Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Úszópelenkák, amiket mi is kipróbáltunk - 1. rész

Korábbi bejegyzésben arról irtam, mi is a célja az úszópelenkáknak , és milyen fő tipusai kaphatók.

Most szeretném részletesen is leirni, hogy nekünk a különféle márkákkal milyen tapasztalataink voltak.

A pelenkák neve után zárójelben osztályozom az adott úszópelenkát, az adott kategóriában a legjobban teljesitő 5-st kaphat, a legrosszabb 1-est. A következő kategóriákat osztályoztam: csinosság, méretezés, balestek kezelése, anyag minőség, száradás, árfekvés.


ImseVimse úszópelenka (5, 2, 5, 3, 5, 1 - 3,5-ös átlag):


Rendkivül csinos bugyika, nagyon helyes mintákkal, fodrokkal, nagyon nagy választék kapható a piacon a minták terén.

A méretezése szintén nagyon jó. Az úszópelenkák célja, hogy tökéletesen illeszkedjen a babán, ezáltal biztosan minden nem a medencébe való "dolog" az úszópelusban marad. Ennek hátránya viszont az, hogy a nagyon sok méret miatt nagyon gyorsan kinövik az adott méretet a babák. Elég gyakran kell méretet váltanmi a baba növekedésével.

Saját tapasztalatból tudom, hogy egy jól kiválasztott mérettel akár a hasmenés is nyomtalanul bentmarad a pelusban. A meglepetés csak akkor ért amikor a parton a lányomról levettem a vizes (ja és persze hasmenéses) úszópelenkát, amiből, mint egy zuhatag, kiömlött a hasmenéses széklet.

Az anyaga egyszerű fürdőruha anyagból van, vagyis annál kicsit erősebb, vastagabb és kevésbé rugalmatlan műszálas anyagból. Egyik oldalán patentokkal szét lehet nyitni a bugyit, igy a pici babákra sem nehéz ráadni.

Mivel olyan fürdőruha anyag szerűségből készült, nagy előnye hogy gyorsan szárad. Akár 15 perc alatt is már kényelmesen ráadható ismét a babára.

A sok előny és hátrány mellett a svédek hozták a formájukat, és egy igazán jó minőséget képviselő árat párositottak emellé az úszópelenka mellé. Összevetve az imseVimse úszópelenkája tényleg igazán jó minőségű, de használatban több negativ tulajdonsága miatt szerintem nem a legjobb pelenka.

 

TotsBots úszópelenka (3, 5, 4, 4, 4, 2 - 3,7-es átlag)


Csinosnak éppen nem mondanám, magas derék, picit trottyos popsi. Nincs túl nagy szinválaszték: pink, kék és gyümölcsös mintás. Nem bugyi formájú, hanem pelenka formájú, tépőzáras zárással. Emiatt a derekát tökéletesen méretre lehet állitani, a combija viszont sokszor túl bő lehet a naygon vékony combú babáknál.

A méretezésével minden rendben van, a legkisebb elég pici az egészen pici úszóknak is, a legnagyobb elég nagy ahhoz a sajnos nem ritka elvásárhoz, hogy az eldobható úszópelenka fölé még egy mosható úszópelenkát is a babára kell adni a szülőknek. Összesen 4 méretéből, a legnagyobbat tényleg csak az ilyen speciális esetekben lehet használni, a 3 kisebb mérettel viszont kényelmesen végig lehet csinálni a babaúszást.

Mivel vékonyabb combú babáknál a combrész kicsit laza, bő lehet, igy előfordulhat kaki baleset akár a vizben is.

Az úszópelenka anyaga 2 rétegű. Kivül egy vékony műszálas jersey anyag van, belül pedig egy szintén elég vékony apró hurkú pamut frottir. Ez mindenképpen előnyös a műszálra érzékeny bőrű babák esetében.

Az anyaga révén lassabban szárad mint a hagyományos fürdőruhák, de még nem okoz gondot ennek a kivárása.

Az ára a svéd úszópelenkáéhoz hasonlóan elég drága, ez a legdrágább pelenka, de mivel nincs annyi mérete, igy összességében még mindig gazdaságosabb mint az ImseVimse úszópelenka.

Összesitésem után egy fokkal jobb eredményt ért el mint a svéd úszópelenka.

A lányok, a lányok, a lányok angyalok....

Egy kislány baba átpelenkázása közel sem akkora kihívás a szülőknek, mint egy fiú baba pelenkázása. Habár egy lány baba pelenkázásánál is vannak bizonyos szabályok, amit érdemes betartani. Ha nem figyelünk kellőképpen ezekre, akkor a kislányok könnyen húgyúti fertőzést kaphatnak, amely különféle komoly problémákhoz vezethet. Amint észrevesszük, hogy a kislány baba pelenkája szennyezett, minél előbb ki kell cserélnünk, pelenka csere közben pedig figyelni kell az említett szabályokra. Ezáltal nagymértékben csökkenthetjük a pelenkától eredő fertőzések kialakulásának kockázatát.

