Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Pelenkás gyerekek az iskolákban?

Sajnos egyre gyakoribb, hogy nemcsak az óvodás, de az iskolás korú gyerekek is még pelenkásak :((

Magyarországon nem tapasztaltam hasonlót, hiszen, ha jól tudom, akkor korábban az óvodai felvétel feltétele a szobatisztaság volt. Most azonban, hogy az óvodát kötelezővé tették a 3 évét betöltött gyerekek számára, így a még nem szobatiszta ovisok száma is növekedhet Magyarországon is.

Az Egyesült Királyságbeli Kent városában, a közegészségügyi hatóság szakemberei (Community Health NHS Trust) szerint egyre gyakoribb, hogy az iskolakezdő gyerekek még pelenkát hordanak. 18 vizsgált iskolában 24 NEM szobatiszta gyermeket találtak, ők még mindig pelenkát hordanak és nem ismerik a WC használatát.
A Kenti Közegészségügyi Hatóság vizsgálata szerint némely gyerek nagyon kevés folyadékot iszik, emiatt sosem érzi telítettnek a húgyhólyagját. Ráadásul a modern eldobható pelenkák tartósan szárazon tartják a gyermek fenekét. Ez a 2 fő oka a késői szobatisztaság egyre gyakoribb előfordulásának.

Janet Marsh, közegészségügyi szakember szerint, sem a gyerekek, sem pedig a szülők nem hibáztathatóak ezért az állapotért. "A korai textilpelenkák korában, a baba a nedvesség érezetet kellemetlennek találta." - mondja - "Manapság azonban a modern eldobható pelenkák miatt sokkal tovább száraznak érzik a gyerekek magukat. Emiatt a gyerek is és a szülő is hajlamosabb halogatni a szobatisztaságra nevelést."
A tanárok állítása szerint, lassan sokkal több időt kell szánniuk a "balesetet szenvedett" gyerekekre, mint a tanításra. Doverben és Deal városában elindítottak egy projektet, hogy a helyzetet kezelni tudják. Az elképzelés szerint a védőnők feledata lenne kiszűrni a késői szobatisztaságra hajlamos gyerekeket még az óvodában, az iskolába kerülésük előtt, hogy még időben a segítségükre lehessenek.

Az egyik iskolában oktató óvodapedagógus, Chris Beer, elmondta, hogy "a múlt év folyamán egyre több iskolából kapnak olyan jelzést a tanároktól, hogy növekvő számú iskolát kezdő gyermek visel még mindig pelenkát, és nem képes szárazon maradni a nap folyamán. A tanároknak több időt kell eltölteniük a még nem szobatiszta gyerekekkel, hogy segítsék őket, ahelyett hogy oktatnának.Az egyik iskola elmondása szerint, ennek a problémának köszönhetően, az osztálytermekben padlószőnyeget is kénytelenek voltak cserélni."

Forrás: BBC News Kent

Mit gondoltok erről? Szerintetek mi az igazi oka a késői szobatisztaságnak, és ki tehető felelőssé ilyen esetekben, kinek kellene a helyzeten változtatni?

A lányok, a lányok, a lányok angyalok....

Egy kislány baba átpelenkázása közel sem akkora kihívás a szülőknek, mint egy fiú baba pelenkázása. Habár egy lány baba pelenkázásánál is vannak bizonyos szabályok, amit érdemes betartani. Ha nem figyelünk kellőképpen ezekre, akkor a kislányok könnyen húgyúti fertőzést kaphatnak, amely különféle komoly problémákhoz vezethet. Amint észrevesszük, hogy a kislány baba pelenkája szennyezett, minél előbb ki kell cserélnünk, pelenka csere közben pedig figyelni kell az említett szabályokra. Ezáltal nagymértékben csökkenthetjük a pelenkától eredő fertőzések kialakulásának kockázatát.

