Sajnos egyre gyakoribb, hogy nemcsak az óvodás, de az iskolás korú gyerekek is még pelenkásak :((

Magyarországon nem tapasztaltam hasonlót, hiszen, ha jól tudom, akkor korábban az óvodai felvétel feltétele a szobatisztaság volt. Most azonban, hogy az óvodát kötelezővé tették a 3 évét betöltött gyerekek számára, így a még nem szobatiszta ovisok száma is növekedhet Magyarországon is.

Az Egyesült Királyságbeli Kent városában, a közegészségügyi hatóság szakemberei (Community Health NHS Trust) szerint egyre gyakoribb, hogy az iskolakezdő gyerekek még pelenkát hordanak. 18 vizsgált iskolában 24 NEM szobatiszta gyermeket találtak, ők még mindig pelenkát hordanak és nem ismerik a WC használatát.
A Kenti Közegészségügyi Hatóság vizsgálata szerint némely gyerek nagyon kevés folyadékot iszik, emiatt sosem érzi telítettnek a húgyhólyagját. Ráadásul a modern eldobható pelenkák tartósan szárazon tartják a gyermek fenekét. Ez a 2 fő oka a késői szobatisztaság egyre gyakoribb előfordulásának.

Janet Marsh, közegészségügyi szakember szerint, sem a gyerekek, sem pedig a szülők nem hibáztathatóak ezért az állapotért. "A korai textilpelenkák korában, a baba a nedvesség érezetet kellemetlennek találta." - mondja - "Manapság azonban a modern eldobható pelenkák miatt sokkal tovább száraznak érzik a gyerekek magukat. Emiatt a gyerek is és a szülő is hajlamosabb halogatni a szobatisztaságra nevelést."
A tanárok állítása szerint, lassan sokkal több időt kell szánniuk a "balesetet szenvedett" gyerekekre, mint a tanításra. Doverben és Deal városában elindítottak egy projektet, hogy a helyzetet kezelni tudják. Az elképzelés szerint a védőnők feledata lenne kiszűrni a késői szobatisztaságra hajlamos gyerekeket még az óvodában, az iskolába kerülésük előtt, hogy még időben a segítségükre lehessenek.

Az egyik iskolában oktató óvodapedagógus, Chris Beer, elmondta, hogy "a múlt év folyamán egyre több iskolából kapnak olyan jelzést a tanároktól, hogy növekvő számú iskolát kezdő gyermek visel még mindig pelenkát, és nem képes szárazon maradni a nap folyamán. A tanároknak több időt kell eltölteniük a még nem szobatiszta gyerekekkel, hogy segítsék őket, ahelyett hogy oktatnának.Az egyik iskola elmondása szerint, ennek a problémának köszönhetően, az osztálytermekben padlószőnyeget is kénytelenek voltak cserélni."

Forrás: BBC News Kent

Mit gondoltok erről? Szerintetek mi az igazi oka a késői szobatisztaságnak, és ki tehető felelőssé ilyen esetekben, kinek kellene a helyzeten változtatni?