A lány babáknak eltérő az anatómiájuk a fiú babákétól. A kislányoknak a húgyúti-, nemi szervei és a végbél közel egymáshoz középen helyezkedik el, így ezek kevésbé védettek a fiúkéhoz képest. Emiatt a kislányok sokkal érzékenyebbek az ilyen területhez kapcsolódó fertőzésekre, mint a fiúk. A lányoknak így sokkal gyakoribb tisztálkodásra van szükségük, annak érdekében, hogy elkerüljék ezeket a fertőzéseket. Továbbá a lányoknál nagyon fontos a babapopsi törlésének iránya, ezáltal tudjuk még jobban lecsökkenteni a fertőzések esélyét.

Amikor a kislány pelenkája szennyezett, célszerű a babát mielőbb tisztába tenni, lehetőség szerint azonnal. Ez több szempontból is előnyös: megvéd a fertőzésektől és a bőr irritációtól, több szennyeződés esetén elkerülhetjük a tartalom kifolyását.

Ahogyan a kisfiúknál is, a lányoknál is a legegyszerűbben megoldható a pelenka csere, ha a baba lábait bokánál megfogva közel emeljük a fejéhez. A lány baba popsijának megtörlése különösen fontos, és nagyobb odafigyelést igényel, mint a fiú babáknál. Először mindig a végbél környékét kell letörölni, mivel a fertőzést okozó E.coli baktériumok a lányoknál a húgyúti szervek környékén telepednek meg legkönnyebben, mivel a lányoknál ezen a testrészen jelentősen magasabb a hőmérséklet, itt nedvesebb a “táptalaj” a fiúkhoz képest. Nagyon fontos, hogy alaposan tisztogassuk meg a lány baba popsiját, és húgyúti- illetve a nemi szervek környékét, még véletlenül se maradjon széklet maradvány valahol, mert ez is komoly fertőzést, bőrirritációt okozhat, ráadásul kellemetlen szagokkal jár együtt.

A hintőporok használatát lehetőleg kerüljük el. Ezek túlzott használata túlszárítja  a baba érzékeny bőrét, (a textilpelenkák textil szálainak pórusait is eltömítheti, amely a pelenka nedvszívó képességének csökkenéséhez vezethet - bambio) ami szintén fertőzések elterjedését okozhatja.

A baba pelenkázásakor ellenőrizzük le, hogy nem túl szoros és nem is túl laza a pelenka, pontosan illeszkedjen a kislányon.

 

 

Előtérben a fiúk!

Az egyszer használatos eldobható pelenkák impotenciához, terméketlenséghez vezethetnek a pelenka magasabb belső hőmérséklete miatt, mivel ezáltal a herezacskók is folyamatosan magasabb hőmérsékleten vannak tartva.

Az eldobható pelenkák fokozottan elterjedt használata magyarázhatja az elmúlt 25-30 év folyamán a terméketlen férfiak számának jelentős növekedését, állítja az USA-ban végzett tanulmány (Archives of Disease in Childhood). A kutatás eredménye szerint, a műanyag tartalmú eldobható pelenkák használata során a herezacskók hőmérséklete jelentősen magasabb, mint a textilpelenkák esetében. A hőmérséklet kritikus fontosságú a herék és a spermiumok egészséges fejlődésénél.

A kutatók 48 egészséges kisfiú (közöttük 5 koraszülött babával) herezacskó hőmérsékletét figyelték a születésüktől kezdődően 55 hónapos korukig egy apró hőmérséklet szonda segítségével.

A vizsgálatot két 24 órás periódusra osztották. Az egyik periódus alatt a fiúk mosható pamut pelenkát viseltek, a másik alatt, pedig műanyag tartalmú egyszer használatos eldobható pelenkát. A hőmérsékletet ébredéskor és alvás időben is megmérték, és az összehasonlíthatóság érdekében a végbél hőmérsékletet is figyelték.

A tanulmány eredményeként kiderült, hogy a herezacskók külső hőmérséklete, amely közelről tükrözi a herék valódi hőmérsékletét, megnövekedett az eldobható pelenkát használó kisfiúk esetében. A két eset között a herék hőmérsékletében, komoly, 1,1°C - 6°C-ig terjedő különbség mutatkozott. Végül a kutatók azt a konklúziót vonták le a vizsgálat eredményeként, hogy az eldobható pelenkák hőszigetelése jelentősen károsította a herék normális hűtő mechanizmusát, 13 megfigyelt kisfiúnál, pedig ez a hűtő mechanizmus gyengült.

Felnőtt férfiak esetében kimutatták, hogy a magas hőmérsékletnek köszönhetően, csökkenthet a spermiumok száma. A felnőtt férfiak terméketlenségének komoly kockázati tényezője lehet, hogy gyermekkorban a herék hőmérséklete magasabb volt a normálnál. A tanulmány szerzői arra következtetnek, hogy korai gyerekkorban a herezacskók folyamatosan magas hőmérsékleten tartása a herék nem megfelelő működéséhez, egészségügyi problémákhoz vezethet, amely elsősorban a felnőttkori terméketlenségben mutatkozik meg.

Partsch, Aukamp, and Sippell. "Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies." Division of Pediatric Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-University of Kiel. 2000.05.