A lány babáknak eltérő az anatómiájuk a fiú babákétól. A kislányoknak a húgyúti-, nemi szervei és a végbél közel egymáshoz középen helyezkedik el, így ezek kevésbé védettek a fiúkéhoz képest. Emiatt a kislányok sokkal érzékenyebbek az ilyen területhez kapcsolódó fertőzésekre, mint a fiúk. A lányoknak így sokkal gyakoribb tisztálkodásra van szükségük, annak érdekében, hogy elkerüljék ezeket a fertőzéseket. Továbbá a lányoknál nagyon fontos a babapopsi törlésének iránya, ezáltal tudjuk még jobban lecsökkenteni a fertőzések esélyét.

Amikor a kislány pelenkája szennyezett, célszerű a babát mielőbb tisztába tenni, lehetőség szerint azonnal. Ez több szempontból is előnyös: megvéd a fertőzésektől és a bőr irritációtól, több szennyeződés esetén elkerülhetjük a tartalom kifolyását.

Ahogyan a kisfiúknál is, a lányoknál is a legegyszerűbben megoldható a pelenka csere, ha a baba lábait bokánál megfogva közel emeljük a fejéhez. A lány baba popsijának megtörlése különösen fontos, és nagyobb odafigyelést igényel, mint a fiú babáknál. Először mindig a végbél környékét kell letörölni, mivel a fertőzést okozó E.coli baktériumok a lányoknál a húgyúti szervek környékén telepednek meg legkönnyebben, mivel a lányoknál ezen a testrészen jelentősen magasabb a hőmérséklet, itt nedvesebb a “táptalaj” a fiúkhoz képest. Nagyon fontos, hogy alaposan tisztogassuk meg a lány baba popsiját, és húgyúti- illetve a nemi szervek környékét, még véletlenül se maradjon széklet maradvány valahol, mert ez is komoly fertőzést, bőrirritációt okozhat, ráadásul kellemetlen szagokkal jár együtt.

A hintőporok használatát lehetőleg kerüljük el. Ezek túlzott használata túlszárítja  a baba érzékeny bőrét, (a textilpelenkák textil szálainak pórusait is eltömítheti, amely a pelenka nedvszívó képességének csökkenéséhez vezethet - bambio) ami szintén fertőzések elterjedését okozhatja.

A baba pelenkázásakor ellenőrizzük le, hogy nem túl szoros és nem is túl laza a pelenka, pontosan illeszkedjen a kislányon.

 

 

Előtérben a fiúk!

Az egyszer használatos eldobható pelenkák impotenciához, terméketlenséghez vezethetnek a pelenka magasabb belső hőmérséklete miatt, mivel ezáltal a herezacskók is folyamatosan magasabb hőmérsékleten vannak tartva.

Az eldobható pelenkák fokozottan elterjedt használata magyarázhatja az elmúlt 25-30 év folyamán a terméketlen férfiak számának jelentős növekedését, állítja az USA-ban végzett tanulmány (Archives of Disease in Childhood). A kutatás eredménye szerint, a műanyag tartalmú eldobható pelenkák használata során a herezacskók hőmérséklete jelentősen magasabb, mint a textilpelenkák esetében. A hőmérséklet kritikus fontosságú a herék és a spermiumok egészséges fejlődésénél.

A kutatók 48 egészséges kisfiú (közöttük 5 koraszülött babával) herezacskó hőmérsékletét figyelték a születésüktől kezdődően 55 hónapos korukig egy apró hőmérséklet szonda segítségével.

A vizsgálatot két 24 órás periódusra osztották. Az egyik periódus alatt a fiúk mosható pamut pelenkát viseltek, a másik alatt, pedig műanyag tartalmú egyszer használatos eldobható pelenkát. A hőmérsékletet ébredéskor és alvás időben is megmérték, és az összehasonlíthatóság érdekében a végbél hőmérsékletet is figyelték.

A tanulmány eredményeként kiderült, hogy a herezacskók külső hőmérséklete, amely közelről tükrözi a herék valódi hőmérsékletét, megnövekedett az eldobható pelenkát használó kisfiúk esetében. A két eset között a herék hőmérsékletében, komoly, 1,1°C - 6°C-ig terjedő különbség mutatkozott. Végül a kutatók azt a konklúziót vonták le a vizsgálat eredményeként, hogy az eldobható pelenkák hőszigetelése jelentősen károsította a herék normális hűtő mechanizmusát, 13 megfigyelt kisfiúnál, pedig ez a hűtő mechanizmus gyengült.

