Pár hete kigondoltuk, aztán, elkezdtük megszervezni, végül összejött. Elindítottuk az Öko Baba-mama klubot Gödöllőn. A célunk az volt, hogy minél több hasonló gondolkodású anyukát hozzunk össze, egy olyan helyen, ahol a babák is jól érzik magukat, amíg mi mindenféle „zöldségekről” beszélgetünk, tapasztalatot cserélünk, tanácsokat adunk egymásnak.

A találkozóknak szerettünk volna keretet adni, hogy ne „csak” bandázás legyen, de mindig akadjon olyan téma, ami érdekelheti a szülőket. Természetesen mindez környezettudatosan, babásan, költségtakarékosan, kreatívan, kötődő neveléssel összhangban történjen. Ennek megfelelően, egy kis közvélemény kutatást követően, az első alkalommal az Öko háztartás volt a témánk. Vendégünk a Csudadió Kft. (www.csudadio.hu) tulajdonosa volt, aki nagyon sok okos ötletet és tanácsot adott arról, hogy mitől Öko egy háztartás. Az alábbi bejegyzésem is erről szól. Így aki nem tudott eljönni, az is sok mindent megtudhat a természetbarát, olcsó és egészséges háztartás vezetésről.

Elsőként a mosódióról esett szó. A mosódió egy eredetileg Indiában őshonos fa, a termése, maga a dió nem, azonban a héja annál több szaponint tartalmaz, amely a szappannak is alapja. Megnéztük, megszagoltuk: nem túl szép, és nincs túl jó illata. Azonban a formája lényegtelen a mosás szempontjából, az illata pedig a mosás folyamán elillan, így ez sem okoz problémát. Erős középkategóriás mosószereket lehet vele kiváltani, a nem túl koszos, nem foltos ruhákat nagyon kedvező áron tisztára mossa. Sajnos azonban a tapasztalataink szerint sárgítja, szürkíti a fehér ruhákat, ami ellen igazán még a szódabikarbónás adalék sem segít. Ezért elsősorban sötét színű textíliák mosására javasoljuk. Magas szaponin tartalma miatt nem ideális a mosható pelenkák mosására sem, de időnként nyugodtan moshatjuk ezzel is a pelenkákat. A mosódió ára az egzotikus megjelenése ellenére kimondottan kedvező. (én személy szerint 1 kg diót használok már 1 éve, igaz csak a sötét mosáshoz – a szerk). Egy adaghoz kb 4-5 szem dió elegendő, és ugyanezt az adagot kb 3-4 alaklommal újra lehet használni.

A mosódió alapú tisztítószerek kimondottan hatékonyak, azonban már jelentősen drágábbak a mosódiónál.

Fehér ruhákhoz a tiszta mosószappant javasoljuk. Igaz ez picit macerás: a használatához le kell reszelni, esetleg fel kell oldani meleg vízben a reszeléket, és így lehet a mosógép dobjába közvetlenül a ruhák mellé betenni. Tökéletesen tisztít, nincs vad illata, természetes, rendkívül olcsó. Szóval igazi öko választás. Kapható már elve reszelt formában is.

Ha még mindig nem lenne elég fehér a fehér, akkor jön a komolyabb kezelés: áztassuk be a ruhát mosószódás vagy nátrium perkarbonátos (ismertebb nevén aktív oxigénes fehérítő) vízbe, és akár egy egész éjszakán át ázhatnak. A mosószódával óvatosan bánjunk, mert erősen szárító hatású, a bőrt könnyen kiszárítja, a ruhákat fakíthatja.


A mosásnál felmerült kérdésként az öblítőszer használat is. A mosható pelenkák mosásánál az öblítőt kerülni kell. Vízzel hígított 20%-os ecet, vagy hígítás nélkül max. 10%-os ecet kerülhet az öblítő rekeszbe. Ne ijedjetek meg, nem lesz savanyú ecetszaga a ruháknak. A mosógépnek jót tesz, a magyar kemény vizet valamennyire lágyítja, a vízkőlerakódásokat eltávolítja. Ha mindenképpen illatot szeretnénk a ruhákhoz varázsolni, de ezt természetes módon, akkor használjunk mosóparfümöt az ecet mellé csepegtetve. A mosóparfüm NEM egyezik meg az illóolajjal, bár a mosóparfüm is illóolaj alapú, azonban a mosóparfüm vízben oldódik, míg az illóolaj nem, ezáltal kiül a mosógép öblítőtartályának oldalára.

Ha csak illóolajhoz jutunk hozzá, akkor patikai alkoholban oldjunk fel akkora mennyiséget, amennyi egy mosáshoz szükséges, és így adagoljuk az öblítőtartályba.

A mosógép tisztítását is megemlítettük: magas hőfokon, üres ruhamentes járatban kizárólag ecettel futtassunk le egy hosszú programot. (Bár nem próbáltam még ki, de pozitív véleményeket olvastam az Ecoegg Detox tablettájáról, ami kimondottan a mosógép alkalmankénti alapos kitakarítását végzi el – a szerz.)


Beszélgettünk a fertőtlenítésről is. Bizonyos növényi illóolajok erősen fertőtlenítő hatásúak. A legelterjedtebb a teafa és a levendula. Ezeknél sokkal erősebben fertőtlenít a Neem olaj, ami szintén egy növény kivonata, azonban elég kellemetlen „illata”van. Szerencsére ez a kellemetlenség gyorsan múló tünet, hamar elillan. Mindhárom olajat alkoholban oldva nyugodtan adagolhatjuk házilag elkészített tisztítószereinkhez.

Fertőtlenítettük még a mosogatószivacsot is, természetesen csak elméletben. Ehhez szintén teafaolajra és ecetre van szükség, meg egy mikrohullámú sütőre. Tegyél tűzálló tálkába jó pár csepp teafaolajat, ecetet, kevés vizet, és a fertőtlenítésre váró mosogatószivacsot. „Főzd” meg max erősségen, kb 6 percen keresztül a mikrosütőben. A szivacsot ezzel tökéletesen bacimentesítettük, a mikrot pedig csillogó tisztára lehet törölni.

A wc fertőtlenítéshez ecetet, a fenti olajak valamelyikét és növényi glicerint használtunk. Az ecet a vízkő ellen, az olaj a fertőtlenítésre, a növényi glicerin pedig a zselésítésre való. A glicerin nem szükséges, de ezáltal a házi tisztítószerünk nem lesz olyan folyékony, így jobba „rátapad” a szaniterekre, wc kagylóra.

Sajnálattal megállapítottuk, hogy a mosogatáshoz elkerülhetetlen a bolti mosogatószer, nem találtunk olyan házi készítményt, ami igazán hatékony lenne: vagy tisztít, de nem lesz csillogós (opálos marad az üveg), vagy nem tisztít elég erősen. Akár kézzel akár géppel mosogatunk, a citromsav sokat segít abban, hogy az üveg eszközeink vízkőpöttyök nélkül kerüljenek vissza a kredencbe. Abban mindenesetre egyet értettünk, hogy vannak nagyon klassz és hatékony környezet és bőrbarát mosogatószerek a piacon.

A következő bejegyzésben összeszedek hatékony tisztítószer recepteket, amelyeket kipróbáltunk, és folyamatosan használunk is.

Szeretnélek kérni benneteket, hogy egészítsétek ki a bejegyzést a hozzászólásoknál, ha eszetekbe jut még más ötlet is az öko háztartás témában. Illetve ha valamit a mai napról kihagytam.