik mosószer, másik törlőkendő. A legjobb, ha igyekszünk ezt az allergiás bőrbetegséget megelőzni a minél természetesebb, a natúrabb termékek használatával: pl mosható pelenka, a mosás természetes alapú mosószerrel történjen, a popsi tisztítása tiszta vizes textil törlőkendővel.

Gondoljuk végig, hogy a pirosodást megelőzően kapott-e a kisgyermek új ételt. Az újabb ételek bevezetése is okozhat pirosodást.

A pelenka kiütés kezelése:

A pelenkakiütést és bőr pirosodást házilag is lehet kezelni, illetve megelőzni, amíg a bőrbetegség nem ölt komolyabb méreteket. Normális esetben a bőrpír 3-4 nap alatt rendbe jön.

* Tartsd minél szárazabban a baba bőrét, a gyakori pelenka cserével. A pisilés illetve kakilás után mielőbb kapjon tiszta pelenkát. Sajnos ez piros popsi esetében az éjszakára is érvényes. Ha felkel enni, szopizni, akkor is érdemes tiszta pelenkát ráadni, még akkor is ha egyébként ezt nem szoktuk megtenni.

* Minél természetesebb anyaggal tisztítsd a bőrt, lehetőleg egyszerű vizes, nedves textil törlőkendővel, majd töröld szárazra, vagy hagyd magától teljesen megszáradni mielőtt újra pelenkát kap.

* A bőr tisztításakor figyelj arra, hogy nem dörzsöld az érzékeny piros részt, inkább csak tapogasd, öblögesd.

* Minél többször hagyd szabad levegőn, pelenka nélkül a babát. Ha ráfekteted egy takaróra, egy meleg helyiségben, nyugodtan maradhat egy darabig így. Nagyobb, már mozgékonyabb babák esetében szintén leteheted egy melegebb szobába csupasz popsival, vagy nyáridőben akár szabad levegőre is kiviheted (vigyázz nehogy megégjen a bőre az erős napsugárzástól). A levegő gyorsítja a gyógyulást.

* Sokat segíthet ha a mosható pelenkát pelenka külső nélkül használod amikor csak megteheted. Bár a PUL és a gyapjú pelenka külsők légáteresztőek, de ha nem használjuk ezeket, akkor 100%-ban lélegző textil lesz a baba fenekén.

* Vékony réteg popsikrémmel vagy olajjal kend be a popsiját mielőtt bepelenkázod. Kimondottan jótékony hatású a kókuszolaj! Mosható pelenkáknál nagyon fontos hogy ilyen esetekben feltétlenül használj a pelenka védelme érdekében eldobható papír pelenkabetétet, vagy szárazontartó pelenka betéteket. Általában a papírbetét nem fedi tökéletesen a textil pelenkát, és így a krém rákerülhet a mosható pelenkára, amitől az elveszítheti a nedvszívó képességét. Ebben az esetben egy nagyon egyszerű és olcsó megoldást javaslok: Vágj fel megfelelő méretű téglalapokra egy régi pólót, lepedőt, vagy polás anyagot. Így a textilréteg megmarad a baba bőrénél, a krémtől megvéded a pelenkát. A krémes betéteket sajnos ki kell dobni, vagy magas hőfokon alaposan kimosni (esetleg mosogatószerbe, zsíroldóban áztatni).

* Napi maximum egy fürdetés elegendő, a fürdővízbe tehetsz esetleg valamilyen természetes alapú, bio babafürdetőt, olajat.

* Válts olyan pelenkára ami minél több nedvességet bír felszívni, textil pelenkák esetében szárazontartó réteggel ellátott változatot használj (vagy fektess a pelenkába szárazontartó pelenkabetétet. Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ilyen esetekben az eldobható pelenka jobb lenne mint a mosható pelenka (személyes tapasztalat, hogy a mosható ebben az esetben nekünk jobb volt – a szerk.).

* Használj picit nagyobb méretű pelenkát, hogy lazábban érintkezzen a bőrével.

* Kerüld a hintőporok alkalmazását. A hintőpor belégzésével nemcsak a tüdőnek árthatunk, de a sebes felületet eltömíti, gátolja a bőr szellőzését, így a gyógyulási folyamat is lassul. Ilyen esetben a kukoricakeményítő sem ideális, mert a gombásodást elősegíti.


Egy egyszerű popsi pirosodás, pelenka kiütés nem tart tovább 3-4 napnál. Amennyiben nem javul a helyzet, érdemes megmutatni gyerekorvosnak.

Anyukák tapasztalták:

* Négy gyerekem van, mindegyiknél előfordult pelenka kiütés. Mindegyiknél ugyanaz a következő módszer vált be: Langyos sima vizes textil kendővel mostam le a popsijukat, majd vékony réteg patikai vazelint kentem rá. (A textilpelenkát védeni kell a vazelintől, így feltétlenül használj valamilyen papír betétet vagy olyan textil betétet, amit nem sajnálsz! - a szerk.)

* Átváltottam mosható pelenkára. Mivel ez sokkal jobban szellőzik, meg is oldotta 1-2 nap alatt a problémát.

* A nagyobbacska babámnak natur (élő flórás) joghurtot adtam enni, minél többször. A joghurt jótékony hatása megszüntette a bőr pirosodást is.