Felnőtt férfiak esetében kimutatták, hogy a magas hőmérsékletnek köszönhetően, csökkenthet a spermiumok száma. A felnőtt férfiak terméketlenségének komoly kockázati tényezője lehet, hogy gyermekkorban a herék hőmérséklete magasabb volt a normálnál. A tanulmány szerzői arra következtetnek, hogy korai gyerekkorban a herezacskók folyamatosan magas hőmérsékleten tartása a herék nem megfelelő működéséhez, egészségügyi problémákhoz vezethet, amely elsősorban a felnőttkori terméketlenségben mutatkozik meg.

Partsch, Aukamp, and Sippell. "Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies." Division of Pediatric Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-University of Kiel. 2000.05.

Itt a nyár! - pelenkás baba a strandon?

A pelenkás korú babákra több szempont miatt is érdemes úszópelenkát adni a strandolás (a baba úszásokon kötelező is) alatt:

 • Természetes vizek esetében a baba popsija, nemi szerve ne érintkezzen a homokos / kavicsos vízparttal, mert különféle fertőzéseket szedhet össze.
 • Épített strandokon, medencékben és uszodákban a medence vizének tisztán tartása miatt általában mindenhol kötelező az úszópelenka használata. Tévhit, hogy az úszópelenka megakadályozza a vizelet kiáramlását az úszópelenkából. Sem a vizelet kiáramlását, sem pedig a medence vizének beáramlását nem akadályozza meg semmilyen úszópelenka. De nem is ez a célja. Az úszópelenka célja, hogy az esetlegesen előforduló széklet ne kerüljön a medencékbe, hiszen ez komoly egészségügyi és anyagi következményekkel járhat mind a strand üzemeltetőjének, mind pedig a pelenka nélküli baba szüleinek.

Az úszópelenkáknak több formája is létezik:

 • Az egyik talán legismertebb az eldobható úszópelenkák. Sajnos azonban ezek csak egyszer használatosak, ebből következően rettenetesen drágák (átlagosan 200Ft/darab). Ha a baba csak 2 percre is bemegy a vízbe, ezek az eldobható úszópelenkák pillanatok alatt magukba szívják a vizet, amit a szülők kénytelenek a 2 perces fürdőzés után is már kidobni. Hiszen ilyen állapotban nem lehet ismét ráadni a babára.
 • A másik, még kevésbé ismert, de egyre nagyobb teret kapó mosható úszópelenkák . Pont úgy mint egy felnőtt/ gyerek fürdőruha. Általában nagyon hasonlítanak egy hagyományos gyerek fürdőnadrágra. A különbség a szabásban és az anyagban van. A mosható úszópelenkák általában vastagabb, több réteg (legtöbbször 2 réteg) textilből készülnek. A belső rész általában puha pamut, a külső pedig valamilyen gyorsan száradó (akár fürdőruha) anyag. Ha mosható úszópelenkát szándékozunk vásárolni, legfontosabb a megfelelő méret kiválasztása. A székletet akkor képesek ezek a mosható úszópelenkák benntartani, ha az úszópelenka tökéletesen illeszkedik a babára: nem szoros (ez a babának rossz) és nem is laza, bő (ilyenkor a széklet nem marad a pelenkában). Áraikat tekintve általában egy csomag eldobható úszópelenka árával egyeznek meg (3-4000Ft).

Számoljunk együtt!

avagy mennyibe kerül ténylegesen a mosható pelenkák használata?

(ez egy példaszámítás, ettől az adatok a helyi jellegzetességeknek és családi szokásoknak megfelelően eltérhetnek)

 

Mosható pelenkák esetében, a következő adatokkal számoltam:

 • A textilpelenkák mosási gyakorisága hetente: 2
 • Pelenkás korú gyerekek száma: 1
 • Pelenkás időszak várható időtartama (években): 3
 • Évente átlagosan a mosható pelenkázáshoz kapcsolódó kiegészítő termékek költsége (eldobható papír pelenka betét, esetlegesen speciális mosószer, folttisztító szappan, stb.), melyek opcionálisak, nem feltétlenül szükséges a használatuk: 15.000Ft (3 évre 45.000Ft)
 • A mosható pelenkára szánt pénz mennyisége átlagosan: 70.000Ft
 • Egy mosás során elfogyasztott víz átlagos mennyisége: 70 l
 • Mosógép fogyasztása egy mosás során átlagosan: 1 kWh
 • Szárítógép fogyasztása átlagosan: 2,8 kWh
 • Víz ára (Ft/m3): 500Ft/m3 (0,5 Ft/l)
 • Villamos energia ára (Ft/kWh): 50 Ft/kWh
 • Csatornadíj (Ft/m3): 300 Ft/m3 (0,3 Ft/l)

A fenti adatokat felhasználva:

 • Egy alkalommal a mosás vízdíja: 0,5 Ft/l x 70l = 35Ft
 • Egy alkalommal a mosás csatorna díja: 0,3 Ft/l x 70l = 21Ft
 • Egy alkalommal a mosás áram díja: 50 Ft/kWh x 1 kWh = 50 Ft
 • Szárítógép egyszeri használatának áram díja: 50 Ft/kWh x 2,8 kWh = 140 Ft

Így egy mosás+szárítás teljes energia költsége: 246 Ft/alkalom
Heti 2 mosást figyelembe véve, 3 éves időszakot tekintve a mosások száma összesen 312 alkalom.
A mosás és szárítás 3 évre eső összköltsége (áram, víz és csatorna): 76.752Ft

A mosható pelenkák teljes költsége (beszerzés, egyéb költségek, energia) 3 évre vetítve:

70.000Ft+45.000Ft+76.752Ft =

191.752Ft

Eldobható pelenkák estében:

 • Pelenkás korú gyerekek száma: 1
 • Pelenkás időszak várható időtartama (években): 3
 • Az eldobható pelenka darabára átlagosan: 45Ft
 • Eldobható pelenkák napi átlagos felhasznált mennyisége: 6 db

Eldobható pelenkák napi költsége: 45Ft x 6 db = 270Ft

Az eldobható pelenkák teljes költsége 3 évre vetítve: 356 nap x 270 Ft =

294.840Ft

Vajon megéri?

Miből készül a mosható pelenka ? Összefoglaló táblázat

Igaz korábban már írtam egy ismertetőt a mosható pelenka piacon megtalálható anyagokról, amikből a textilpelenkák készülnek. Azonban ráakadtam egy nagyon jó angol nyelvű összefoglalóra, amelyet most magyarosítok :)

A legtöbb mosható pelenka többféle anyagból készül, a táblázat a textilpelenka legfőbb alkotóelemére vonatkozik.

Minél több a csillag, annál jobb az adott kategóriában a textilpelenka.

PAMUT

BAMBUSZ

MŰSZÁL

KENDER

NEDVSZÍVÁS

GYORSASÁGA

NEDVSZÍVÓ

KÉPESSÉG

VASTAGSÁG

 

PUHASÁG

KÖRNYEZET-

TUDATOSSÁG

 

A PAMUT általában növényvédőszerekkel kezelt növény, azonban egyre többfelé találhatunk biopamut textilpelenkákat is, amelyeknél elkerülik a vegyszerek használatát a pamut termesztésénél. A pamut viszont nagyon sokoldalúan használt anyag, megbízható, közkedvelt és természetes.

A BAMBUSZ vegyszerek nélkül is nagyon gyorsan fejlődő növény. A bambuszból készült textil nagyon puha és selymes tapintású. Sok nedvességet képes felszívni, azonban picit lassabban teszi ezt mint a pamut változat.

A MŰSZÁL (mikroszálas anyag) mesterséges anyag, nagyon gyorsan magába szívja a nedvességet, viszonylag sok nedvességet képes felszívni, de általában valamilyen természetes anyaggal párosan varrják ebből a pelenkákat. Hajlamos a "büdösödésre". Sokan nem szeretik a tapintását.

A KENDER egy környezetbarát természetes anyag. Nagyon sok nedvességet képes felszívni, de ez egy kicsit több időbe telik neki. Nagy nedvszívóképesség eléréséhez sem szükséges nagyon vastag anyag. Használattal, mosásokkal idővel enyhén megkeményedik a textil.